Woensdag 15/07/2020

cultuursubsidies

Subsidiehakbijl valt in muziekscene

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld)Beeld BELGA

Het regionale muziekcircuit in Vlaanderen is een van de grote slachtoffers bij de toekenning van de nieuwe subsidieronde voor kunstorganisaties. 

De muziekpodia van Nijdrop (Opwijk), Muziekodroom (Hasselt), De Vaartkapoen (Molenbeek) en ook de cultuurorganisaties Trefpunt (Gent), Let's Go Urban (Antwerpen) en Rataplan (Borgerhout) behoren tot de grote verliezers, die in de komende jaren al hun subsidies zullen verliezen.

Dat blijkt uit de beslissing over de structurele, meerjarige subsidies voor kunstorganisaties die minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) heeft bekendgemaakt. In totaal 95 van de 302 kunstenorganisaties die subsidies aanvroegen, moeten het de komende vijf jaar zonder subsidies rooien. Opmerkelijk: 37 van die grote verliezers, zoals Bloet van Jan Decorte en Wolvin/Zita Swoon, hadden van de beoordelingscommissies nochtans een positief advies gekregen.

Te veel huizen, te weinig geld

De Vlaamse regering maakt in totaal 84,76 miljoen euro vrij voor de werkingssubsidies voor 2017-2021, 3,15 miljoen meer dan eerst bepaald. Maar: om alle positieve adviezen van de beoordelingscommissies te volgen was er 20 miljoen extra nodig.

Die commissie, bestaande uit mensen uit de sector, hadden de subsidieaanvragen van 302 kunstenorganisaties geëvalueerd op een schaal van zeer goed tot volstrekt onvoldoende. Alle organisaties die een zeer goede of goede score kregen, krijgen subsidies. Zij het een kleiner bedrag dan ze zelf als nodig hadden aangegeven om hun werking goed verder te zetten.

Kaasschaaf

Die kaasschaaf was nodig omdat minister Gatz geld nodig had om enkele culturele kleppers zoals Ultima Vez van Wim Vandekeybus en stadstheater NTGent die slechts een voldoende hadden gekregen toch op te vissen. Als de minister de adviezen lineair had gevolgd, waren die uit de boot gevallen.

Omdat de extra 3,15 miljoen daarvoor te weinig was, is er ook nog een dikke 7 miljoen gehaald bij de zeer goede en goede beoordeelde organisaties. In totaal krijgen 19 van de 46 organisaties met een voldoende alsnog subsidies, waaronder bekende organisaties als literair festival Behoud de Begeerte, theatergezelschap Stan, muziekcentrum De Bijloke, de Zomer van Antwerpen en vzw Eastman van Sidi Larbi Cherkaoui.

Alle organisaties die een onvoldoende kregen van de commissies vallen uit de boot. Zo ook De Vaartkapoen in Molenbeek, Let's Go Urban, Gentse Feesten-organisator Trefpunt, theaterwerkplaats Rataplan.

Limburg getroffen

Regionaal valt de zwaarste klap in Limburg. Organisaties zoals de Alden Biesen zomeropera, vallen op nul. “Ik wil de bal niet terugkaatsen naar de commissies, maar veel van de Limburgse dossiers werden gewoon niet sterk genoeg bevonden”, stelt Minister Gatz.

Dat tientallen organisaties het nu zonder subsidies moeten rooien, is “hard”, erkent de minister, “maar het is een coherente, principiële keuze. Onder die lijn gaan we niet. Op deze manier willen we willekeur tegengaan.”

Meer subsidies dan voorheen

Er zijn ook winnaars. Grote, bekende organisaties als Rosas, Het Toneelhuis, Het Paleis en het gezelschap van Jan Fabre gaan wat erop vooruit in vergelijking met hun huidige subsidies in 2016.

Vooral bij kleinere organisaties als Berlin, vakblad Rekto:Verso of jeugdtheater Zonzo Compagnie wordt zelfs flinke winst geboekt.

"Woordbreuk tegenover sector"

De oppositie haalt hard uit na de bekendmaking van de cultuursubsidies. Dat bijna honderd kunstenorganisaties de komende jaren geen subsidie krijgen, zal zorgen voor een verschraling van het landschap, denkt sp.a. "Dit is een mokerslag", vinden Vlaams parlementslid Yamila Idrissi en voorzitter John Crombez.

"De minister zou enerzijds de behoeder van ons sterk kunstenlandschap moeten zijn en anderzijds moeten vechten binnen de Vlaamse regering om de nodige financiële middelen te krijgen. In geen van beide is hij geslaagd", reageert sp.a. "Deze beslissing betekent een regelrechte verschraling van het landschap. De kunstensector wordt zo herleid tot een strikt rekenkundige oefening, waarin vernieuwing, maatschappelijk belang, diversiteit en evenwicht van geen tel meer zijn."

Gatz ontzegt de kunstensector hiermee haar absolute bestaansminimum, vindt de partij. "Dit verkopen als een verbetering getuigt van weinig respect voor al die cultuurmensen die dagelijks het beste van zichzelf geven."

Ook Groen is niet te spreken over de toegekende cultuursubsidies. "Sven Gatz sprak sinds zijn aantreden over twee magere jaren, die zouden gevolgd worden door betere jaren. Niks krijgt hij daarvan voor elkaar", meent Vlaams Parlementslid Bart Caron. "Het is woordbreuk tegenover de culturele sector, niets meer en niets minder." 

"Ook hier wordt de kracht van verandering van de N-VA weer de kracht van achteruitgang", reageert Caron. "De muziekclubs bloeden. Als straks de tickets voor concerten en voorstellingen stijgen, is dit de zoveelste factuur die de regering-Bourgeois naar de mensen schuift."

"Ook de regionale spreiding die Gatz had beloofd realiseert hij niet", vindt Groen. "In de perifere provincies, West-Vlaanderen en Limburg, vallen er procentueel veel slachtoffers." 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234