Dinsdag 24/05/2022

Studiecommissie profiteert van het werk van nazi-politie

Brussel

Eigen berichtgeving

De originele fiches van de joodse bevolking in België die de Duitse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft opgesteld, vormden de basis van het unieke gegevensbestand dat de commissie-Buysse heeft aangelegd. De databank kreeg de naam Mala Zimetbaum, naar de Antwerpse jodin die na een mislukte ontsnappingspoging in Auschwitz werd terechtgesteld. Het bestand bevat identiteitsgegevens over ongeveer 70.000 personen, dat is de volledige joodse bevolking in België tijdens de oorlogsjaren. Met die databank als uitgangspunt werden vervolgens de archieven van de overheid, de financiële instellingen en de verzekeringsmaatschappijen gescreend en werden de bezittingen en tegoeden van de slachtoffers van de jodenvervolging opgespoord en eveneens in de databank ingevoerd. Het resultaat is volgens commissievoorzitter Lucien Buysse "een uniek naslagwerk", dat nu de studiecommissie haar werk heeft beëindigd onder de hoede blijft van de kanselarij van de eerste minister, in afwachting van een commissie die de individuele schadeclaims zal onderzoeken.

De studiecommissie joodse tegoeden, officieel "betreffende het lot van de bezittingen van de leden van de joodse gemeenschap van België, geplunderd of achtergelaten tijdens de oorlog 1940-'45", werd in 1997 in het leven geroepen door toenmalig premier Dehaene, maar bleef noodgedwongen twee jaar op non-actief wegens gebrek aan mensen en middelen. Pas in mei 1999, onder premier Verhofstadt, kreeg de commissie de nodige werkingsmiddelen en konden tien historici onder leiding van Rudi Van Doorslaer aan het werk. Jean Godeaux, oud-gouverneur van de Nationale Bank, had inmiddels ontslag genomen als voorzitter van de commissie. Hij werd opgevolgd door Lucien Buysse, gewezen diplomaat, ex-kabinetschef van minister van Buitenlandse Handel Robert Urbain (PS) en voormalig grootmaarschalk van het hof.

In de commissie zetelden ook vier vertegenwoordigers van de joodse organisaties, met name Henich Apfelbaum (voorzitter van het Centraal beheer van joodse weldadigheid en maatschappelijk hulpbetoon en gewezen voorzitter van de Hoge raad voor diamant), Eli Ringer en David Susskind (beiden medevoorzitter van de Belgische afdeling van de Nationale commissie van de joodse gemeenschap van België voor de restitutie, de vroegere World Jewish Restitution Organisation), Georges Schnek (erevoorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België en emeritus hoogleraar aan de medische faculteit van de ULB). (GT)

Resultaat is volgens commissievoorzitter Lucien Buysse 'een uniek naslagwerk'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234