Maandag 27/06/2022

Subcomandante Marcos daagt Spaanse rechter Garzón uit

Subcomandante Marcos, de leider van de zapatistische rebellenbeweging, wil met de Spaanse toprechter Baltasar Garzón een openbaar debat aangaan over de politieke toekomst van Spaans Baskenland. In een brief die maandag werd afgedrukt in de Mexicaanse krant La Jornada, werpt Marcos de handschoen voor de voeten van Garzón.

Mexico-stad

IPS

Diego Cevallos

De twee beroemdheden kwamen in aanvaring naar aanleiding van de beslissing van Garzón om Batasuna, de politieke arm van de Baskische afscheidingsbeweging Eta, buiten de wet de stellen. In een open brief noemde Marcos Garzón eerder "een groteske clown". De Spaanse rechter noemde de pijprokende rebellenleider dan weer "een losgeslagen schip". De subcomandante nodigt de rechter nu uit voor een intellectuele tweekamp.

Wat hebben Garzón, de rechter die internationale bekendheid kreeg toen hij in 1998 aanging achter de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet (1973-1990), en Marcos, de Mexicaanse zapatistenleider die in 2001 met pijp en bivakmuts in de internationale schijnwerpers trad, met elkaar gemeen? Zo goed als niets, tot Garzón en vervolgens Marcos zich gingen bemoeien met de Baskische zaak.

In een brief aan zijn Spaanse aanhangers betuigde Marcos zijn steun aan de Baskische afscheidingsbeweging Eta en veegde hij de vloer aan met de Spaanse regering. In oktober gaf hij rechter Garzón, die in augustus Batasuna buiten de wet stelde voor vijf jaar, een pak voor de broek: "Ik weet dat deze groteske clown zich bezondigt aan staatsterrorisme. Deze clown noemt de politieke strijd van Baskenland illegaal. Nadat hij zichzelf belachelijk heeft gemaakt met een schijnvertoning om Pinochet te arresteren, heeft hij zijn ware fascistische roeping gevonden door het Baskische volk het recht te ontzeggen te vechten voor een rechtvaardige zaak."

Garzón antwoordde in een brief dat hij "nog liever een clown voor de democratie is dan zich te verschuilen achter een valse rebellie, geweld, leugens, onwetendheid, een gebrek aan ethiek en scrupules en alle andere karakteristieken die jij (Marcos) steeds duidelijker vertegenwoordigt".

Bij politiek links in Mexico en heel wat academici staat Marcos nog steeds in hoog aanzien. Zijn intelligente en vaak grappige schrijfsels en zijn strijd voor de gemarginaliseerde indianen in Chiapas leverden hem ook internationaal heel wat sympathie op. Maar na zijn steunbetuiging aan Batasuna kreeg Marcos de volle laag, ook van zijn medestanders. Velen nemen het hem kwalijk dat hij weigerde de Eta-terreur te veroordelen. In de brief die gisteren gepubliceerd werd, verklaart Marcos dat hij bewust een ambigu standpunt innam over de Eta met de bedoeling een debat los te weken over de motieven van de terreurgroep. Hij voegde er echter aan toe dat het EZLN de terreur veroordeelt, "want geen enkele zaak rechtvaardigt dat de levens van burgers worden opgeofferd".

In de brief, die gericht is aan de Eta, roept Marcos de Baskische terreurorganisatie op om vanaf Kerstmis een wapenstilstand af te kondigen voor 177 dagen om zo ruimte te maken voor onderhandelingen. Tegelijk nodigt hij Garzón uit tot een debat van 3 tot 10 april op de Spaanse Canarische Eilanden. "Als ik verlies, kan Garzón me ontmaskeren", zegt de zapatistenleider, die nog steeds zijn bivakmuts draagt in het openbaar, "maar als ik win moet Garzón opkomen voor de inheemse zaak."

Een panel van zeven onafhankelijke experts zal beslissen over winst of verlies, stelt Marcos voor. Drie van hen mogen benoemd worden door het EZLN en de rest door Garzón.

Met de brieven aan Garzón doorbrak Marcos meer dan een jaar van stilzwijgen. Intussen zit de zapatistische zaak in Mexico nog steeds in een impasse. De zapatisten verlieten de onderhandelingstafel nadat een wetsontwerp over de rechten en cultuur van de inheemse bevolking werd gewijzigd, tegen voorafgaande afspraken in. Het gewijzigde ontwerp werd door het Congres goedgekeurd in april 2001 en sindsdien trekken de zapatisten zich in stilzwijgen terug in de jungle van Chiapas.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234