Maandag 08/03/2021

'Super Mario' Draghi stelt teleur, dat weten we nu al

Voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi. Na zijn uitgesproken uitlatingen van de jongste weken is menig belegger gaan dagdromen. Beeld AFP
Voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi. Na zijn uitgesproken uitlatingen van de jongste weken is menig belegger gaan dagdromen.Beeld AFP

Vandaag zijn alle ogen gericht op Mario Draghi. De voorzitter van de Europese Centrale Bank geeft vanmiddag zijn langverwachte speech. Na zijn eerdere verklaringen heeft hij de lat torenhoog gelegd. Maar zijn boodschap is deze keer meer politiek dan monetair.

Het staat met nog meer stip op de agenda dan het anders al het geval was. De persconferentie van ECB-voorzitter Mario Draghi. Deze middag is het zover. Na zijn uitgesproken uitlatingen in Jackson Hole is menig belegger gaan dagdromen. Onterecht.

Ook Koen De Leus, senior economist bij KBC, stelt dat investeerders zich beter klaarmaken voor een teleurstelling. "Akkoord, Mario Draghi heeft serieuze verwachtingen gecreëerd, maar het is vandaag te vroeg voor nieuwe maatregelen. De markt hoort dat te weten."

Dat die markt echter speculeert op extra munitie uit de koker van Draghi, is niet zo uitzonderlijk. De eurozone flirt met deflatie en het economisch herstel is in het tweede kwartaal stilgevallen. Koppel dat aan de uitlatingen van de ECB-voorzitter en de ballon werd almaar harder opgeblazen.

"Wat Mario Draghi in het beste geval zal doen, is de rente nog eens met 10 basispunten verlagen. Dat zou de basisrente op 0,05 procent en de discontorente (de interbancaire rente waartegen de banken onderling lenen, LID) op min 0,20 procent brengen. Het is goed als signaal dat de ECB íets doet. Wat de druk wat wegneemt, en het kan een effect hebben op de koers van de euro. Die zou daardoor een tik kunnen krijgen tegenover de dollar, wat goed is voor de export", meent De Leus.

Verkouden eend
En wat Draghi zeker zal doen is wijzen op de eerste schijf van goedkope kredieten die de ECB vanaf 18 september ter beschikking stelt. De bankiers krijgen twee jaar om het kapitaal aan te wenden. De Leus: "De goedkope leningen van de Centrale Bank zijn bedoeld om de kredietverlening in de eurozone aan de gang te helpen. Zowel aan bedrijven, maar ook aan gezinnen, in de vorm van consumentenkrediet of hypothecaire leningen." Nu wordt het geld opgepot, en banken geven te weinig krediet.

Sinds de start van de financiële crisis in 2008 is de hele eurozone in een economische kramp geschoten. Tal van lidstaten staan stil op de pechstrook. En de motor van de Europa, Duitsland, begint te sputteren als een verkouden eend. Het verwijt klinkt almaar hardnekkiger dat de ECB met zijn strenge begrotingsfocus de eurocrisis weer onder controle heeft gebracht, maar dat de economische prijs daarvoor te hoog is.

ECB-voorzitter Mario Draghi weet dat elk woord dat hij uitspreekt gewikt, gewogen, geanalyseerd en geïnterpreteerd wordt als geen ander. Dat zijn woorden kracht hebben, bewees hij ruim twee jaar geleden. Toen er twijfels waren of de euro wel de financiële crisis zou overleven, sprak Draghi die ene zin uit: 'Dat de ECB álles zou doen wat nodig is om de euro te redden.' Het miste zijn doel niet, en de neerwaartse spiraal werd stopgezet. Het vertrouwen geïnspireerd door die toespraak duurde tot een paar maanden geleden, toen de zorgen over de eurozone weer opdoken.

En dus was zijn speech in Jackson Hole weloverwogen. Alleen was de boodschap niet voor monetaire doeleinden, maar had ze een politieke lading. Draghi verwees naar het begrotingsbeleid van de lidstaten. De regeringen moeten hun begroting wel op orde hebben, maar moeten tegelijk meer investeren om de groei weer aan te zwengelen.

Samengevat: de economie van de eurozone is in een dermate slechte toestand dat het monetair beleid van de ECB alleen niet genoeg is. Er moet tegelijk vanuit de politiek een macro-economisch beleid gevoerd worden. Met op kop: Parijs en Rome moeten hun economieën hervormen, met een focus op de hervorming van hun arbeidsmarkt. En Duitsland moet zich meer opwerpen als een investeringsland.

Draghi wil dat de politici eens uit hun pijp komen en mee aan de kar trekken, in plaats van steeds te kijken naar wat Frankfurt kan doen. Sociaal-economische en fiscale hervormingen durven doorvoeren. Dat betekent, flexibelere arbeidsmarkten, pensioenhervormingen, lastenverschuivingen.

Het is heus geen toeval dat in Frankrijk Arnaud Montebourg als minister van Economie vorige week vervangen werd door de hardliner Emmanuel Macron. President Hollande heeft begin deze week een ontmoeting gehad met Draghi.

Kortom, Draghi als garagist die de turbo's van de topdrie-economieën van de eurozone opdrijft. Dat hij daarbij de soevereiniteit van de regeringen tackelt, weet hij als geen ander. Dat is de prijs voor wie geschiedenis wil schrijven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234