Zondag 07/03/2021

Interview

"Succes? Ik erger me snel blauw aan die flauwekul"

Joop Visser en Jessica van Noord. Beeld MMaarten Hartman / Hollandse Hoogte
Joop Visser en Jessica van Noord.Beeld MMaarten Hartman / Hollandse Hoogte

Enkele opmerkelijke gasten op Theater Aan Zee (TAZ) dit weekend zijn zanger, cultheld en enfant terrible Joop Visser en zijn partner in crime Jessica van Noord. In eigen land hebben de eigenzinnige Nederlanders een reputatie, maar in België zijn ze nog schandelijk onbekend.

Visser is een beetje een enigma. Als Jaap Fischer verwierf hij in de jaren 60 een cultstatus in Nederland. Om dan in 1964 plots in rook op te gaan en zich pas tien jaar later heruit te vinden als Joop Visser. Vandaag vormt hij al tien jaar een even geestig als scherpzinnig kleinkunstduo met Jessica van Noord. Op Theater aan Zee staan ze hoogst uitzonderlijk nog eens de hele avond op een podium.

Het tweetal interviewen is geen sinecure. Vraag hen naar zichzelf, en Visser doet zijn naam als 'eigenzinnig heerschap' meteen alle eer aan.

Joop Visser: "Ik maak en zing al zo'n zestig jaar lang liedjes en heb Jessica ontmoet in een koor. Verder vind ik bio's (biografische informatie, WV) flauwekul, omdat die volstrekt ten onrechte de suggestie wekken dat ze iets te maken hebben met wat iemand maakt."

Alleen uw leeftijden dan?

Visser: "Nee, daar heeft men gewoon niets mee te maken. Net zoals ze moeten afblijven van onze huidskleur, onze seksuele voorkeur, onze..."

Jessica van Noord: "...religieuze overtuiging, onze schoenmaat, enzovoort. Via het koor zijn we gewoon samen aan het zingen geraakt, van klassieke duetten tot het repertoire van Joop Visser. Muzikaal klikt het goed, onze stemmen - sopraan en bariton - passen goed bij elkaar. Maar wellicht even belangrijk is het gevoel voor humor dat we delen."

Die humor loopt ook als rode draad door het gesprek. Beiden hebben er duidelijk plezier in, vullen elkaars zinnen aan en soms is het niet duidelijk of een antwoord ironisch bedoeld is of niet. Daarmee legt Visser, de songsmid van het duo, een laag van zelfrelativering over zijn oeuvre.

Jullie liedjes worden vaak 'maatschappijkritisch' genoemd. Hoe zou u ze zelf omschrijven?

In koor: "Als schilderijtjes."

Visser: "Als schilderijtjes van mijn waarnemingen. Wat daar kritisch aan is, ontgaat mij echter. Ik heb een paar honderd romantische liedjes gemaakt. Zijn die kritisch of niet?"

In 'De grootste leugenaar' noemt u Poetin bijvoorbeeld een leugenaar.

Visser: "Dat is waar. Ik bedoel er verder ook niets mee. Ik geef weer wat er gebeurt zoals ík dat waarneem en ervaar, gekruid met mijn perceptie."

U hebt er steeds consequent voor gekozen om onafhankelijk te blijven. Zo hebt u bewust het commerciële pad verlaten en bent u de grote erkenning uit de weg gegaan.

Van Noord: "Tja, je wilt toch gewoon ontdekt worden, hè? Dat is ons dus niet gelukt. Misschien worden we nu wel bekende Belgen." (lacht)

Visser: "We houden ons dus groot, maar diep in ons hart hadden wij natuurlijk ook het liefst gezongen en zo nodig heen-en-weer gesprongen voor uitverkochte stadions. Daar zijn wij ook voor in de wieg gelegd, vinden wij. Maar iemand moet je wel uit die wieg nemen."

Maar u was toch 'ontdekt', een halve eeuw geleden al?

Visser: "Dat ik die erkenning uit de weg ben gegaan, zie ik niet als een verdienste. Het is meer een kwestie van onmacht. Je moet kunnen omgaan met succes, en mij lukt dat niet. Ik heb veel bewondering voor wie dat wel kan, maar ikzelf ga me meteen blauw ergeren aan die flauwekul."

Op de vraag waarom het duo dan wel in 2013 deelnam aan de RTL-talentenjacht Holland's Got Talent, wil geen van beiden ingaan. Programmamedewerkers hadden Visser en Van Noord horen zingen en hen gevraagd om deel te nemen, zonder in Visser de legendarische zanger van weleer te herkennen. Ook de tv-jury wist niet wie ze voor zich had en stemde het zangduo genadeloos weg.

Sinds een paar jaar bent u afgestapt van avondvullende optredens. Waarom maakt u nu voor TAZ een uitzondering?

Van Noord: "We worden hier zeer welkom geheten en dat doet goed."

Visser: "Wij vinden dat ze bij Theater Zuidpool (centrale gast en medeprogrammators van TAZ, WV) een goede smaak hebben. Als zij zeggen dat TAZ iets voor ons is en wij iets voor TAZ, is dat voldoende voor ons."

Welke nummers gaan jullie er brengen?

Van Noord: "We repeteren momenteel 60 liedjes uit onze verschillende series: de romantische, de aardrijkskundige, de religieuze, de maatschappelijke, de poëtische en de filosofische serie, en oh ja, ook nog de dieren-, de vakantie- en niet te vergeten de meezingserie: 'Marianne', 'Geen benen nodig' en 'Je moet iets laten zakken'. Naar Oostende nemen we ook de liederen over de zee mee."

Joop Visser & Jessica van Noord, 1/8 om 21 uur en 2/8 om 15 uur, Oostende TAZ#2015 Beide voorstellingen zijn uitverkocht

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234