Woensdag 23/10/2019

Studies, uitstel en Fukushima

16 januari 2003

Het is beslist: België sluit tussen 2015 en 2025 zijn zeven kerncentrales.

2005-2006

Premier Verhofstadt heeft in 2005 en 2006 met GDF Suez-Electrabel de zogenaamde Pax Electric-akkoorden afgesloten. Daarin is officieel geen sprake van een langere levensduur van de kerncentrales, maar volgens critici heeft het Frans-Belgische concern op dat moment wel al beloftes in die richting gekregen.

22 juni 2007

De twijfel wordt steeds groter. Net na de verkiezingen van 2007 vraagt Marc Verwilghen (Open Vld), energieminister in de afscheidnemende regering-Verhofstadt II, advies aan een expertencommissie. In twee rapporten adviseert die om af te zien van de kernuitstap.

Verwilghens opvolger Paul Magnette (PS) beslist om nog een studie te bestellen. Ditmaal bij de zogenaamde GEMIX-expertengroep. Die beveelt aan 'om de sluiting van de drie oudste reactoren met tien jaar uit te stellen, tot 2025, en de vier jongste met twintig jaar, tot 2045'.

23 oktober 2009

In de Kamer presenteert premier Herman Van Rompuy (CD&V) zijn protocolakkoord met GDF Suez-Electrabel. In het akkoord staat dat de drie oudste kerncentrales Doel 1 en 2, en Tihange 1 tien jaar jaar langer mogen openblijven dan voorzien. In ruil zal GDF Suez-Electrabel jaarlijks tot 245 miljoen euro nucleaire taks betalen aan de Belgische staat.

Probleem: even later trekt Alexander De Croo (Open Vld) de stekker uit de regering omwille van B-H-V. Op dat moment is het protocolakkoord nog niet omgezet in wet, waardoor de oude wet op de kernuitstap van kracht blijft.

11 maart 2011

De kerncentrale van Fukushima wordt getroffen door een aardbeving en tsunami. De catastrofe doet in de hele wereld, het debat over de veiligheid van kerncentrales weer oplaaien.

4 juli 2012

Staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) heeft een 'uitrustingsplan' voor de elektriciteitssector klaar. Dat moet twee doelstellingen verzoenen: vasthouden aan de originele kernuitstap en de stroombevoorrading verzekeren. Zijn compromis à la belge: een van de oudste kerncentrales, Tihange 1, moet tien jaar langer openblijven dan eerst bepaald. Terwijl Doel 1 en 2 slechts een jaartje langer draaien, tot in 2016. En tegen 2025 gaan alle andere kerncentrales dicht.

2015

Het is de beurt aan huidig energieminister Marie Christine Marghem (MR) om vast te stellen wat voor iedereen duidelijk is: er is nog steeds niet genoeg geïnvesteerd in nieuwe gascentrales, zonnepanelen en windmolens om zeker te zijn dat de spreekwoordelijke lamp blijft branden zonder de kerncentrales. Om tekorten te vermijden beslist ze daarom om ook Doel 1 en 2 open te houden tot 2025.

2017

Of alle kerncentrales echt in 2025 moeten sluiten, staat intussen alweer ter discussie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234