Maandag 10/05/2021

Astma

Studie: elke dag 11.000 kinderen met astma erbij door verkeer, België in top 10

null Beeld Charlotte Wouters
Beeld Charlotte Wouters

Jaarlijks ontwikkelen vier miljoen kinderen wereldwijd astma door luchtvervuiling die wordt veroorzaakt door personenwagens en vrachtverkeer. Dat zijn 11.000 kinderen per dag, zegt een ophefmakende studie in The Lancet. Onthutsend: België staat in de top 10 van landen met het meeste kinderen met astma als gevolg van verkeerspollutie.

Volgens de onderzoekers blijkt uit de studie dat luchtvervuiling veroorzaakt door uitlaatgassen van dieselauto’s en vrachtverkeer de grote boosdoener is. Drie vierde van de nieuwe astmagevallen bij kinderen tussen 0 en 18 jaar, zou op die manier rechtstreeks te wijten zijn aan het verkeer.

De meeste gevallen van astma werden opgetekend op plaatsen waar het pollutieniveau zelfs lager is dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorschrijft. De vervuilde lucht zou met andere woorden nog schadelijker zijn dan gedacht.

Stikstofdioxide

Wereldwijd schatten de onderzoekers dat het jaarlijks gaat om vier miljoen nieuwe ontwikkelingen. Ze linken de astma met name aan de uitstoot van stikstofdioxide (NO2), een gas dat in de atmosfeer terechtkomt na verbrandingsprocessen zoals die in de motor van een auto.

De top 3 van de steden waar astma het vaakst gelinkt wordt aan de blootstelling aan NO2 zijn Lima (Peru), Shanghai (China) en Bogota (Colombia). Naar schatting 92 procent van de kinderen met astma door te hoge concentraties NO2, is te vinden in gebieden waar de jaarlijks gemiddelde NO2-concentratie lager is dan de WHO-richtlijn van 21 delen per miljard.

België in top 10

Het land met het meeste kinderen met astma als een gevolg van de verkeerspollutie is Zuid-Korea. Hier zou een derde van alle nieuwe astmapatiënten gelinkt kunnen worden aan de luchtvervuiling. De top 10 wordt vervolledigd door zes landen in het Midden-Oosten, waaronder Saudi-Arabië, en verder Japan en België.

Door de hoge bevolkingsaantallen en de hoge mate van luchtvervuiling zijn de top drie van landen met de hoogste totaalcijfers van kinderen die elk jaar astma krijgen China (760.000), India (350.000) en de Verenigde Staten (240.000).

Ongelukken

In een reactie op het ophefmakende onderzoek stelt Penny Woods van de British Lung Foundation in de krant The Guardian dat we er altijd van overtuigd waren dat de grootste bedreiging van het verkeer voor kinderen het risico op een accident was. “Nu zien we dat er een even groot dodelijk risico is door kinderen vervuilde lucht te laten inademen. We hebben enorme inspanningen gedaan om het aantal verkeersongelukken te verminderen, we moeten dezelfde inspanning doen om giftige gassen en de luchtverontreiniging te reduceren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234