Donderdag 02/07/2020
Suikerrock trekt elk jaar ruim 100.000 bezoekers naar de markt van Tienen, gespreid over vier dagen.

Suikerrock

Suikerrock stopt ermee: ‘Als het stadsbestuur geen respect meer opbrengt, dan zit je met een probleem’

Suikerrock trekt elk jaar ruim 100.000 bezoekers naar de markt van Tienen, gespreid over vier dagen.Beeld BELGA

In 2020 zwaait Suikerrock in Tienen af met een Farewell Edition. De organisatie klaagt over ‘een gebrek aan respect’ vanuit het stadsbestuur, dat verrast reageert. ‘In de plannen voor de vernieuwde Grote Markt zijn zelfs extra funderingen voorzien voor het podium.’

‘We’re going out with a bang!’ Een lang Facebook-bericht van Suikerrock-organisator Walter Kestens laat er weinig twijfel over bestaan: de 34ste editie van het Tiense muziekfestival wordt een afscheidseditie, met dank aan een ‘apathisch’ stadsbestuur. “Suikerrock heeft als een van de belangrijkste stadsfestivals een smoel gegeven aan Tienen”, zucht Kestens aan de telefoon. “Honderden vrijwilligers steken jaarlijks tijd en moeite in dit festival. Maar als het stadsbestuur geen respect meer opbrengt, dan zit je met een probleem.”

Volgens Kestens gaat het niet om centen, wel om gemaakte afspraken. “Voorafgaand aan de vorige editie hebben we zo’n negen maanden overlegd, om tijdens Suikerrock te merken dat bepaalde afspraken niet werden nageleefd. Ik kan wel honderd-en-een dingen opnoemen.” Zo zou de stad in de weken voor Suikerrock het festival hebben “stilgezwegen” in haar officiële communicaties, zegt Kestens.

Het dossier rond de nieuwe stadsmarkt, dat al zo’n vijf jaar aansleept, zou nu de druppel zijn – een tikkeltje ironisch, gezien de heraanleg van de Grote Markt 34 jaar geleden het startschot was. Het stadsbestuur zou geen rekening gehouden hebben met het voortbestaan van het festival bij de planning van de werken, die vlak na de editie van 2020 moeten aanvangen. De organisatie smijt nu dus zelf de handdoek in de ring.

Extra fundamenten

Zowel bij meerderheid als oppositie leeft het gevoel dat de financiële cijfers van het festival in dalende lijn zaten, en dat een rampeditie vorig jaar de organisatie parten speelt. “Op zaterdag is het niet gestopt met regenen en zijn 2.000 mensen die een kaart hadden niet komen opdagen. Maar om Dimitri Vegas en Like Mike te bekostigen, moet je veel pintjes tappen”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V), die weerlegt dat de stad het festival laat doodbloeden.

De bewijzen die voorhanden zijn, geven het bestuur geen ongelijk. De huidige subsidietoelage van 65.000 euro ligt hoger dan de 37.500 euro die in de jaarrekeningen van 2017 en 2018 staat. Mailverkeer toont ook dat het stadscollege begin september de nodige garanties gaf om ‘maximaal rekening’ te houden bij de heraanleg van de Grote Markt. “Er zijn zelfs extra funderingen voorzien op de plaats waar het podium staat”, zegt Partyka, volgens haar heeft het festival wel degelijk een plaats in Tienen. Maar het water is plots erg diep geworden.

De Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen merkt op dat het festivalklimaat erg hard is geworden. “Een slecht jaar draag je als organisator jaren mee. Als het stadsbestuur dan niet 100 procent achter je staat, kan ik de beslissing van Suikerrock begrijpen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234