Maandag 23/09/2019

Schoolfacturen

Studiemonitor moet kostprijs onderwijs voor ouders in kaart brengen

Beeld photo_news

Er komt een studiemonitor die berekent hoeveel ouders moeten betalen voor hun schoollopende kinderen. Dat kondigt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vrijdag aan. Ze reageert daarmee op het pleidooi van de Gezinsbond en Test-Aankoop om naar gratis onderwijs te evolueren. Alles kosteloos maken is volgens minister Crevits evenwel niet realistisch. Sp.a pleit dan weer voor een maximumfactuur en een stop op de onderwijsbesparingen.

Op een kleine twee weken voor de start van het nieuwe schooljaar, staat de kostprijs van het onderwijs opnieuw op de agenda. Test-Aankoop en de Gezinsbond lanceren een petitie om hun eis voor gratis onderwijs kracht bij te zetten, waarbij ze onder meer pleiten voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs. Ondertussen meldt onderwijsvakbond COV dat negen op de tien leerkrachten in het basisonderwijs uit eigen zak schoolmateriaal kopen.

Volgens minister Crevits is volledig kosteloos onderwijs op dit moment niet realistisch. "Het budget op orde houden, is een belangrijke verantwoordelijkheid van deze Vlaamse regering, met het oog op de toekomst van onze kinderen", aldus Crevits. De minister merkt ook op dat een maximumfactuur in het secundair onderwijs - in het basisonderwijs bestaat die al - een complexe zaak is omdat er zoveel verschillende richtingen zijn en de ene richting een grotere investering vraagt dan de andere.

Wel kondigt Crevits aan dat een studiemonitor werd ontwikkeld. Die moet het mogelijk maken exact te bereken wat ouders moeten ophoesten om hun kinderen naar school te laten gaan. Wetenschappers zullen dit jaar een representatieve doelgroep van ouders en leerlingen samenstellen en vanaf volgend jaar brengen ze de kosten in kaart. "We kijken zeker naar de eerste graad omdat daar veel gemeenschappelijke kosten zijn", zegt Crevits.

Ze benadrukt ook dat de regering bij onderwijsbeslissingen telkens "de sociale toets" voor ogen houdt, bijvoorbeeld bij het niet verhogen van het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs voor beursstudenten.

Crevits wijst er nog op dat Vlaanderen 11 miljard euro in onderwijs investeert, waarvan ruim 3,6 miljard euro in het basisonderwijs terecht komt. Dat komt neer op bijna 5.000 euro per leerling en dit jaar komt er 10 miljoen euro aan werkingsmiddelen bij. Met die werkingsmiddelen kunnen scholen voor het materiaal in de klas zorgen. "Het staat leraren natuurlijk vrij om daarenboven zelf nog wat extra's te kopen. En gelukkig. Ik vind dat dit getuigt van een engagement en een passie voor de job", aldus de minister.

Ze benadrukt dat op de werkingsmiddelen in het basisonderwijs het minste werd bespaard - "dat weten de vakbonden ook" - en herhaalt dat het basisonderwijs extra middelen zal krijgen als de budgettaire toestand verbetert.

Sp.a: "Deze regering speelt met de toekomst van de kinderen"

Voor oppositiepartij worden de gevolgen van de besparingen van de Vlaamse regering op onderwijs nu zichtbaar. "De schoolfacturen voor de ouders lopen ongezien hoog op en leraars moeten uit eigen zak bijpassen om schoolmateriaal te kopen", zeggen Vlaams parlementsleden Caroline Gennez en Steve Vandenberghe. "Deze regering speelt met de toekomst van de kinderen".

De Vlaamse socialisten reageren niet verrast op de cijfers van de Gezinsbond en Test-Aankoop. "Sinds het aantreden van deze regering liepen de besparingen in het middelbaar op tot 117 euro per leerling". De partij herhaalt haar pleidooi voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs, dat in eerste instantie in de eerste graad kan worden ingevoerd.

"De eerste voorwaarde om onze kinderen alle kansen op een goede job en een goed leven te bieden, is betaalbaar onderwijs van topkwaliteit. Deze Vlaamse regering is de eerste ooit die daar geen boodschap aan lijkt te hebben", aldus Gennez.

Caroline Gennez:"De eerste voorwaarde om onze kinderen alle kansen op een goede job en een goed leven te bieden, is betaalbaar onderwijs van topkwaliteit." Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234