Coronavirus
Studie: ook 8 maanden na besmetting nog stevige immuniteit tegen coronavirus
De meeste mensen die besmet raken met het coronavirus, hebben voor langere tijd een stevige immuniteit. Dat stelt een nieuwe studie in het vakblad Science, waarover The Washington Post bericht.
Het coronavirus beheerst al meer dan een jaar de krantenkoppen, en nog altijd zijn er veel onzekerheden. Een van de belangrijkste vragen is of mensen een tweede keer besmet kunnen raken, en hoe snel. Er zijn weliswaar enkele gevallen van herbesmetting bekend, maar dat lijkt eerder zeldzaam.
De nieuwe, weliswaar beperkte, studie van het Amerikaanse La Jolla Institute for Immunology toont aan dat in de meeste gevallen na besmetting een vrij lange periode van stabiele immuniteit volgt. De onderzoekers bestudeerden bloedstalen van bijna 200 patiënten. In 90 procent van de gevallen vertoonden die 8 maanden na besmetting nog steeds een sterke immuunreactie.
Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog
Jaren
“De immuniteit was op dat moment nog niet aan het afbouwen. Ze zou dus nog vele maanden kunnen aanhouden”, zegt co-auteur Daniela Weiskopf. Naar de volledige duur van de immuniteit blijft het voorlopig gissen omdat het virus nog niet zo lang onder ons is en er dus geen langetermijngegevens zijn. De oudste stalen die het team bestudeerde, waren 9 maanden oud.
“Ik kan niet zeggen hoe het er over twee jaar zal uitzien”, zegt mede-auteur Alessandro Sette. “Maar zoals het er uitziet, zou ik niet verrast zijn als de immuniteit jaren aanhoudt.”
Bij de overige 10 procent van de stalen werd na 8 maanden geen sterke immuunreactie meer gezien. Waarom, is niet duidelijk; de immuunreactie verschilt sterk van persoon tot persoon. “Als ik Covid had gehad, zou ik mijn mondmaskers nog niet weggooien”, zegt Sette. “Mensen moeten nog altijd verantwoordelijk zijn.”