Dinsdag 15/10/2019

Binnenland

Studenten KU Leuven protesteren tegen rector Sels: "Niet te spreken over hervorming academiejaar"

Rector Luc Sels (KU Leuven) tijdens de opening van het academiejaar. Beeld Vertommen

De studentenvertegenwoordigers van de KU Leuven starten vandaag een verzetscampagne tegen rector Luc Sels. Ze zijn niet te spreken over de werkwijze en de procedure bij de geplande hervorming van het academiejaar.

Een honderdtal studenten van de KU Leuven hebben woensdagmorgen op initiatief van de Studentenraad aan het rectoraat in de Naamsestraat een korte, ludieke actie gevoerd tegen de hervorming van het academiejaar. Rector Sels wil de huidige juni-examens opschuiven naar mei en de tweede zit al een maand later in juni voorzien, in plaats van augustus nu.

De studenten hingen aan het rectoraat een veelkleurige poster op waarin ze hun standpunt over het beleidsplan dat Sels vorige week bekendmaakte uiteenzetten. Ze uitten hierbij niet alleen kritiek op de geplande hervorming van het academiejaar, maar ook op het feit dat er met hun standpunten onvoldoende rekening wordt gehouden.

Holle doos

Volgens de studentenvertegenwoordigers is medebestuur en inspraak aan de KU Leuven een "holle doos". De communicatie en de procedure bij de herindeling van het academiejaar zou de doorslag hebben gegeven voor de geplande acties.

"Onze mening werd maanden geleden al gevraagd en gegeven, waarop de rectorale ploeg ze vervolgens naast zich neerlegde bij het schrijven van het beleidsplan", klinkt het. 

"De voorziene tijdspanne tussen de examenperiode en de tweede zit is veel te kort. Er moet daar minstens een moment van rust voorzien worden waarin men de batterijen kan opladen", zegt Axel Vanmeulder, studentenvertegenwoordiger in de Academische Raad.

Constructief debat

De studentenvertegenwoordiging stuurt aan op een constructief debat waarbij ze als volwaardige medebestuursleden worden aanzien. Daarom de geplande acties. De vorige acties van die omvang dateren van 2014, waar de verhoging van het inschrijvingsgeld werd aangekaart. 

Na een gesprek met de rector, waarin deze volgens de studenten beloofde dat de Onderwijsraad nog zal geconsulteerd worden over de voorstellen, werd de actie rond 8 uur afgeblazen.

Drie werkgroepen

In een reactie laat rector Luc Sels weten dat hij het sterk waardeert dat de studenten opkomen voor hun belangen en hij er ook veel sympathie voor heeft. Zelf wil hij zich echter niet publiek uitspreken over het voorstel tot hervorming van het academiejaar zolang het niet grondig doorgelicht is in de onderwijsraad van de KU Leuven. "Momenteel onderzoeken drie werkgroepen de voor- en nadelen, onder meer van de door de studenten bekritiseerde korte periode tussen de voorgestelde examenperiode in mei en de herexamens in juni. Ik kijk uit naar hun conclusies."

Sels zegt ook niet te begrijpen waarom de studenten beweren dat ze onvoldoende inspraak hebben in het dossier van de hervorming van het academiejaar. "Op alle niveaus waar dit dossier besproken wordt, hebben ze een vertegenwoordiger." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234