Dinsdag 01/12/2020

Sound/check

STUFF. bewijst dat je ook met 'moeilijke' muziek kan doorbreken

STUFF.Beeld Alexander Popelier

De kortste weg naar eeuwige roem zal u misschien niet te weten komen, maar met de tips and tricks van kenners komt u al een heel eind. Poppunt en de AB organiseren morgen de eerste editie van SOUND/CHECK, een dag die volledig in het teken staat van (beginnende) muzikanten. Meer dan 130 artiesten en muziekprofessionals delen er hun knowhow, onder wie ook de heren van STUFF.

Het Gentse vijftal STUFF. is zonder twijfel een van de revelaties van het voorbije jaar. Ze schopten het tot Artist in Residence van de AB, maakten op tal van grote en kleinere podia indruk met hun liveoptredens en zijn liefst zeven keer genomineerd voor de Red Bull Elektropedia Awards. Al blijven ze daar zelf behoorlijk kalm onder. "Het is een hele eer om genomineerd te worden, maar we zullen zien hoeveel awards we ook effectief winnen", zegt bassist Dries Laheye. "We liggen er niet van wakker, maar het is wel heel leuk. Het toont aan dat je werk geapprecieerd wordt. Ik blijf er wel van schrikken hoe onze muziek resoneert, ook al is het geen evidente, instrumentale muziek. Daar worden wij allemaal heel blij van."

Eerder dit jaar bracht de band zijn debuutalbum uit. "Alles is voor ons begonnen met enkele jamsessies in de White Cat (muziekcafé in Gent, red.)", vertelt Laheye. "Van die improvisatiesessies hebben we enkele kleine 'celletjes' bijgehouden en daar gedurende twee of drie jaar op verder gebouwd. De uiteindelijke opnames waren een echte momentopname. In de studio hebben we alles live opgenomen alsof we een concert speelden."

Het duurde daarna nog een jaar om het album op punt te stellen. "We wilden er een echt luisteralbum van maken. We hebben een duidelijk verschil gemaakt tussen de plaat en de liveshows, die zijn toch nog wel iets heftiger."

Dries Laheye (links) is bassist bij STUFF.Beeld Alex Vanhee

Nieuw album

Intussen is de band al volop aan het nadenken over een opvolger voor hun selftitled debuut. "We gaan wellicht in het voorjaar beginnen aan onze nieuwe plaat. We hebben onszelf wel vooropgesteld om duidelijke deadlines af te spreken. We willen er niet nog eens een jaar over doen", zegt Laheye.

Doel is om in de toekomst het volledige productieproces zelf in handen te nemen. "Voor ons debuut hebben we de mix uitbesteed. Het was een leuke samenwerking, maar het bleek meteen heel moeilijk voor ons om het los te laten. In de toekomst willen we zoveel mogelijk zelf doen, al kan de frisse blik van een buitenstaander natuurlijk ook heel interessant zijn."

Laheye kijkt er vooral naar uit om nieuw materiaal live te kunnen brengen. "We zijn heel blij dat het album goed ontvangen wordt en dat we veel kansen krijgen om op te treden, maar we kijken vooral ook heel erg uit naar nieuw materiaal. We spelen deze nummers al heel lang."

Vrijheid blijheid

STUFF. prijkte begin dit jaar op het lijstje van de 15 in de gaten te houden bands van 2015, dat de muziekredactie van De Morgen samenstelde. En 2015 werd ook echt het jaar van STUFF., al blijft Laheye er bescheiden bij. "We hebben wel het gevoel dat we heel veel te gekke dingen hebben gedaan en veel harten hebben gewonnen. Ik vind het ongelofelijk dat er zoveel positieve reacties komen op wat we doen."

Nochtans brengt STUFF. met zijn eclectische mix van stijlen geen voor de hand liggende muziek. Maar dat is volgens Laheye net de sterkte van de band. "We spelen heel veel genres door elkaar, waardoor iedereen er wel iets in herkent. Onze muziek is behoorlijk fragmentarisch, iets wat ook wel van deze tijd is. We spreken verschillende generaties aan en ik denk dat dat ook onze sterkte is. Bovendien behouden we altijd een beetje ruimte voor vrijheid in de muziek. Dat maakt het leuk voor het publiek om mee te gaan in die trip, en voor ons blijft op die manier elk concert spannend."

Concerten en live-ervaringen worden almaar belangrijker, en dat maakt een echte liveband als STUFF. net zo interessant. "Elk concert is een speciale ervaring, op zoveel verschillende manieren: de communicatie met het publiek, hoe elke zaal klinkt, wat je hebt gegeten, het heeft allemaal een invloed. Ik ben heel blij dat mensen daar ook naar op zoek gaan. Die live-energie is de basis voor onze muziek."

STUFF. aan het werk in de AB eerder dit jaar.Beeld Alex Vanhee

Eerlijk duurt het langst

STUFF. scherpte zijn live-ervaring het afgelopen jaar aan op tal van grote podia. Een van de hoogtepunten was het concert op Best Kept Secret. "Het was een van onze eerste concerten in Nederland en dan nog meteen als afsluiter op een heel groot festival. We waren bang dat er niet meer zoveel volk zou zijn, want we speelden net na alt-J op zondagavond, maar de tent stond afgeladen vol. Het was een gigantisch feest", herinnert Dries Laheye zich.

Dat het zo snel zo hard zou gaan voor STUFF. hadden de heren nooit gedacht, "al zijn we altijd overtuigd geweest van onze kracht op het podium". "We voelen wel aan dat mensen weer wat meer openstaan voor muziek die anders is dan wat er op de radio wordt gedraaid", aldus Laheye.

Zijn gouden tip voor beginnende muzikanten is dan ook eenvoudig: wees zo eerlijk mogelijk en blijf trouw aan jezelf. "Laat je niet beïnvloeden door wat je denkt dat de massa wil horen, blijkbaar is er toch ook ruimte voor iets anders. Het is een cliché, maar eerlijkheid duurt het langst, en dat geldt ook voor muziek. De vreemde eendjes springen er toch altijd uit."

SOUND/CHECK vindt plaats op zaterdag 21 november in de Brusselse AB vanaf 12 uur. Meer informatie vindt u op soundcheck.poppunt.be of op abconcerts.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234