Zaterdag 15/08/2020

Festivalvergunning

Summerfestival en Laundry Day met uitsterven bedreigd?

Beeld Klaas De Scheire

Als het van de auditeur van de Raad van State afhangt, wordt de vergunning voor het Antwerpse Summerfestival vernietigd. Het dance-event zou te weinig rekening houden met de omwonenden. Ook Laundry Day, dat deze zomer eveneens naar Linkeroever verhuist, is mogelijk bedreigd. 'Eindelijk een sprankel hoop.'

"Het College heeft vooral aandacht geschonken aan de belangen van de exploitant en niet aan de belangen van de omwonenden." Greet Wilssens, oprichtster van drukkingsgroep Red De Middenvijver, leest aangenaam verrast voor uit het advies van de auditeur van de Raad van State. Die boog zich de afgelopen weken over de vergunning die het College verleende voor Summerfestival, een dance-event op de site De Middenvijver.

Volgens de auditeur zou deze vergunning best geschorst worden, omdat ze te weinig garanties biedt over het beperken van de geluidsoverlast. "Hij volgt ons helemaal", klinkt het opgetogen.

Sportpaleis zonder dak

Wilssens strijdt zelf al tegen het festival sinds 30 september 2013. Toen kreeg ze te horen dat er op De Middenvijver, de plek waar zij wekelijks wandelt en waar honderden mensen rustig en groen wonen, een camping en een evenemententerrein voor tienduizenden feesters moet worden ondergebracht. Nog voor er een inspraakmoment werd georganiseerd voor de burgers, bleek eigenaar Waterwegen en Zeekanaal de locatie al voor twintig jaar in concessie te hebben gegeven aan Docking Station. Zaakvoerder Vic Heirbaut wil er deze zomer voor het eerst het tweedaagse Summerfestival en Laundry Day organiseren. Beide dance-events werden voordien gehouden op de site Nieuw Zuid. Maar omdat daar gewerkt moest worden aan nieuwe woningen en nieuwe kantoren, werd een verhuizing op poten gezet.

Beeld Klaas De Scheire

Vreselijk vindt Wilssens het, dat De Middenvijver de nieuwe thuisbasis van die events wordt. "Het is een natuurgebied, midden in een woonwijk. Een gebied waar in juli net het vogelbroedseizoen plaatsvindt." Op die locatie "een Sportpaleis zonder dak" neerpoten, is de doos van Pandora openen. "Dan wordt dat mooie gebied wellicht een professioneel festivalterrein waar het hele jaar door het ene na het andere event plaatsvindt."

Als de Raad van State het advies van de auditeur volgt en de vergunning van organisator Docking Station vernietigt, kan dat tot gevolg hebben dat het festival begin juli niet kan doorgaan. En hetzelfde zou kunnen gelden voor Laundry Day, dat twee maanden later gepland staat. Voor beide evenementen is de voorverkoop al gestart.

Onzeker

Wilssens: "Er is nog niets zeker op dit moment. Maar wij voelen ons wel gesterkt nu. Eindelijk een sprankel hoop." Ze benadrukt wel dat het advies van de auditeur enkel op de vergunning van Summerfestival slaat. "Voor Laundry Day is er nog niets aangevraagd of verleend."

Bij Docking Station wensten ze gisteren niet te reageren op het negatief advies. Antwerps schepen voor Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) wilde dat wel. Hij betreurt dat er door sommigen al conclusies aan worden gekoppeld. De pleidooien moeten nog volgen.

Van de Velde: "Het is te voorbarig om te stellen dat de festivals in het gedrang zouden komen. Op deze manier worden mensen onnodig ongerust gemaakt." Hij verwijst naar de organisator, en naar de tienduizenden jongeren die al een ticket kochten. Volgens hem is het belangrijk om de beslissing van de rechter af te wachten. "Als blijkt dat die het advies volgt van de auditeur, dan moeten we kijken hoe we het dossier verder aanpakken."

Droomscenario

De Raad van State doet begin volgende week een uitspraak. Greet Wilssens heeft er goede moed in. "Vaak wordt het advies van de auditeur toch gevolgd." Maar zelfs als dat droomscenario zich voltrekt, dan staakt ze de strijd niet. "Ik geloof niet dat de festivals helemaal niet zouden plaatsvinden deze zomer. De stad en de organisator zijn hierop voorbereid. Volgens mij komen ze binnenkort gewoon met een strengere en beter gemotiveerde vergunning op de proppen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234