Woensdag 21/04/2021

Suggesties ter attentie van de heer formateur Leterme

l Wat de Franstalige pers betreft:

Luckas Vander Taelen geeft Leterme raad voor een mogelijk renouveau

Luckas Vander Taelen is freelancejournalist en regisseur. Voor De Gedachte schrijft hij om de twee weken een opiniestuk.

Geachte heer formateur,

omdat de taak die u wacht niet gering is en het heil van dit land me dierbaar is , ben ik zo vrij u hierbij deze aanbevelingen te laten geworden.

l Het is een zeer goed teken dat u uw informatieopdracht begint met te zwijgen. Dat was de eerste keer wel behoorlijk fout gelopen. Dit betekent dat u goed geluisterd en gekeken hebt naar Herman Van Rompuy, die weken zo stilletjes bezig is geweest dat we hem bijna vergeten waren. Daarop komt het aan: u laten vergeten en alleen naar buiten komen als u echt iets te zeggen hebt.

l In dit verband: smijt uw Blackberry weg. Gênante scènes zoals getelefoneer tijdens Te Deums zijn absoluut te vermijden. Vele staatsmannen, die u bewondert, gaande van Julius Caesar tot Jean-Luc Dehaene hebben jaren hun land bestuurd zonder zo een ding. Dus moet u dat ook kunnen.

l Ga zo snel mogelijk naar de RTBf voor een interview in het avondjournaal. Stel als enige eis dat de journalist een vrouw is. Dat geeft altijd een betere sfeer en tegenover een vrouw komt u minder gecrispeerd over.

l Het komt er bij uw eerste tv-optreden op aan een gelouterde én ootmoedige indruk te geven, een beetje zoals toen Verhofstadt terugkwam uit Toscane en hij zei dat hij had leren lezen. Oefen u eerst thuis in de spiegel: leer zo glimlachen dat iedereen gelooft dat u echt glimlacht en niet grijnst. Begin dan uw interview met te zeggen: 'Je vous ai compris'. Dat is de truc van De Gaulle, die daarmee de pieds-noirs in Algerije wijsmaakte dat Algerije Frans zou blijven en u weet hoe dat afgelopen is.

l Ga dan voort op de lijn dat u veel hebt nagedacht terwijl de Verkenner bezig was, dat u met veel mensen hebt gesproken. En dan, het moeilijkste: zeg dat u zich vergist hebt. Zeg dat u onvoldoende voorbereid waart er zo direct na de verkiezingen te moeten invliegen, dat het allemaal nieuw voor u was. U zult zien, als u het aandurft om dat te zeggen, doet u die hele Franse media binnen!

l In verband met perscontacten, nog deze twee raadgevingen in het algemeen. Wat betreft de contacten met de Vlaamse pers: vooral vermijden met journalisten van twaalf jaar te praten. Wat betreft contacten met de Franstalige pers: vooral vermijden tegen een journalist te zeggen 'Allez vous faire foutre'.

l Zeg wat vaker 'Allez vous faire foutre' tegen Bart De Wever.

l Bel zo snel mogelijk met Christophe Deborsu van de RTBF. Laat hem met een tv-ploeg bij u thuis komen in Ieper. Toon u opnieuw gelouterd én ootmoedig. En vooral: grappig. Deborsu is absoluut niet geïnteresseerd in politiek maar wil alleen een leuk item in het journaal. Verras hem dan ook door ongevraagd de Brabançonne in het Frans te zingen. En zeg niets over uw geit.

l Koop een geschenk voor Herman Van Rompuy. Laat u kennen als iemand die niet vindt dat alles hem toekomt.

l Laat u wat meer zien in Wallonië, het liefst ook buiten het stadion van Standard. Ga eens met een ploeg van RTL bij uw familie daar. Of bijvoorbeeld bij de zus van Bart De Wever. Die woont in Wallonië en krijgt stempelgeld. Ze zal u wel veel kunnen vertellen over uw kartelpartner dat u nog niet weet en zo kunt u aan de Franstaligen tonen dat u ook wel weet dat er Vlamingen zijn die profiteren van de transfers.

l Onderteken die petitie over de solidariteit. Als u eerste minister wilt zijn, moet u tonen dat u het goed meent met dit land. En een petitie ondertekenen, dat kost u niets en het is minder zichtbaar dan een vlag aan uw gevel te hangen. Bovendien helpt u zo Kim Gevaert, en dat is altijd goed voor uw imago.

l Lees geen proza meer van Wouter Beke. Vermijd het gebruik van het adjectief 'warm' in een zin waar ook 'samenleving' in voorkomt. Geef geen ronkende titels aan memoranda. Er wordt nu nog gelachen met 'De kracht van mensen'. 'Nota voor geïnteresseerden' lijkt me beter.

l Haal eens diep adem, steek stopjes in uw oren om het geschreeuw over verraad en kaakslagen niet te horen en zeg dan tegen een journalist van Le Soir dat die splitsing van B-H-V uiteindelijk voor u niet hoeft, dat de Franstaligen maar moeten zien dat ze iets vinden om het Arbitragehof te kalmeren. Zeg dat er belangrijker dingen zijn in de wereld. Begin dan over Myanmar of Darfur.

l In verband met uw dierbaar Goed Bestuur: toon dat het u menens is met wat u zegt en schaf de provincieraden en de bestendige deputaties af. Er zal geroepen worden tot in uw eigen partij, (zie ook hoger) maar iedereen weet dat we in dit land net iets te veel bestuursniveaus hebben. En u zult toch ergens moeten besparen, begin dus daar. Een politicus die zijn eigen winkel durft uitkuisen, dat ligt zeer goed bij de publieke opinie. Wacht vooral niet tot Jean-Marie Dedecker zelf over de provincies begint.

l Pas uw kleding wat aan. U bent dan misschien wel beter gekleed als Jo Vandeurzen, het mag wel wat swingender. Kijk naar uw collega Di Rupo, die zelfs geen strik meer draagt. Laat u onder het oog van een journaliste van een lifestylemagazine restylen in een boetiek in de Dansaertstraat. Daarmee versterkt u de idee van le Nouveau Leterme est arrivé nog meer.

l Geef nadien het adres van die winkel door aan Jo Vandeurzen.

l Bedank uw spindoctor Jan Callebaut van Censydiam. Geef hem cadeau aan Spirit, waar zijn vorige werkgever de nieuwe baas is.

l Vergeet hoeveel stemmen u gehaald hebt bij de verkiezingen. En als dat niet lukt, zeg het dan toch nooit meer luidop.

In de hoop u en het land hiermee van dienst te zijn, bied ik u mijn beleefde groeten aan.

vooral vermijden tegen

een journalist te zeggen 'Allez vous faire foutre'

l Zeg wat vaker 'Allez vous faire

foutre' tegen Bart De Wever

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234