Zaterdag 23/11/2019

Onderwijs

Studenten laten talen links liggen

Een volle aula? Het is voor talenopleidingen een zeldzaamheid geworden. Beeld Belga

Jongeren kiezen steeds minder vaak voor een talenopleiding. In vijf jaar tijd gaat het om een achteruitgang van 23 procentpunten, zo melden onderzoekers van de VUB.

Talen staan minder op de radar van onze jongeren. Tussen de academiejaren 2012-2013 en 2017-2018 steeg het totale aantal studenten in Vlaanderen van zowat 225.000 naar 239.000. Tegelijk kregen de opleidingen toegepaste taalkunde en taal- en letterkunde met een gezamenlijke daling van 23 procentpunten forse klappen te verwerken. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB op basis van gegevens van de Vlaamse Overheid. 

In vijf jaar tijd is het aantal taal- en letterkundestudenten gedaald tot 3.263, een achteruitgang van 26 procentpunten. Ook het aantal achttienjarigen dat voor de opleiding kiest, loopt terug: van 814 naar 537, een daling van 34 procentpunten. Voor alle duidelijkheid: die studenten hebben niet voor een andere academische talenopleiding gekozen. Ook bij toegepaste taalkunde is het totale inschrijvingen teruggelopen. Waar in september 2012 nog 3.376 studenten present tekenden, waren dit er in 2017 nog 2.710, ofte 20 procentpunten minder.

Technisch

"Zelfs voor mijn vakken Engels, waarvan je toch zou denken dat het een populaire taal is, zijn de aula's nu minder gevuld dan pakweg tien jaar geleden", zegt Alex Housen, professor Engelse taalkunde en taalverwerving. Volgens professor meertaligheid Esli Struys daalt de instroom van sterkere leerlingen. "Veel studenten uit de richtingen met meer wiskunde in het secundair onderwijs kiezen niet meer voor talen, terwijl dat vroeger wel zo was. De keuze voor talen wordt steeds vaker een negatieve keuze."

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan dat de interesse van studenten moeilijk te voorspellen valt. "We zien dat steeds meer jongeren de keuze maken om hun studies in wetenschapsrichtingen te volgen. De arbeidsmarkt vraagt ook al enkele jaren meer en meer naar die hoogopgeleide technische profielen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234