Maandag 14/10/2019

Studentenblad 'Veto' en toxicoloog Tytgat vinden rilatine 'examenfraude'

Toxicoloog Jan Tytgat vindt dat examenresultaten van studenten die rilatine gebruiken, niet terecht zijn. 'Het is een vorm van doping voor de hersenen.' Op dit moment is er op de universiteit geen dopingcontrole, maar sommige studenten vragen om maatregelen.

Studentenblad Veto klaagt aan dat één op de zestien studenten blokdrugs zoals rilatine neemt, maar dat voor de universiteit niet onder examenfraude valt. Als spieken of plagiaat kan betekenen dat studenten hun inschrijving aan de universiteit kwijtspelen, dan moet dat volgens Veto ook gelden voor het gebruik van rilatine.

"Op dit moment zet de KU Leuven in op sensibilisering", schrijft het studentenblad, "maar in feite komt het neer op een gedoogbeleid. Zelfs als testen onmogelijk zou blijken, is een statement maken dat niet. Dat je als nieuwe student zwart op wit kunt lezen: dit is niet oké."

Vicerector Onderwijsbeleid Didier Pollefeyt maakt zich zorgen over het relatinegebruik in de opleiding geneeskunde, want daar slikt zelfs één op de negen studenten het. "Ik zou niet graag door een dokter behandeld worden die al zijn examens op rilatine heeft gehaald."

Risico's

Toxicoloog Jan Tytgat wijst erop dat het niet alleen om competitievervalsing gaat, er zijn ook risico's aan rilatine verbonden.

"Methylfenidaat behoort tot de familie van de amfetamines", stelt Tytgat. "Het geeft een betere concentratie en kan helpen met het terugdrijven van het vermoeidheidsgevoel. Tegelijkertijd leidt het tot een hogere hartslag, een hogere bloeddruk en een hogere lichaamstemperatuur. In extreme gevallen kan dat leiden tot hartritmestoornissen."

Er kunnen volgens Tytgat ook psychische problemen optreden, zoals slapeloosheid en een angstig gevoel. Toch laten veel studenten, ook zonder dat ze lijden aan aandoeningen als ADHD, zich blijkbaar leiden door de belofte van een betere concentratie.

Dopingcontrole

Volgens de vicerectoren Onderwijsbeleid Didier Pollefeyt en Studentenbeleid Rik Gosselink valt rilatinegebruik niet onder examenfraude omdat het moeilijk te onderbouwen is of het effectief examenresultaten beïnvloedt.

"Ook kunnen we moeilijk aantonen dat de studenten rilatine nemen. Dopingcontroles aan een universiteit zijn onhaalbaar", zegt Pollefeyt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234