Donderdag 06/10/2022

NieuwsCoronastudie

Studie Sciensano: hoog aantal besmettingen bij niet-zelfstandige kappers en in onderwijs

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Onder meer bij niet-zelfstandige kappers en onder het onderwijzend personeel komen opvallend veel coronabesmettingen voor. Dat blijkt uit een studie naar de risico’s op de werkvloer. De studie, door UHasselt, KU Leuven, Idewe en Sciensano, kwam dinsdag aan bod tijdens de persconferentie over de coronacijfers.

Redactie en Belga

In het kader van dit onderzoek stelden de contacttracers de indexgevallen de vraag waar ze besmet raakten. Een kwart zei waarschijnlijk of zeker op het werk besmet te zijn geraakt.

In de studie worden de sectoren in kaart gebracht die het meest worden blootgesteld aan het virus. “De analyse die we op basis van de cijfers maakten stelt ons in staat om de strijd tegen het coronavirus te verfijnen, zonder de vitaliteit van onze ondernemingen in gevaar te brengen”, zei medeauteur professor Lode Godderis, ook lid van adviesorgaan GEMS.

Net zoals vele andere sectoren worden ook de niet-medische contactberoepen getroffen door de brede circulatie van het virus. Dat is in bijzondere mate het geval bij de niet-zelfstandige kappers. “Daar is de incidentie het hoogst, ondanks de naleving van de sanitaire maatregelen en de protocollen”, kaartte Godderis aan.

Onderwijs

Bij leerkrachten in het verplicht onderwijs is ook een verhoogde incidentie vastgesteld. Op 19 maart bedroeg de incidentie daar 670 gevallen. Dat is veel hoger dan in om het even welke andere sector. “Maar dankzij de verlengde paasvakantie is de incidentie intussen gedaald tot op het niveau van de algemene bevolking”, klonk het.

Ook in de voedingsmiddelenindustrie, de sectoren voor verwerking, productie en bewaring van vlees komen er bijzonder hoge incidenties voor: meer dan 1.000 gevallen per 100.000 werknemers op 14 dagen. “Die sector vereist dus onze bijzondere aandacht”, zei Godderis.

Die aandacht is ook nodig voor bepaalde takken van de industrie. Zo verwees de professor naar een bijzonder grote uitbraak in een meubelfabriek. Daarnaast wordt ook de groot- en kleinhandel getroffen. Daarom zouden de bestaande protocollen onder de loep moeten genomen worden, om na te gaan of die niet geoptimaliseerd en effectiever geïmplementeerd kunnen worden.

Schoonmaaksector

Een andere riskante sector is de schoonmaaksector. Er is namelijk geen systematische screening, en de werkneemsters en werknemers lopen een sterk verhoogd risico als ze hele dagen in de buurt zijn van mogelijk besmette personen.

Godderis sloot af met een positieve noot: de gezondheidssector. Daar werpt de vaccinatie zijn vruchten af. Er is niet langer een toename van het aantal gevallen vast te stellen.

Coronacommissaris Pedro Facon kwam tijdens de persconferentie ook nog eens terug op de teststrategie, en dan specifiek op de werkvloer. “Repetitief testen is immers één hulpmiddel om de risico’s op de werkvloer te verlagen”, zei Facon.

Zoals bekend zijn er vorig jaar al protocollen en gidsen uitgewerkt hoe het werk in coronatijden het best geregeld kan worden. “De meest risicogevoelige sectoren moeten extra maatregelen nemen”, aldus Facon. “Op dit moment gebruiken we de federale stock van snelle antigeentesten ter ondersteuning van bedrijven en organisaties. Sinds 20 maart zijn al 365.000 testen ter beschikking gesteld aan 535 bedrijven en organisaties. Dat initiatief liep normaal eind deze maand af, maar wordt verlengd tot eind mei.”

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234