Zondag 07/03/2021

Superman

Clifton, Texas h Dit is, blijkens een groot bord bij het binnenrijden van de stad, 'de Noorse hoofdstad van Texas'. Even verder volgt publiciteit voor het Oktoberfeest. Waarmee duidelijk is dat hier twee soorten voorouders ingeroepen worden: Noren, die een oud landbouwersdorp bevolkten, en Duitsers, die de Noren aanporden om enkele mijlen te verhuizen en langs een spoorweg in plaats van langs een rivier te gaan wonen. Niets van dat alles doet terzake in een lokale snackbar, waar twee vrouwen in combinatie mijn sandwich bereiden. Zegt de ene: "Ik heb op de radio gehoord dat vrouwen gemiddeld 5,6 keer per maand wenen, en mannen een kwart daarvan." Het kan ook 5,4 zijn, dat weet ze niet zo goed, maar het verbazende is wat haar betreft het cijfer voor mannen. "Ik heb mijn echtgenoot nog nooit zien wenen. We zijn 23 jaar getrouwd." Ze kan niet uit het hoofd berekenen hoe vaak ze hem volgens de statistieken al op tranen had moeten betrappen.

Haar collega begint terstond te snotteren. Niet omwille van de nooit huilende echtgenoot maar om Christopher Reeve, de voormalige Superman-acteur die in 1995 bij een val van zijn paard zijn nek brak, totaal verlamd geraakte en na een heroïsch gevecht met de elementen dit weekend overleed. Doodsoorzaak: complicaties met doorligwonden.

"Ik had altijd een boontje voor hem", zegt ze, terwijl ze haar plastic handschoenen afrolt. "En na zijn ongeval werd hij nog aantrekkelijker. Wat een moed die man had."

Reeve streed gedurende zijn laatste jaren voor embryonaal stamcelonderzoek, waarvan men vermoedde dat het mettertijd zijn verlamming kon helpen tegengaan. Hij voerde campagne voor de Democratische presidentskandidaat Kerry, die een voorstander is van dat onderzoek. President Bush daarentegen liet de overheidssteun beperken omdat hij embryo's beschouwt als menselijk leven.

"Dit is overwegend Republikeins gebied", aldus de fan, "maar ik ken niemand die het standpunt van de president begrijpt."

"Ik heb in 2000 op Bush gestemd, ik beschouw mezelf als devoot en conservatief, maar ik vind niet dat je stamcelonderzoek kunt vergelijken met abortus. Ik vind niet dat je degenen die levens van medemensen proberen te verbeteren en verlengen in een slecht daglicht moet plaatsen. Ik zeg je nog wat: als ik dit keer misschien niet op Bush stem, is het om deze reden." En omdat haar vader aan de gevolgen van parkinson is gestorven, ook een ziekte die men met stamcelonderzoek probeert te beteugelen.

De eerste vrouw is nog altijd met de tranentelling begaan. "Misschien weent hij op het toilet." Ze denkt van niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234