Maandag 16/12/2019

Vier vragen

Studio 100 zet pleegzorg in de kijker: ‘Zelfs als we maar één gezin overtuigen, is dit al geslaagd’

Sven Pichal, Bumba, Jan Brocatus (Pleegzorg Vlaanderen), Anja Van Mensel (CEO Studio 100) en Studio 100-mederwerker Jan, zelf pleegouder. Beeld BELGAONTHESPOT

Studio 100 en Pleegzorg Vlaanderen slaan de handen in elkaar. Onder de noemer Studio100steboven wil het bedrijf achter figuren als Samson & Gert en Mega Mindy pleegzorg in de kijker zetten. ‘Er zijn nog altijd veel pleegouders tekort’, zegt Studio100-CEO Anja Van Mensel.

Wat houdt de samenwerking tussen Studio 100 en Pleegzorg Vlaanderen in?

“We gaan samen een hele hoop acties op poten zetten, met twee bedoelingen. Eerst en vooral willen we Pleegzorg Vlaanderen in de kijker zetten. Er zijn immers nog altijd veel pleegouders tekort: zo’n 600 kinderen zonder echt gezin wachten nog steeds op een plek. Door een aantal simpele zaken kunnen we de organisatie zo meer bekendheid geven. Ze zullen een standje krijgen op ons Zomerfestival en in december zal K3 een nummer opnemen met pleegkinderen en -ouders in de clip. Misschien kan de opbrengst daarvan naar Pleegzorg gaan? Dat moeten we nog bekijken.

“Daarnaast willen we Pleegzorg Vlaanderen ook ondersteunen, bijvoorbeeld door de bezoekersruimte in hun huizen aan te kleden. Als kinderen daar hun biologische ouders ontmoeten, kan dat in een omgeving waarin ze zich goed voelen.”

Waarom doen jullie dit?

“Wij werken voor een groot deel voor en met kinderen. We proberen hen zoveel mogelijk fijne momenten te bezorgen. Ook Pleegzorg werkt met en voor kinderen en ook zij stellen, op veel belangrijkere manier uiteraard, hun geluk voorop. We hebben in elk geval hetzelfde doelpubliek.”

U hebt misschien wel hetzelfde doelpubliek, maar het einddoel verschilt toch? Pleegzorg is een non profit-organisatie, jullie niet.

Dat wij centjes willen verdienen, spreekt voor zich. Al is het niet onze bedoeling om hier nu munt uit te slaan. Integendeel, deze samenwerking zal net tijd en geld van ons kosten. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om een financiële samenwerking: wij pompen geen geld in Pleegzorg Vlaanderen. Maar onze medewerkers zullen dit er wel bij moeten nemen. Al merk ik enorm veel enthousiasme in het bedrijf.

“Weet je, bij veel pleegouders hoor je dat de reden waarom ze in de pleegzorg zijn gestapt, is dat ze er ooit een artikel of reportage over zagen passeren. We moeten er eigenlijk altijd voor zorgen dat ze het tegen het lijf lopen.”

Hoe is Pleegzorg Vlaanderen eigenlijk bij jullie uitgekomen?

“Simpel, mijn beste vriendin werkt voor Pleegzorg Vlaanderen. (lacht) Hiervoor had de organisatie een samenwerking met de Rode Duivels. Toen die afliep, vroeg ze mij: ‘Is dat niets voor jullie?’ Daarnaast denk ik dat ik de persoonlijke affiniteit er zeker ook is. Ik ben zelf geadopteerd. Dat is iets heel anders dan pleegzorg natuurlijk, maar het raakvlak is er wel. Ik vermoed dat dat ook meegespeeld zal hebben.

“Al ben ik ervan overtuigd dat Studio100 en Pleegzorg Vlaanderen een erg goeie match vormen. Als ik naar een show van ons ga, dan kijk ik uiteraard naar wat er op het podium gebeurt. Maar ik kijk ook altijd naar de reacties in het publiek. Dat enthousiasme en die verwondering; dat is zo mooi om zien. Kinderen zijn als een wit blad dat wij als volwassenen volschrijven. De warmte die een gezin kan bieden, is zo waardevol en bepalend. Zelfs al overtuigen we maar één pleeggezin, dan hebben we de wereld van één kind alvast een stukje kunnen veranderen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234