Donderdag 08/12/2022

Mentale gezondheid

Studentenpsycholoog vaker dan ooit geconsulteerd: ‘Voorzie middelen voor vijf sessies per jaar’

Studenten aan de KU Leuven.  Beeld BELGA
Studenten aan de KU Leuven.Beeld BELGA

Meer en meer studenten gaan aan hun universiteit of hogeschool naar een psycholoog. Nooit eerder was de vraag zo groot, zo blijkt uit nieuwe cijfers. ‘Het hoger onderwijs moet warmer en socialer worden, anders blijft het dweilen met de kraan open.’

Fernand Van Damme

“Aan het eind van vorig academiejaar voelde ik me niet goed. Ik kon daar wel met vrienden over praten, maar had nood aan een gesprek met een professional. Het is dan dat ik de stap naar een studentenpsycholoog heb gezet.”

Theologiestudent en Jong CD&V-er Sander Vanmaercke (22) is lang niet de enige: in het academiejaar 2018-2019 deden 15.613 studenten een beroep op een studentenpsycholoog. In vijf jaar tijd is dat aantal met 63 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft opgevraagd.

“En die cijfers zijn pre-corona”, waarschuwt professor Paul Van Royen (UAntwerpen), oprichter en voorzitter van Psy-net (een netwerk van psychologen en psychotherapeuten in Antwerpen dat gecoördineerd wordt door de Antwerpse associatie van universiteit en hogescholen, red). “Volgens een eerste schatting zagen onze studentenpsychologen tijdens en na de lockdown tot een kwart meer studenten dan vorig jaar.”

In Vlaanderen is elke hogeschool en universiteit verplicht om de in totaal 260.000 studenten medische en psychologische dienstverlening aan te bieden. Sarah Vermeersch, die al acht jaar aan de UGent als studentenpsycholoog werkt, ziet haar team jaar na jaar uitbreiden. “We werken hier nu met vijf psychologen, maar daarmee kunnen we slechts nipt aan de vraag voldoen. We kunnen steeds minder begeleiding zelf voorzien en moeten steeds vaker naar privépraktijken doorverwijzen.”

Volgens CD&V-parlementslid Brecht Warnez, die zelf ook als gastprofessor bestuursrecht aan de UGent lesgeeft, is het stijgende aantal bezoeken bij studentenpsychologen te verklaren door een groeiende sensibilisering. “Het taboe rond het mentaal welzijn van studenten is doorbroken.”

Professor Van Royen wijst dan weer op ‘slecht’ gebruik van sociale media, maar ook op “een sterkere prestatiedruk in de maatschappij, die zich eveneens in het hoger onderwijs laat voelen.” “De laatste jaren is er heel sterk ingezet op voldoende begeleiding bij studenten, maar vaak was dat nog onvoldoende voor de groepen studenten die kwetsbaarder zijn.”

Sander Vanmaercke: ‘In elke universiteit en hogeschool moeten voldoende psychologen of therapeuten aanwezig zijn om elke student binnen de twee weken een afspraak te kunnen garanderen.’ Beeld Wouter Van Vooren
Sander Vanmaercke: ‘In elke universiteit en hogeschool moeten voldoende psychologen of therapeuten aanwezig zijn om elke student binnen de twee weken een afspraak te kunnen garanderen.’Beeld Wouter Van Vooren

Vanuit Jong CD&V pleit Sander Vanmaercke er – samen met Warnez, zijn collega in het Vlaams Parlement – voor dat elke student recht krijgt op vijf consultaties op jaarbasis bij een studentenpsycholoog. Vanmaercke: “In elke universiteit en hogeschool moeten voldoende psychologen of therapeuten aanwezig zijn om elke student binnen de twee weken een afspraak te kunnen garanderen.”

De CD&V-jongeren vragen aan minister van Onderwijs Weyts om meer middelen te voorzien voor de studentenvoorzieningen én ook vast te leggen dat deze enkele voor psychologische dienstverlening kunnen worden aangewend. In een reactie aan De Morgen laat Weyts’ woordvoerder weten dat hij “reeds 1,5 miljoen extra middelen heeft vrijgemaakt voor de studentenvoorzieningen.” “Wij geloven dat de stuvo’s het best geplaatst zijn om die keuzes te maken. Daarnaast hebben we in mei samen met de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) een project specifiek rond het mentaal welzijn van studenten op poten gezet.”

Volgens UGent-studentenpsycholoog Sarah Vermeersch moet er nog meer aan preventie worden gedaan. “Het hoger onderwijs moet minder koud en competitief worden zodat mentale welzijnsproblemen meer door sociale cohesie kunnen worden opgevangen. Het onderwijspersoneel moet nog meer vaardigheden aangereikt krijgen en studenten moeten we nog meer over hun problemen leren praten. Anders blijft het dweilen met de kraan open.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234