Zaterdag 03/12/2022

Superhelden tonen Parijs hun kunsten

Een brok kryptoniet, een levensgrote pinguïn, een maquette van de Batcave of zowat alle kostuums ooit gedragen door de verschillende Batman- of Superman-acteurs. In het Parijse Art Ludique komen superheldenfans ruim aan hun trekken met meer dan 250 originele platen, zo'n 300 concept arts en tientallen rekwisieten.

Niemand anders dan Superman legt sussend zijn hand op de schouders van enkele jongens die onterecht gingen lopen voor een politieagent. Op een vriendelijk, maar belerend toontje leest hij hen de les. 'When a policeman approaches, remain calm and cooperate.' Superman blij. Mijnheer de agent blij. Jongens blij.

De originele plaat met dat tafereel dateert van 1976, de tijd waarin Superman evenzeer optrad als straathoekwerker dan als beschermer van de aarde. Het is ongeveer dezelfde periode waarin de eerste Superman-film met Christopher Reeve in de zalen kwam. De soundtrack ervan galmt door de in helblauw geschilderde eerste ruimte van de Parijse expo. In vitrines hangen de authentieke kostuums van zowel Reeve, Brandon Routh (Superman Returns, 2006) als de huidige Superman-acteur Henry Cavill.

Wie om zich heen kijkt, ziet de Man van Staal op tientallen originele covers de strijd aangaan met krachtpatsers, buitenaardsen, gremlins en zelfs Mohammed Ali. Hard labeur, zo blijkt op een cover uit 1967, uitvergroot op een hele muur. Clark Kent roept het daarop uit: 'I quit! I'm through being Superman.'Achter hem doemt een enorme gestalte van Superman op. 'Sensational', kopt de cover van het origineel verderop. 'Clark Kent abandons Superman.'

Kostuum van Wonder Woman

Op een tijdsbalk aan de inkom na, waarop Superman in 1938 het startschot geeft voor het hele latere superheldenimperium, moet je op deze expo geen chronologie verwachten. Doelbewust werd ervoor gekozen om oud en nieuw werk - of het nu strips, schetsen dan wel filmprops betreft - door elkaar op te stellen.

Zo hangen naast de immense 'I quit!'-tekening enkele digitaal ingekleurde concept-tekeningen van de Man of Steel-film uit 2013. Het matcht op een vreemde wijze. Maar de echte fan houdt het wellicht eerder op de storyboardscénes die in 1982 werden gebruikt voor Superman 2. Die acht tekeningen katapulteren je terug naar vervlogen tijden. Een bordje bij het storyboard zegt dat het materiaal waarmee ze zijn gemaakt mixed media betreft. Wie goed kijkt, ziet wat daarmee bedoeld wordt: uitgeknipte decors, papieren ventjes en een slordige inkleuring met wat aquarelverf.

Het valt op hoezeer Art Ludique covers verkoos boven originele platen. Niet eens zo'n slechte keuze, want covers vatten de inhoud flink samen en tonen zowel de belangrijkste spelers - the good, the bad and the ugly - als dat ze inzicht geven in de absurditeit van de verhalen.

Saai wordt het niet op deze expo. Soundtracks uit verschillende films en tv-series galmen doorheen elke zaal. Dan weer speelt de kitscherige Batman-tv serie uit midden jaren 60 op een ouderwets televisietoestel, kun je een grijns niet onderdrukken wanneer het amateuristisch Wonder Woman-kostuum uit de jaren 70 opdoemt of ben je onder de indruk van de donkere, in grijs en zwart geschilderde ruimte waarin alle stadia van de vleermuisman worden getoond.

Afdankertjes

Batman, Superman en Wonder Woman zijn DC's paradepaardjes. Maar na hen is het zoeken naar echte populaire helden. Suicide Squad en Justice League kregen heel wat minder plaats dan voornoemde helden. De curator wist blijkbaar niet goed wat er mee aan te vangen, want verder dan een aantal willekeurige originelen en conceptuele platen komt hij niet.

De expo eindigt met een tot mini-bioscoop omgebouwd zaaltje waarin een opzwepende soundtrack werd gezet onder een compilatie van scènes uit oude en nieuwe strips, films en animatiereeksen. Het is een trip naar Memory Lane, waarbij sommige fragmenten het beste, andere het slechtste in de superheldenfranchise bovenhalen. Geen levende ziel die in de jaren 40 één cent had gegeven voor die gekken in - in het beste geval - spandex.

Tot 10/9 in Art Ludique. artludique.com

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234