Donderdag 11/08/2022

GetuigenissenStudenten

Studenten over hun rotjaar: ‘Ik zit al een jaar lang op mijn kamer achter mijn bureau’

Mirte Van De Kerckhove: ‘Ik heb al een aantal keer met tranen in mijn ogen gekeken naar het Overlegcomité.’ Beeld Wouter Van Vooren
Mirte Van De Kerckhove: ‘Ik heb al een aantal keer met tranen in mijn ogen gekeken naar het Overlegcomité.’Beeld Wouter Van Vooren

Sinds kort kunnen scholieren uit het middelbaar weer voltijds naar school, maar voor veel universiteits- en hogeschoolstudenten blijven de lessen op afstand. Drie studenten over hun frustraties en wens om weer in een aula te zitten.

Kayin Luys en Soukaina Benamar

Mirte Van De Kerckhove (20)

Tweedejaars bachelor toegepaste taalkunde (Engels en Italiaans) aan UAntwerpen

“Ik was boos en tegelijkertijd ook verdrietig toen ik hoorde dat het secundair terug naar school kon gaan. Ik snap dat er keuzes gemaakt moeten worden en dat er prioriteiten zijn. Ik heb zelf een zus in het vierde middelbaar en ik ben heel blij dat ze terug naar school kan, maar ik vind het heel jammer dat de studenten nooit eens prioriteit zijn. Ik denk dat ze gewoon onderschatten hoe slecht studenten zich voelen. Er heerst een gevoel van ‘alleen zijn’. Vriendschappen beginnen ook te verwateren. Veel studenten haken ook af en laten hun studies vallen, omdat het mentaal niet meer gaat.

“Ik zit al een jaar lang op mijn kamer achter mijn bureau. De laatste tijd probeer ik af en toe eens te gaan wandelen. Of ik bestel takeaway. Op dat moment is dat leuk, maar de energie die ik daarvan krijg is ook meteen weer weg als ik thuis kom. Ik ben daarom ook heel dankbaar voor mijn vangnet, mijn vrienden en familie waar ik op kan rekenen.

“Over twee weken begin ik aan mijn examens en daar heb ik heel veel stress voor. Ik moet nog heel veel doen om rond te geraken, net zoals veel van mijn vrienden en medestudenten. Velen staan zo ver achter omdat het mentaal zo moeilijk is, omdat we soms geen motivatie of energie hebben om door te werken. Ik heb al een aantal keer met tranen in mijn ogen gekeken naar het Overlegcomité omdat er weer niks over de studenten gezegd werd. Als er dan versoepelingen komen voor het middelbaar, denk ik ‘en wij dan?’”

Kyara Provoost (19)

Eerstejaars student bachelor orthopedagogie aan hogeschool VIVES Kortrijk

Kyara Provoost: ‘ Soms vraag ik mezelf ook wel eens af waarom ik het nog doe.’ Beeld Wouter Van Vooren
Kyara Provoost: ‘ Soms vraag ik mezelf ook wel eens af waarom ik het nog doe.’Beeld Wouter Van Vooren

“Ik was wel jaloers toen ik hoorde dat de leerlingen uit middelbaar weer fysiek les kunnen volgen. Ze spreken altijd over alle leerlingen, maar ze vergeten de studenten van het hoger onderwijs. Heel veel studenten voelen zich in de steek gelaten. Dat weegt zwaar op de mentale gezondheid, zeker omdat we nu ook amper sociaal contact hebben. Soms vraag ik mezelf ook wel eens af waarom ik het nog doe, hoewel ik de richting leuk vind.

“Na het middelbaar wou ik een nieuwe start aan de hogeschool. Veel nieuwe mensen leren kennen, een leuke stage doen en af en toe eens genieten van het studentenleven. Tuurlijk, dat laatste is geen prioriteit, maar het hoort er wel bij. Corona heeft dat onmogelijk gemaakt. Ik ben de eerste maand van mijn studie naar school mogen gaan. Niet veel later zijn de maatregelen helaas verstrengd, waardoor ik als eerstejaars nog maar één dag per week fysiek les had. Toen ik net voor de paasvakantie vrijwilligerswerk startte voor een opleidingsonderdeel, mocht ik helemaal niet meer naar de campus.

“Aanvankelijk vond ik de onlinelessen wel oké. Ik moest daardoor niet pendelen en je kan lessen herbekijken als je iets niet begreep. Aan de andere kant mis ik de interactie met de docenten en het sociaal contact heel hard. Als eerstejaarsstudent is het sowieso niet makkelijk om te starten aan een hogeschool waar je bijna niemand kent. Gelukkig zit ik in een kleine klas waar ik om hulp kan vragen, maar voor veel medestudenten zal dat anders zijn.”

Serafien Cappelle (18)

Studeert kinesitherapie aan de Universiteit Gent

Serafien Cappelle: ‘Van proffen of medestudenten ken ik niemand persoonlijk. Ik heb nooit de kans gehad om hen te ontmoeten.’ Beeld Wouter Van Vooren
Serafien Cappelle: ‘Van proffen of medestudenten ken ik niemand persoonlijk. Ik heb nooit de kans gehad om hen te ontmoeten.’Beeld Wouter Van Vooren

“Digitaal onderwijs wordt bij ons veel te snel als oplossing naar voren geschoven, terwijl er naar mijn mening wel andere opties zijn. In een aula waar plaats is voor 500 man, zouden 100 studenten perfect coronaproof les kunnen volgen. In vergelijking met de kleine klassen in het secundair onderwijs kan fysiek onderwijs bij ons zelfs veiliger verlopen. Er kan dus veel meer geregeld worden. Ik vind het jammer dat de hogeschool- en universiteitsstudenten niet zoals de middelbare scholieren voltijd les kunnen volgen. Het hele jaar lang al heb ik het gevoel dat wij een beetje uit de boot vallen.

“De onlinelessen lukken wel, maar ik vind het dikwijls heel moeilijk om me te blijven concentreren. Je raakt snel afgeleid als je lang naar een scherm moet zitten staren. Nadien ben ik ook mentaal uitgeput. Het is veel gemakkelijker om in die negatieve sleur te geraken. Het maakt me gewoon minder gelukkig.

“De drempel om te gaan aankloppen bij proffen of medestudenten ligt ook veel hoger dan normaal. Hoewel ik dagelijks met hen in Zoom-meetings zit, ken ik niemand persoonlijk. Ik heb nooit de kans gehad om hen te ontmoeten. Ik kijk er daarom ook naar uit om eindelijk in een aula te kunnen zitten. Medestudenten zouden in mijn geval een positieve invloed hebben op mijn studiehouding. Ik heb die interactie nodig om ambitieuze doelen te stellen. Daarom hoop ik dat dit tegen volgend schooljaar allemaal in het verleden ligt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234