Zondag 17/11/2019

Nieuwe maatregel

Studenten tegen inzage in studieverleden: "Dit beperkt studiekansen"

Beeld WOUTER VAN VOOREN

De Leuvense en Gentse studenten zijn tegen de nieuwe maatregel waarbij universiteiten en hogescholen inzage krijgen in het studieverleden van nieuwe studenten. "Veel opleidingen zijn niet inwisselbaar", reageren ze gepikeerd.

Je studieverleden meenemen naar een andere hogeschool of instelling mag in theorie misschien mooi klinken, de Leuvense en Gentse studenten zijn eensgezind in hun afwijzing van de nieuwe maatregel van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Hun voornaamste bezwaar is dat opleidingen met dezelfde naam in de praktijk een totaal ander profiel kunnen hebben. Dat je als student dan dwingende maatregelen opgelegd krijgt in je nieuwe school vindt zowel de Leuvense als de Gentse studentenraad niet logisch.

"Neem bijvoorbeeld een opleiding industrieel ingenieur", zegt Andries Verslyppe, voorzitter van de studentenraad van de KU Leuven. "Een instelling kan meer de klemtoon leggen op administratieve vakken, waardoor een student er niet slaagt. Maar in een andere school, met minder nadruk op administratieve vakken, zal hij misschien direct slagen."

Veel opleidingen zijn gewoon niet één-op-één inwisselbaar, vindt Verslyppe. "Misschien past de vorm van begeleiding in de ene school ook beter bij je dan in een andere school. Daarom willen we dat je als student nieuwe kansen krijgt. We begrijpen wel de rationaliteit achter de maatregel van Crevits, maar wij vinden het niet verstandig om dit op deze manier te beperken."

Maatregel overbodig

Ook Jelle Heyvaert, voorzitter van de Gentse Studentenraad, vindt de verschillende profilering van eenzelfde opleiding het belangrijkste tegenargument. "Als student moet het mogelijk blijven om met een propere lei te beginnen. Een zelfde opleiding met een ander profiel kan veel beter bij iemand passen. We hebben dit intern al vaak bediscussieerd, en vinden zo'n maatregel te sterk controlerend."

Volgens Heyvaert is de nieuwe maatregel niet echt noodzakelijk. "De instellingen weten nu al heel veel. Via het leerkrediet dat een nieuwe student meebrengt, kan je bijvoorbeeld al goed zien of hij of zij een goed student is."

Privacy in het gedrang

Op het kabinet van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) klinkt dat de studentenvertegenwoordigers de nieuwe maatregel mee hebben goedgekeurd in de Vlaamse Onderwijsraad en dat opmerkingen in verder overleg met de betrokken actoren zullen worden bekeken.

Hoewel alle details over de maatregel van Crevits nog niet bekend zijn, wijzen de Gentse en Leuvense studentenraad op een ander mogelijk pijnpunt: privacy. "De instellingen zullen opeens inzage krijgen in het volledige studieverleden", geeft Andries Verslyppe aan. "Daar stellen we ons toch wel vragen bij hoe ver dat zal gaan."

"We weten niet wat er allemaal in die database zal staan, maar wat als er bijvoorbeeld ook de punten per vak in staan?", werpt Jelle Heyvaert op. "Dat is toch heel verregaand. En wie zal dat dan allemaal mogen bekijken?"

Volgens Johan Veeckman, directeur van de Arteveldehogeschool en voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad, zal de privacy van de studenten gewaarborgd zijn met het nieuwe systeem. Zo zal bijvoorbeeld slechts een bepaald aantal mensen toegang krijgen tot de gegevensdatabank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234