Zaterdag 10/06/2023

Studie: Belgen in 2016 positiever tegenover vluchtelingen en migratie dan in 2002

Beeld van de files aan de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel in 2015. Beeld photo_news
Beeld van de files aan de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel in 2015.Beeld photo_news

Het percentage Belgen dat voorstander is van een soepele omgang met asielaanvragen door de regering is in de periode 2002-2016 gestegen van 17,9 tot 30,4 procent. Meer Belgen (43,3 in plaats van 28,2 procent) vinden dat vluchtelingen in hun land van herkomst effectief moeten vrezen voor vervolging. Dat blijkt uit onderzoek aan het Centrum voor Sociologie van de KU Leuven.

ADN

De Leuvense onderzoekers Laura Jacobs, Celine Wuyts en Geert Loosveldt, die verbonden zijn aan het Centre for Survey Methodology, baseerden zich bij hun studie op de resultaten van de European Social Survey. Hierbij werden in 2016 34.837 Europese burgers uit 18 verschillende landen bevraagd, onder wie ook 1.766 Belgen. De resultaten werden vergeleken met een gelijkaardig onderzoek in 2002.

Zorgen over negatieve gevolgen

De Belgen gaan vaker akkoord met de stelling dat erkende vluchtelingen het recht zouden moeten hebben om ook hun naaste familieleden te laten overkomen, maar maken zich wel zorgen over de negatieve gevolgen van migratie op de arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Meest negatief schatten ze de invloed van migratie op criminaliteit in. Daarentegen wordt de culturele verrijking van migratie steeds meer erkend.

Eigen achtergrond

De houding tegenover vluchtelingen en migratie wordt sterk bepaald door de eigen achtergrond. Belgen die nauwere contacten onderhouden met mensen met een andere etnisch-culturele achtergrond staan het meest positief tegenover migratie. Meest positief zijn inwoners uit Brussel. Jongeren staan dan weer positiever tegenover nieuwkomers dan ouderen. Dat is ook het geval bij mensen met een hogere opleiding, meer politieke interesse of met zelf een migratieachtergrond.

Vlamingen minst positief

Van alle Belgen staan Vlamingen minst positief tegenover vluchtelingen. Slechts 18,7 procent van de Vlamingen vindt dat de regering asielaanvragen soepel moet behandelen tegenover 71,7 procent bij Brusselaars en 38,3 procent bij Walen. Terwijl 66,5 procent van de Brusselaars van oordeel is dat vluchtelingen in hun land van herkomst moeten vrezen voor vervolging zijn slechts 39,1 procent van de Vlamingen en 38,1 procent van de Walen eveneens die mening toegedaan. 32 procent van de Walen wil dat erkende vluchtelingen nauwe familieleden mogen laten overkomen tegenover 38,4 procent van de Vlamingen en 14,7 bij de Brusselaars.

Minder positief dan gemiddeld

Van de inwoners van de 18 bevraagde landen zijn de opvattingen van de Belgen over migranten minder positief dan gemiddeld. Dat is ook het geval voor Nederland. Meest positief staan de Scandinavische landen Noorwegen, Zweden, IJsland en Finland, waarna de meeste West-Europese landen en Polen volgen. Vooral in de Oost-Europese landen en in Israël staan de inwoners negatief tegenover vluchtelingen. Dat laatste is het meest uitgesproken in Tsjechië, Estland en Rusland.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234