Dinsdag 15/06/2021

'Supermarkten moeten onverkochte voedingswaren wegschenken'

Supermarkten zouden hun onverkochte maar nog bruikbare voedingswaren verplicht moeten afstaan aan liefdadigheidsorgani-saties. Dat zeggen zes Waalse volksvertegenwoordigers die een voorstel tot decreet daarover hebben ingediend.

De zes PS-leden van het Waals Parlement stellen voor om de toekenning van de milieuvergunning te laten afhangen van de herverdeling van onverkochte voedingswaren. Een warenhuis dat haar onverkochte maar bruikbare voedingswaren niet weggeeft zou dan niet langer een milieuvergunning krijgen.

"Het doel van het voorstel is heel nobel", vindt Bart Van Malderen, fractievoorzitter van de sp.a in het Vlaams Parlement. "Veel mensen blijven ook in ons land verstoken van verse voeding terwijl er ondertussen een hoop voedsel wordt weggegooid." In België belanden ieder jaar naar schatting 660.000 ton voedingswaren in de vuilnisbak. 200.000 mensen zouden niet beschikken over voldoende geschikt voedsel.

Toch gaat het volgens Van Malderen wat ver om het afstaan van goederen te koppelen aan de toekenning van een milieuvergunning. "We moeten eerst kijken hoe ver we komen op vrijwillige basis. In Vlaanderen loopt er al een succesvol proefproject in Sint-Truiden waarbij Delhaize vrijwillig samenwerkt met de hulporganisatie Sint-Vincentius. Iedere dag scannen vrijwilligers rond vier uur in de namiddag de voedingswaren in die nog gebruikt kunnen worden en verdelen ze dan over verschillende voedselpakketten. We gaan dit project nu uitrollen over heel Limburg en Antwerpen. Er bestaan genoeg argumenten om mensen te overtuigen van deze aanpak zonder daarom meteen met regeltjes en wetten te zwaaien."

Peter Vandenberghe van handelsfederatie Comeos wijst vooral op de praktische bezwaren tegen het voorstel. "Eerst en vooral is het niet duidelijk of het juridisch wel kan om de milieuvergunning te laten afhangen van zo'n verplichting. Daarnaast is het onduidelijk wat men precies bedoelt met 'onverkochte' voedingswaren. Vanaf welk moment is een product dat nog niet vervallen is, onverkocht?"

Comeos werkt nu al structureel samen met de voedselbanken, benadrukt Vandenberghe, maar wil geen toegevingen doen op het vlak van voedselveiligheid. "Het kan niet dat we veilige voeding reserveren voor zij die het zich kunnen permitteren en dat de anderen zich tevreden moeten stellen met voedsel waar een geurtje aan zit. Bovendien blijven de handelaars verantwoordelijk wanneer er iets zou gebeuren."

Volgens Vandenberghe schenken de handelaars jaarlijks meer dan 2.500 ton voedsel aan de voedselbanken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234