Zondag 20/06/2021

Review

Super-zapkastje drukt bijna op de juiste knoppen

null Beeld Logitech
Beeld Logitech

Droomt u ook van één afstandsbediening die alle toestellen in uw woonkamer bedient? Ook met Logitechs Harmony Ultimate in huis mag u blijven dromen, maar het ding maakt wel al een paar slachtoffers op uw koffietafel.

Op de koffietafel van ondergetekende liggen vier afstandsbedieningen: één voor het televisietoestel, één voor de digitale tv-decoder, één voor de stereoketen, en nog de controller van de PlayStation 3, die - nu het apparaat zijn nut als gameconsole langzaam ziet verdwijnen - nog steeds dienstdoet als de krachtige media- en Blu-Rayspeler die hij de afgelopen jaren altijd is geweest. Het is een optelsom die wel meer gebruikers moeten maken in hun huiskamer: voor één avond plezier moet u meerdere kastjes tegelijk hanteren. Net als iedereen koestert ook Uw Dienaar al jaren de droom om één afstandsbediening in huis te hebben, die de functies van al die zapkastjes samenbrengt in één toestel.

Het scheelde geen haar of Logitechs Harmony Ultimate, een multifunctionele afstandsbediening met een aanraakscherm die voor 279 euro in de winkel ligt, was dat toestel geweest. Eens het ding geïnstalleerd is, toont het zichzelf meteen als een krachtig alternatief voor een aantal klassieke afstandsbedieningen in de huiskamer, die sinds de jaren vijftig eigenlijk nooit echt veranderd zijn: een centraal set cijfertoetsen, omringd door steeds meer extra functies. De Harmony Ultimate breekt meteen met die knoppenlayout: de gewoonlijke navigatie-, afspeel- en kleurknoppen staan er nog op, maar de cijfers zijn vervangen door een aanraakscherm. Waarop u, in plaats van het corresponderende zendernummer, gewoon het logo van de gewenste zender hoeft in te drukken, dus dat is knap makkelijk.

Na één dag testen werd de Harmony Ultimate meteen al een vast onderdeel in mijn huiskameropzet, wat absoluut een goed teken is: heel wat concurrerende producten uit deze categorie verdwenen de afgelopen jaren namelijk snel weer in de doos. Wegens te lomp, te weinig functies, te veel dingen waar de fabrikanten niet aan hadden gedacht. Logitech maakt het de Harm-ony Ultimategebruiker bijzonder makkelijk door functies van verscheidene toestellen te combineren in één activiteit: bij 'TV kijken' floept tegelijkertijd het tv-toestel en de decoder aan, net zoals bij 'Gamen' zowel de televisie als de PlayStation in gang gaan.

null Beeld Logitech
Beeld Logitech

Voordat u op dat punt bent beland hebt u echter een installatie- en configuratiemodus moeten doorlopen, en die is geen pretje. Het ding is webgebaseerd, maar er moesten in mijn geval wel eerst twee 'plugins' worden gedownload (Microsoft Silverlight en de eigen plugin van het toestel) voordat alles werkte. En toen kwam er de slepende procedure om apparaten te introduceren: bij de PlayStation 3- en Xbox 360-consoles ging het nog wel (de Harmony Ultimate werkt met infrarood, Bluetooth en Wifi), maar bij het intikken van het modelnummer van mijn tv-toestel werd het eventjes zoeken naar de handleiding van het ding. Nog erger was het voor de digitale tv-decoder, waarvan de naam van de fabrikant en het modelnummer pas konden worden ingevoerd na wat speurwerk op het internet. En dan zijn er de toestellen die Logitech niet meteen in zijn database heeft staan, zoals de stereoketen van ondergetekende: daar moest het systeem de functies van de meegeleverde afstandsbediening 'leren' door een aantal knoppen door te stralen naar een IR-lezer onderaan de Harmony Ultimate.

Ook de installatie van het systeem in uw entertainmentkast is eventjes wroeten. Het toestel zelf volstaat om rechtstreeks in contact te komen met apparaten over IR en Bluetooth, maar er is een basisstation nodig om de connectie met het internet te verzekeren, en dat dient ook om impulsen van de app (want u kunt uw smartphone of tablet ook gebruiken als afstandsbediening) om te zetten in IR-commando's via de twee 'versterkers' die u erin kunt pluggen. U zit dus knap met kabeltjes te worstelen.

Maar uiteraard gaat het er uiteindelijk om of deze multifunctionele afstandsbediening in staat is om bestaande zapkastjes te vervangen. De Harmony Ultimate bleek bijzonder handig als vervanger voor de PS3-controller wanneer ik de console gewoon nodig heb om een film te bekijken. Dat is in principe dus één bakje minder. Ook de tv-afstandsbediening, die alleen nog diende om van inputbron te veranderen, kon dankzij de Harmony Ultimate naar de kast verdwijnen. Hetzelfde geldt voor de geluidsinstallatie, die na wat vijven en zessen eveneens volledig door de Harmony Ultimate kon worden bediend. Alleen de digitale tv-decoder lag moeilijk: alle functies van het toestel, zoals bepaalde elementen van de videorecorder en de video-on-demand-sectie, werden niet geleverd door deze vervanger, ook niet nadat de functies van de tv-provider erin werden gedownload. Dat klassieke knoppenkastje moest dus blijven. Maar de algemene score - van vier afstandsbedieningen naar twee, na een halve namiddag werk - is absoluut niet slecht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234