Maandag 17/05/2021

Luchtvaart

Studie maakt brandhout van Belgisch luchtvaartbeleid

Een vliegtuig landt in Zaventem. Beeld BART LEYE
Een vliegtuig landt in Zaventem.Beeld BART LEYE

Een gelekt rapport is niet mals voor het Belgische luchtvaartbeleid: meer dan 200.000 mensen ondervinden last van geluidshinder en het ontbreekt de politiek aan structurele samenwerking om dit op te lossen. “Geen enkele objectieve parameter kan het huidige spreidingsplan rechtvaardigen.”

237.875 mensen hebben last van geluidshinder door het vliegverkeer. Dat blijkt uit een evaluatiestudie van het Belgische luchtvaartbeleid, die minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in 2017 had besteld bij het Franse consultancybureau Envisa.

De conclusies uit het eerste hoofdstuk van de impactstudie blijken niet mals voor het Belgische luchtvaartbeleid, zo melden Le Soir en De Standaard. Er is sprake van verdeeldheid in de regering, gebrekkig overleg tussen de gewesten en slechte communicatie naar de randbewoners toe. Het leidt er allemaal toe dat de geluidshinder onopgelost blijft.

De geluidsniveaus zijn het hoogst in Machelen en Steenokkerzeel (van 55 tot 70 dB), maar Zaventem kent het grootste aantal bewoners overlast (meer dan 28.000 mensen). De gemeenten wantrouwen de overheid en concurreren onderling om zo weinig mogelijk geluidshinder te ondervinden, is de analyse. “De laatste jaren zijn de vliegroutes abnormaal dikwijls gewijzigd (...), waardoor de buurtcomités het geluid minder en minder zijn gaan tolereren en de ene gemeente tegenover de andere wordt gezet.”

Gezocht: objectieve parameters

Om alle gemeenten tevreden te houden, is volgens luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) een meer eengemaakt beleid nodig. “Zoek een politiek en technisch compromis op basis van objectieve criteria.” Dat politiek pragmatisme ontbreekt momenteel, stelt het evaluatierapport. Zo was het aantal betrokken buurtbewoners nog nooit geteld als maatstaf om de vliegroutes op af te stemmen, noch het precieze geluidsniveau in elke gemeente. De vliegroutes werden vooralsnog enkel geografisch bepaald. “Er geen enkele objectieve parameter om de huidige spreiding te rechtvaardigen”, valt te lezen.

Voor luchtvaartspecialist Luk De Wilde moet veiligheid de eerste parameter zijn. Een veilige vlucht stijgt op met de wind op de neus en met voldoende spreiding tussen de vlucht ervoor en erna. “De luchthaven ligt daar, structureel kan je daar niets aan veranderen. Of het vliegtuig dan noordwaarts of zuidwaarts wordt gestuurd, de rand is overal volgebouwd. Dan kan je niet zomaar iedereen tevreden stellen.”

De hete aardappel

Dat de politici geen consensus bereiken ligt volgens het rapport onder meer aan de verdeeldheid in de Belgische politiek. Zo geldt enkel in het Brussels Gewest het boetesysteem voor geluidsoverlast, terwijl Vlaanderen minder strenge geluidsnormen hanteert. “Belachelijk”, vindt Van de Voorde. “Sommige piloten schakelen in Machelen over op full power om nog snel te kunnen afbuigen voor de grens met Brussel. Zo krijgen ze geen boete, maar maken ze wel meer lawaai.” Ook De Wilde hekelt het gebrek aan slagkracht. “België heeft gewoon geen luchtvaartvisie. Elke minister geeft de hete aardappel door aan de opvolger.”

Moet de luchthaven het dan zelf oplossen? Brussels Airport had het gelekte rapport nog niet gelezen en wenst voorlopig niet te reageren op specifieke vaststellingen. Woordvoerder Anke Fransen laat wel weten dat ze de politiek al jaren vragen om een stabiel en coherent wettelijk kader te creëren. “Zelf voeren wij een stimulerend beleid om de meest geluidsarme vliegtuigen naar onze luchthaven te trekken. De luidste vliegtuigen betalen drie keer meer taksen dan de stilste vliegtuigen.”

Voor meer dan 200.000 bewoners rond de luchthaven van Zaventem blijft de geluidshinder duren. Beeld rv
Voor meer dan 200.000 bewoners rond de luchthaven van Zaventem blijft de geluidshinder duren.Beeld rv

Ook Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) had geen weet van de studie en wil geen commentaar kwijt. Minister Bellot (MR) wil afwachten tot de studie afgewerkt is. “Momenteel kunnen we alleen maar besluiten dat niemand gespaard wordt in de gemaakte analyse. We verwachten dat de rest van de studie concrete voorstellen zal bevatten om tot een oplossing voor dit dossier te komen.” Het volledige evaluatierapport zou in april klaar zijn en brengt naast geluidshinder ook andere milieu-effecten in kaart.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234