Zondag 27/09/2020

Superdiversiteit wringt ook in de dansclub

Vincent, uitbater van ventcenter/nachtclub La Gare 27 aan het Antwerpse Damplein.Beeld Tim Dirven

Paul Beloy is oud-voetballer en diversiteitscoach.

Met La Gare 27 bliezen drie ondernemende jongemannen vorig jaar het oude treinstation aan het Antwerpse Damplein nieuw leven in. Station Dam is sindsdien een eventcenter en - in het weekend - nachtclub. Geweldige plek, maar hoe ontvang je er een superdivers publiek, zonder brokken te maken?

Die maandagochtend lees ik op Facebook het verhaal van Vincent Ekwunor, mede-uitbater van La Gare 27. Hij ligt onder vuur, na het lekken van een interne Facebook-discussie. Wegens racisme, dan nog. Ik ken en volg Vincent (een nieuwe Belg met Afrikaanse roots) al lang. Hij is een goede vriend van mijn zoon Yannick, die deejay is (en 3de generatie-Belg met Afrikaanse roots).

En hij is géén racist, maar een jonge ondernemer die vecht voor zijn nachtclub. Wat is de context? Vincent postte dit op Facebook: "Vorige zaterdag begonnen 3 mannen amok te maken in de zaak (LA GARE 27) waar ik zo hard voor werk om die in leven te houden, de huur, personeel en mezelf te betalen. Zij sloegen een dame in de club, wilden een fles gebruiken als wapen op een andere klant en werden buitengezet. Bij het buitenzetten gaven zij een onschuldige dame een kopstoot en daarna volgde een gevecht met klanten die gewoon de club verlieten. Diezelfde persoon bleef na zijn pak slaag nog meer mensen lastigvallen en als kers op de taart geeft die voor mijn eigen ogen een blanke man (of moet ik zeggen Belg?) een vuistslag in het gezicht terwijl die persoon van NIETS afweet. Als 'clubeigenaar' zakte ik door de grond."

De personen die problemen hebben veroorzaakt zijn allochtone jongeren van de tweede en derde generatie. Vincent moet als eigenaar bepalen hoe hij als uitbater voort gaat met zijn club. Hij moet zijn verantwoordelijkheid nemen tegenover zijn personeel en zijn publiek. Hij moet keuzes maken, want in Antwerpen gaat het al lang niet meer over diversiteit maar over superdiversiteit.

Ik citeer opnieuw uit Vincents Facebook-post: "Wij hebben dit besproken in de club, en hebben besloten om naar een 50/50-verhouding te gaan als het komt op mannen en vrouwen. Ik heb daarbij idd gezegd geen mocro's en bende blacks, enkel gebaseerd op de recente gebeurtenissen. Ik had idd beter gezegd groepen mannen, ik dacht natuurlijk niet dat heel Twitter en Facebook dit ging lezen. Khad zoiets van 'kdenk dat het wel duidelijk is aan iedereen in men team dat ik geen racist ben zeker?'"

Paul Beloy.Beeld rv

Voor mij ben je zeer duidelijk Vincent, ook in voorgaande alinea. Gezien je afkomst en de weg die je afgelegd hebt tot nu toe kan men je niet afschilderen als racist. Wat je taalgebruik betreft, ben je een echte Antwerpenaar en je zult met vallen en opstaan nog leren om de juiste woorden te gebruiken. Het Antwerps is nu eenmaal een sappig dialect. Jij hebt het over: "mocro's en bende blacks". Even ter verduidelijking, in de Antwerpse tongval staat dit voor jongemannen van Marokkaanse en Afrikaanse herkomst die geregeld amok maken. Het gaat dus niet over alle kleurlingen.

We moeten de omgangstaal van de straat juist interpreteren en de gevoeligheid van sommige woorden in de juiste context plaatsen.
Als zelfstandige eigenaar kun je je niet verschuilen achter anderen. Jij moet beslissingen nemen. Jij moet ervoor zorgen dat alle jongeren op een toffe wijze hun weekend kunnen doorbrengen in La Gare 27. Jij hebt voor deze club gevochten. Ik weet het want via mijn zoon was ik betrokken bij de start van La Gare. Hij is nog steeds een van je deejays.

Omdat jij een langetermijnvisie hebt, koos jij voor een multiculturele oplossing met als uitgangspunt de vertegenwoordiging van alle nationaliteiten in La Gare 27. Op dit moment, door de incidenten, moest ook jij paal en perk stellen aan wie er in je club mag komen, zodat iedereen in een veilige omgeving kan feesten. Door je communicatie, die rechtdoorzee en niet politiek correct was, ben je nu in het oog van de storm terechtgekomen.

Vincent, je had beter de namen van de betrokkenen opgeschreven, zodanig dat je hen in het vervolg uit je club kunt weren in plaats van expliciet een doelgroep te viseren, omdat deze doelgroep ook uit rustige jongeren bestaat die willen feesten en zich nu misschien benadeeld voelen.

Relax, hier kom je wel doorheen. In Antwerpen is een diverse populatie de enige realiteit. Met deze populatie, ook met gemeenschappen die momenteel ondervertegenwoordigd zijn, moeten we werken aan een harmonieuze samenleving, door paal en perk te stellen aan praktijken die niet kunnen.

Iedereen moet begrijpen dat jij het je niet kunt permitteren te mislukken als zelfstandige eigenaar. Een leider moet zijn regels duidelijk maken naar zijn team en naar zijn klanten. Wie zich niet gedraagt, moet eruit, ongeacht kleur, ras, gender.

La Gare 27 aan de schandpaal nagelen is de gemakkelijkste oplossing. Moeilijker is tot beter beleid komen met alle betrokken partijen, inclusief andere clubs, en er voor zorgen dat in Antwerpen een bruisend maar veilig nachtleven mogelijk is.

Vincent, jouw taalgebruik zul je nog een beetje moeten bijschaven. Voor de rest: 'Respect, Bro'!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234