Maandag 28/11/2022

Studenten vragen inkorting opleiding arts

BRUSSEL l De studenten geneeskunde van de Universiteit Gent, de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel vragen een inkorting van de basisopleiding tot arts van zeven naar zes jaar. 'België is het enige land waar de basisopleiding tot arts zolang duurt', aldus de Gentse Studentenraad (GSR).

Volgens de studenten gaat het om een achterhaalde aanpak. "De zevenjarige basisopleiding tot arts dateert uit 1937. Toen begonnen heel wat afgestudeerde artsen onmiddellijk aan een zelfstandige loopbaan in de patiëntenzorg. Vandaag, zeventig jaar later, is dat niet meer mogelijk. Na zeven jaar opleiding geeft het diploma van arts enkel toegang tot een vervolgopleiding, meestal tot huisarts of geneesheer-specialist."

Bij die verdeling in het zevende jaar loopt het mis. "Sinds 2002 telt het zevende jaar mee als eerste jaar van de huisartsenopleiding. Voor kandidaat-specialisten is dat niet zo: zij moeten één jaar onbezoldigd stage lopen, wat eigenlijk niet in de basisopleiding hoort. Het voorlopig behouden van dat zevende jaar lijkt ons vooral vanuit financiële overwegingen ingegeven", aldus de GSR.

Ons land is overigens het enige land in de Europese Unie waar de basisopleiding tot arts zeven jaar duurt. "In alle andere landen is dat zes jaar of minder. Al in 2005 stelde de visitatiecommissie van de Vlaamse Interuniversitaire Raad dat een verkorting van de opleiding tot zes jaar zinvol zou zijn", luidt het nog. De geneeskundestudenten schreven een platformtekst over de situatie die door de academische wereld en de overheid positief werd onthaald. Toch lijkt het dossier niet echt in een stroomversnelling te geraken. "Wij vragen alle actoren hun verantwoordelijkheid te nemen", aldus de Gentse Studentenraad.

Intussen trekken de universiteiten en artsensyndicaten aan de alarmbel inzake het huisartsentekort. Als de overheid geen maatregelen neemt, zitten we over tien jaar met een ernstig tekort aan huisartsen, luidde het in Het Nieuwsblad.

Het probleem is niet enkel de strenge numerus clausus. Het beroep van huisarts wordt ook hoe langer hoe minder aantrekkelijk. Ze moeten veel uren kloppen, veel administratief werd verrichten en voelen zich ondergewaardeerd - financieel en professioneel - tegenover de specialisten. Daarom kiezen steeds meer studenten geneeskunde voor een specialisatie. "Twee derde van het werk van huisartsen wordt nu al gedaan door 50-plussers", weet Hilde Roels, de voorzitster van het Vlaams Artsensyndicaat. "Als over tien tot vijftien jaar die generatie stopt en de komende generaties niet aanzienlijk zijn aangevuld, zitten we met een ernstig probleem."

(NC)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234