Dinsdag 15/10/2019

Superfood trend alert!

Elke zichzelf respecterende superfoodblogger schreef er al een post over. Golden milk, een licht gekruide drank op basis van (plantaardige) melk, kurkuma, gember, kaneel en zwarte peper, lijkt dé nieuwste hype in clean-eatingland. Alleen blijkt deze goudkleurige latte helemaal niet zo nieuw te zijn. De mosterd, of beter gezegd de kurkuma, voor deze trend werd in de Indiase keuken gehaald, waar kurkuma sinds oudsher gebruikt wordt omwille van zijn medicinale krachten. Golden milk is dan ook niets méér dan de gehypete variant op de haldi doodh, een eeuwenoude Indiase melkdrank. Maar het moet gezegd, de herinterpretatie drinkt, dankzij de toevoeging van extra kruiden en honing, net dat tikkeltje vlotter weg. Probeer het zelf maar eens.

Ingrediënten voor 2 kopjes

250 ml (plantaardige) melk, ½ tl kurkumapoeder, 2,5 cm gember (in fijne plakjes gesneden),

enkele zwarte peperkorrels, 1 el honing, 1 kaneelstokje, kaneelpoeder (optioneel)

Meng alle ingrediënten in een klein sauspannetje en laat op een zacht vuur rustig opwarmen en vervolgens 10 minuten pruttelen. Zeef en verdeel over twee kopjes. Werk eventueel af met wat extra kaneelpoeder.

Fine dining in de Eskimofabriek

Michaël Vrijmoed, Joost Arijs en het duo achter Brasserie Boulevard, Thomas Schmidt en Sam D'Huyvetter, leerden elkaar bij Hof Van Cleve kennen. Ze werkten er jarenlang zij aan zij en zijn sindsdien goede vrienden. De vier hebben ondertussen allemaal een eigen, bloeiende zaak, maar op zaterdag 11 en zondag 12 maart staan ze voor een weekend opnieuw samen achter het fornuis tijdens het culinaire evenement Fourchette.

Over het algemeen sta ik wat sceptisch tegenover 'culinaire events', ze zijn vaak synoniem aan lange wachtrijen bij de eetstalletjes, onsmakelijke plastic borden, chateau migraine en onoriginele - been there, done that - pulledporkburgers.

Het door de vier vrienden op poten gezet concept Fourchette claimt resoluut in te gaan tegen al mijn vooroordelen. Deze keer geen streetfoodfestival, zoals er de laatste jaren talloze georganiseerd zijn, maar een gastronomisch vijfgangenmenu in de Gentse Eskimofabriek. Twee teams, samen bestaande uit tien getalenteerde chefs zoals Olly Ceulenaere van Publiek en Kim Devisschere van Roots, staan alvast garant voor verfijnde gerechten (op échte borden).

Op zaterdagavond 11 maart en zondagmiddag 12 maart. Inschrijven kan via fourchettegent.be

Culinaire encyclopedie

François-Régis Gaudry host op Radio France het culinair programma On va déguster. Wekelijks schuiven aan zijn tafel chefs, patissiers, culikunstenaars, -schrijvers en -historici aan en gaat het over uiteenlopende onderwerpen gaande van de perfect geroosterde kip en eetbare insecten tot het fenomeen 'yankee-patisserie'. Het boek Bon Appéit is de neergepende weerslag van het programma dat intussen vijf seizoenen bestaat.

De grote, encyclopedische bundel springt, met paginagrote stukken, inderdaad van de hak op de tak. Op de ene bladzijde worden alle mogelijke soorten citrus besproken, van bergamot tot yuzu en vingerlimoen tot combava. De pagina ernaast staat dan weer in het teken van de Braziliaanse keuken om vervolgens over te gaan tot het discussiepunt of er nu wel of niet paprika's in een piperade horen. Soms praktisch, dan weer razend interessant en vaak ook bizar of hilarisch. Zo botste ik in het boek op de 'stankthermometer' met een overzicht van de sterkst geurende ingrediënten, waarbij kiviak, een gegiste pinguïn in het uitgeholde lijf van een dode zeehond - I kid you not - de hoofdprijs wegkaapt.

Uitgegeven bij Fontaine, 34,95 euro

150 jaar vakmanschap

Mijn favoriete keramiekmerk slaagt er seizoen na seizoen in zichzelf opnieuw heruit te vinden, zonder ooit de collectie in zijn geheel uit het oog te verliezen. Ook deze keer maakt mijn hart een sprongetje wanneer ik de nieuwe Wabi-reeks van het Franse keramieklabel Jars ontdek in de Antwerpse The Recollection. Een verfrissend samenspel van vakmanschap, textuur, kleur en kwaliteit.

Te koop bij The Recollection, Kloosterstraat 54, Antwerpen

Zet in Japan of China je stokjes nooit recht in een kommetje met rijst. Dat gebaar behoort namelijk tot een ritueel om de doden te eren.

Waar eet...

Babs Jacobs

Babs is de drijvende kracht achter de blog Les Petites Pestes en weet als geen ander culinaire adresjes te spotten in binnen- en buitenland.

"Toen Sergio Herman eind 2013 de deuren van zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis sloot, nam zijn broer, Michel Herman, samen met zijn vriendin Sarine, het pand over en openden er enkele maanden later De Eetboetiek. Een gezellige, laagdrempelige plek waar ik graag op zondag in de late namiddag kom, wanneer alle toeristen naar huis zijn. De kaart is eenvoudig en focust op eerlijke en gezonde ingrediënten. Je eet er lekkere belegde boterhammen met verse rundertartaar of vitello tonnato, maar evengoed een hartverwarmende aubergine parmigiano of een pittige curry."

Beestenmarkt 2, Sluis, eetboetiek.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234