Zaterdag 22/01/2022

Supermarktketen GB snoeit om te overleven

GB, de Belgische supermarktdivisie van de Franse groep Carrefour, ondergaat een forse herstructurering. Bij de winkels in eigen beheer moeten een op de zes jobs en een op de vijf vestigingen verdwijnen.

BRUSSEL l Het is een kwestie van overleven, zegt GB, want de loonkosten stijgen sneller dan de omzet. 'Aangezien het verschil steeds groter wordt, bedreigt dat het voortbestaan van de keten.'

GB overkoepelt in ons land zo'n 430 franchisewinkels en 78 supermarkten in eigen beheer. Bij de franchisewinkels, veelal de kleinere vestigingen, zijn er voor zover geweten geen problemen. Die zijn winstgevend. Maar bij de geïntegreerde winkels, uitgebaat door GB, ging het de voorbije jaren van kwaad naar erger. Het bedrijf pompte dan wel dik 180 miljoen euro in de GB-winkels in eigen beheer, maar dat vertaalde zich niet op omzetniveau en al evenmin in een betere rendabiliteit.

GB keek bovendien tegen steeds stijgende loonkosten aan. "De anciënniteit van de werknemers neemt toe", verklaart Rudi Schautteet, directeur exploitatie bij Carrefour België, de groep boven GB. "Reken dat onze werknemers een gemiddelde staat van dienst hebben van 17 jaar. Dat is veel meer dan bij onze concurrenten en dat weegt. We zijn enkele jaren geleden wel overgeschakeld op een ander paritair comité, waar lagere loonbarema's gelden, maar slechts 30 procent van ons personeel valt daaronder. We kampen dus met erg hoge loonkosten."

Die loonkosten stegen de jongste tijd volgens GB sneller dan de omzet. "Aangezien het verschil steeds groter wordt, is deze situatie onhoudbaar en bedreigt ze het voortbestaan van de keten", klinkt het in een mededeling. Over hoe precair de situatie dan wel was, wil Schautteet zich niet uitspreken, maar hij geeft wel aan dat de aanhoudende verlieslatendheid van sommige winkels erg zwaar woog.

"Daarom hebben we enige tijd geleden beslist onze 78 geïntegreerde supermarkten door te lichten. Zo hebben we 16 supermarkten geïdentificeerd die structureel verlieslatend zijn en waar we via maatregelen geen beterschap op lange termijn zagen." Het gaat om de winkels in Anderlues, Dendermonde, Deurne, Ekeren, Gent Dampoort, Gilly, Grivegnée, Halle, Heppen, La Louvière, Oudenaarde, Quiévrain, Rocourt, Sint-Niklaas, Doornik en Ukkel Marlow.

"Het zijn niet de enige verlieslatende winkels, maar enkele andere kunnen met enkele bijsturingen wel winstgevend worden." De herstructurering kost 805 banen in de 16 getroffen winkels en nog eens 95 banen in de 62 andere vestigingen. Alles samen werken er nu 5.502 mensen.

De vakbonden reageerden gisteren niet echt verrast op het nieuws. "We hadden al enkele maanden een vermoeden dat er een herstructurering zat aan te komen", zegt Julien Verstraeten, BBTK-secretaris voor Brussel. "Er was zelfs sprake van twintig sluitingen. Al bij al is het dus geen verrassing, hoogstens misschien wat timing betreft."

Gezien de troebele sociale relaties bij de groep beloven het moeilijke onderhandelingen te worden, al benadrukt GB dat het bedrijf zoveel mogelijk gedwongen ontslagen wil vermijden. "We hopen dat er geen moeten vallen", zegt Schautteet. GB verwijst daarvoor naar brugpensioenregelingen vanaf 58 jaar, deeltijds werk, tijdkrediet of het niet vernieuwen van tijdelijke contracten. Ook zal worden gekeken of voor de zestien met sluiting bedreigde winkels geen commercieel alternatief kan bestaan, zoals een franchiseformule.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234