Woensdag 12/08/2020

Succesrecept: gezond en nog lekker ook

Het zoveelste kookboek van de zoveelste BV, daar stond in 2010 niemand om te springen. Maar Pascale Naessens' halsstarrigheid loonde uiteindelijk toch: de vier bestsellers die ze intussen bij elkaar schreef, werden deze week in Peking bekroond als 'beste kookboekenreeks ter wereld'.

Waarom Pascale Naessens' kookboeken zo goed zijn? Geen flauw idee. Voor zulke boeken heb ik echt geen tijd, juffrouw." De fine fleur van culinair België bleek tijdens een belronde niet bepaald vertrouwd met het werk van mevrouw Jambers. Laat staan dat ze er hoog mee oplopen. Professionals bladeren in professionele boeken, horen we - niet in een reeksje dat in de rekken van de supermarkt ligt.

In het buitenland blijkt diezelfde fine fleur een andere mening toegedaan. Gourmand International, de Franse organisatie die bekendstaat om haar prestigieuze Gourmand Awards, blijkt la Naessens' werk wel te lezen. Grondig ook, en met bijzonder veel genoegen.

Tijdens de allereerste editie van hun World Cookbook Awards woensdag in Peking vonden ze het zelfs niet meer dan logisch dat de award voor 'Best series' naar de 45-jarige Belgische ging, voor zowel Mijn pure keuken 1&2 als Puur genieten 1&2. Ze stak zo niet de minsten voorbij: onder meer topchef Alain Ducasse dong mee naar de prijzenpot.

Naessens' pure werk blijkt ook niet alleen goed voor prijzen, ook de verkoopcijfers volgen netjes. Een update daarvan wil uitgeverij Lannoo niet verschaffen, maar berichten uit september leren dat Naessens toen met maar liefst vier titels in de top tien van boek.be en 250.000 verkochte exemplaren Jeroen Meus en Piet Huysentruyt voorbijstak.

Perfecte middenweg

Wat maakt dat haar boeken zo talrijk in Vlaamse keukenkasten aanwezig zijn? Haar bekende, mooie snoetje? Of wel degelijk haar gezonde, simpele gerechten? Wellicht de combinatie van beide, beweren kenners. Volgens opiniërend hoofdredacteur van De Morgen en foodie Yves Desmet heeft Naessens de perfecte middenweg gevonden in een markt die verdeeld is tussen enerzijds de échte foodieboeken, waarbij smaken primeren, en anderzijds de dieetboeken, die zweren bij konijnenvoer. "Wat zij maakt, is én caloriearm én lekker. Zo bekoor je de twee uitersten: de man die het liefst een biefstuk op zijn bord terugvindt en de vrouw die frieten ruilt voor een salade."

Wat Naessens maakt, blijkt niet alleen goed en gezond, maar ook mooi. Op het bord én in het boek. De vormgeving is minstens zo belangrijk als het eten, zegt Heikki Vandurmen, foodiefotograaf van De Morgen. Hij kan het weten. Aan alle vier haar boeken werkte de man mee.

Uithongeren

"Het plaatje klopt gewoon." Dat zegt Kris Verburgh, arts en schrijver van het boek De voedselzandloper en van het voorwoord van Naessens' laatste boek. En minstens zo belangrijk: dat plaatje is voor iedereen haalbaar. Wie wat à la Naessens wil koken, moet niet uren zoeken naar dure ingrediënten of ingewikkelde keukentechnieken kennen. "Ze surft perfect mee op de gezondheidsgolf, waar zowat iedereen op wil. Ze doet ook niet zomaar wat: ze raadpleegt wetenschappelijke artikels en professoren."

Nochtans zou Naessens al jaren zo puur koken als ze in haar boeken beschrijft. De basis daarvan werd al op haar achttiende gelegd: "Als model moest ik voortdurend afvallen: ofwel hongerde ik mezelf uit, ofwel overat ik mezelf. Ik voelde dat er iets niet klopte: een mens is gemaakt om te eten", zei ze ooit in een interview.

Haar zoektocht naar een juiste manier van eten en koken eindigde via macrobiotische wegen en kooklessen in 2010 in een boek. Dat wilde in eerste instantie niemand, en uiteindelijk iedereen. "Mensen zeggen wel eens dat ik een gat in de markt heb gevonden", zei ze.

Dat gat vult ze trouwens niet alleen met boeken, ook met een bijbehorende servieslijn bij Serax. En daar kan ze aardig van leven: de winstcijfers van Naessens' naamloze vennootschap Mode & Media gaan sinds haar eerste uitgave crescendo: van 67.045 euro in boekjaar 2011 ging het naar 104.283 euro in 2012.

Pascale Naessens en haar uitgever bleken gisteren niet bereikbaar om haar prijs of werk toe te lichten. Dat het applaus van professionals hier uitbleef, vindt ze wellicht niet erg. Ze is namelijk geen topchef, zei ze ooit in een interview, "maar een huisvrouw die lekker kookt voor haar man".

Die huisvrouw probeert nu in China voet aan de grond te krijgen met een vertaald kookboekje. Voor ons volgt straks een vijfde werk, met de titel Puur eten, dat je gelukkig maakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234