Zaterdag 28/03/2020

KU Leuven

Studentenraad KU Leuven zegt steun in voorzitter verkiezingscommissie op

Rik Torfs in de vernieuwde bibliotheek van de KU Leuven.Beeld BELGA

Het blijft rommelen binnen de KU Leuven bij de nakende rectorverkiezingen. Vanmorgen heeft de studentenraad, Stura, haar vertrouwen in Herman Daems, voorzitter van de verkiezingscommissie, opgezegd. Dat schrijft studentenblad Veto. Zijn positie komt steeds meer onder druk te staan.

Gisteren verstuurde Daems, die ook voorzitter is van de Raad van Bestuur van de KU Leuven, nog een verkiezingsmail naar alle kiesgerechtigden. Omdat "het tot dusver de gewoonte was bij verkiezingen om de kandidaten nog een laatste bericht te laten sturen met een samenvatting van de plannen". 

In de e-mail stond echter enkel een laatste boodschap van huidig rector Rik Torfs. "Ik kan niet anders dan ons engagement nakomen en stuur dan ook die ene tekst door." Toch vroeg Daems ook "de website van de andere kandidaat te consulteren". Tegenstander Luc Sels liet via Facebook weten dat hij zich "wilde houden aan de reglementair afgesproken sperperiode die op 6 mei is ingegaan".

Eerder deze week werd in de verkiezingscommissie afgesproken dat zo'n laatste e-mail enkel mocht rondgestuurd worden bij instemming van de twee kandidaten. Dat Daems de boodschap toch verstuurde, schiet bij de Studentenraad in het verkeerde keelgat. "Het vertrouwen van de studenten in de voorzitter van de commissie is geschaad", schrijft Stura. "Aangezien het functioneren van de commissie afhangt van het vertrouwen in de voorzitter, willen wij niet langer deel uitmaken van deze verkiezingscommissie om er ook niet mee vereenzelvigd te worden."

Reglementen

De verkiezingscommissie is, zo blijkt duidelijk uit de reglementen, een toezichts- en geen beslissingsorgaan. Het heeft in de visie van Daems niets te zeggen over het al dan niet versturen van de brief. Kandidaat Sels ging op 2 mei ook akkoord met het versturen van zo’n brief, een gewoonte stammend uit de vorige verkiezingen. Pas nadat Sels zelf, vlak voor het ingaan van de sperperiode op 6 mei, gepersonaliseerde e-mails met de vraag om op hem te stemmen naar verschillende kiezers stuurde, had hij plots moeite met de brief.

Torfs, die de gemaakte afspraken wilde respecteren, heeft geen universiteitsbrede e-mails verstuurd, zo valt te horen bij de voorzitter van de verkiezingscommissie. Wel heeft hij, eveneens op de dag voordat de sperperiode inging, e-mails verzonden naar personeelsleden van de faculteit Rechten. Voorts hield hij vast aan de brief, die, zoals volgens Daems was afgesproken, de laatste mogelijkheid zou zijn voor de kandidaten om hun programma te verdedigen. Het verklaart waarom Daems een bijschrift zette bij de mail aan de academische gemeenschap en stelde dat hij “niet anders kan dan ons engagement” nakomen. Sels zelf uitte vervolgens kritiek via sociale media, terwijl hij in feite nog altijd gebonden is door de sperperiode.

Gisteren dienden vijf Letteren-studenten al een klacht in bij de verkiezingscommissie wegens partijdigheid. En ook elders in het land doen de rectorverkiezingen stof opwaaien. Lees er meer over in De Morgen. U kan nu een maand lang gratis in onze pluszone

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234