Maandag 24/01/2022

Studie naar vroegtijdige opsporing van astma

Brussel

Belga

Tijdens het schooljaar 2001-2002 start de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg (VWVJ) in een groot aantal Vlaamse basisscholen een wetenschappelijke studie omtrent het vroegtijdig opsporen van astma bij jonge kinderen. De studie gebeurt in opdracht van Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Vogels (Agalev). De testgroep zal bestaan uit 5.000 leerlingen van het eerste leerjaar basisonderwijs.

Het wetenschappelijk onderzoek omvat twee luiken. Allereerst zal de testgroep de Frast-inspanningsproef (Free Running Asthma Screening Test) afleggen die astma moet opsporen. Daarnaast wordt de ouders gevraagd om de Isaac-vragenlijst (International Study of Asthma and Allergies in Childhood) in te vullen in het kader van het traditioneel medisch onderzoek van het eerste leerjaar. Beide systemen staan in de wetenschappelijke literatuur reeds uitvoerig beschreven als mogelijke instrumenten om astma op te sporen bij grote groepen kinderen. De studie wil nu nagaan of de tests ook geschikt zijn om astma op te sporen bij jonge kinderen.

De inspanningsproef of Frast kijkt na of het grootste debiet lucht dat een kind kan verplaatsen als het zo hard mogelijk uitblaast, ook de piekstroom genaamd, afneemt na een inspanning. Om dat te meten, zullen kinderen tijdens een les lichamelijke opvoeding zo hard mogelijk in een piekstroommeter moeten uitademen. Vervolgens moeten ze zes minuten hardlopen. Na een rustperiode volgt een nieuwe test met de piekstroommeter. Wanneer de piekstroom na de inspanning meer dan 15 procent lager ligt dan ervoor, is dat een indicatie voor astma. In de Isaac-vragenlijst krijgen de ouders acht vragen die peilen naar symptomen die kenmerkend zijn voor astma.

De wetenschappelijke studie bevindt zich momenteel in een eerste fase, waarbij infonamiddagen worden georganiseerd voor leerkrachten lichamelijke opvoeding, schoolartsen en schoolverpleegkundigen. In een volgende fase zullen de ouders van leerlingen uit het eerste leerjaar een brief ontvangen die uitleg verschaft over het onderzoek. Volgens het VWVJ wijzen Nederlandse studies uit dat 5 tot 6 procent van de kinderen tussen vijf en veertien jaar oud aan astma lijdt. "Astma wordt nog steeds ondergediagnosticeerd en onvoldoende behandeld", stelt de VWVJ. "De klachten van astmapatienten, zoals piepen en fluiten bij het ademen, hoesten of kortademigheid, zijn voor de meeste ouders een moeilijk te herkennen signaal. Vroegtijdige opsporing en behandeling kan nochtans een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit van de patiënt betekenen."

Vijf tot zes procent van de kinderen tussen vijf en veertien jaar lijdt aan aandoening

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234