Zaterdag 22/01/2022

Studerende spionnen krijgen vrij spel

Nog geen enkel studentenvisum geweigerd op verdenking van spionage

Brussel

Van onze medewerker

Kristof Clerix

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), bevoegd voor het afleveren van studentenvisa aan buitenlandse studenten, heeft van de staatsveiligheid nog nooit informatie ontvangen over spionerende buitenlandse studenten. Bijgevolg heeft de DVZ tot op heden nog geen enkel studentenvisum geweigerd op basis van verdenking van spionage. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) op een parlementaire vraag van senator Stefaan Noreilde (VLD).

De voorbije maanden lekte uit dat een aantal buitenlandse studenten in België inlichtingenactiviteiten ontplooien. Luc Verheyden, directeur van de Antiterroristische Gemengde Groep (AGG), maakte bekend dat buitenlandse studenten uit onder meer Centraal-Afrika in opdracht van hun regering hun gemeenschap en de politieke oppositie in de gaten houden. Het European Strategic Intelligence & Security Center (ESISC) waarschuwde voor een organisatie van Chinese studenten die in onderzoeksinstellingen en bedrijven op grote schaal aan economische spionage doen. En minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) maakte in december 2004 op een gesloten senaatszitting bekend dat de Veiligheid van de Staat rapporten heeft opgesteld over uitwisselingsprogramma's van onderzoekers en het verblijf van buitenlandse studenten aan Belgische onderzoekscentra.

Toch ontving de DVZ nog nooit informatie over spionerende studenten. "Als er geen communicatie is geweest naar de DVZ, dan wil dat zeggen dat de Veiligheid van de Staat het niet opportuun vond om dossiers door te geven, als die er al waren", zegt Saar Vanderplaetsen, de woordvoerster van Onkelinx. "De Veiligheid van de Staat sensibiliseert universiteiten en onderzoekscentra over de problematiek van spionerende buitenlandse studenten. Als die instellingen dingen zien die opvallen, kunnen ze die informatie doorspelen aan de Veiligheid van de Staat, die op haar beurt advies kan geven aan de DVZ. Maar de Veiligheid van de Staat kan niet elke visumaanvraag afzonderlijk bestuderen. Dat is niet haalbaar."

Ook Jo De Ro, woordvoerder van Dewael, zegt dat er geen communicatieprobleem is tussen de DVZ en de Veiligheid van de Staat. "Op gebied van informatiedoorstroom staan we in België een pak verder dan tien jaar geleden. Als de informatie ons moet bereiken, dan bereikt ze ons. De DVZ heeft al vaker personen het land uitgezet op basis van een risicoanalyse, die bijvoorbeeld van de Veiligheid van de Staat kan komen."

In het najaar moet het parlement zich buigen over een nieuw wetsontwerp dat de oprichting van het Coördinatieorgaan voor Dreigingsanalyse (CODA) regelt. De Ro: "Als dat goedgekeurd wordt, zullen de Veiligheid van de Staat, de militaire inlichtingendienst ADIV, de politie, het parket, Buitenlandse Zaken, de douane, de DVZ en het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken verplicht worden om informatie door te geven die belangrijk is voor een andere dienst. Dan gaat het verder dan collegiaal samenwerken en is informatie doorspelen wettelijk verplicht."

In 2004 zijn 3.581 aanvragen ingediend voor Belgische studentenvisa, 2.160 werden goedgekeurd. In vergelijking met andere Europese landen is een studentenvisum aanvragen in België een fluitje van een cent. Wie een inschrijvingsbewijs van de universiteit, een medisch attest en een bewijs van goed zedelijk gedrag voorlegt en kan aantonen dat hij over voldoende bestaansmiddelen beschikt, is welkom. In andere landen wordt bijvoorbeeld ook de loopbaan van de student onderzocht en kunnen spionnen dus sneller door de mand vallen. De vreemdelingenwet van 15 december 1980 vereist van buitenlandse studenten dat ze niet geacht mogen worden de openbare rust, de openbare orde of de veiligheid van het land te kunnen schaden.

Senator Noreilde: "Hoewel de huidige wetgeving al de mogelijkheid biedt om een visum te weigeren in geval van spionage, wordt nog gewerkt aan de omzetting van een Europese richtlijn over het verblijf van buitenlandse studenten. De omzetting moet voor 12 januari 2007 een feit zijn." Dewael sluit niet uit dat in het kader van die omzetting wijzigingen worden ingevoerd in de Belgische wetgeving om spionerende buitenlandse studenten "gemakkelijker te kunnen ontdekken".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234