Donderdag 05/12/2019

Studenten kinesitherapie betogen tegen vergelijkend examen na studies

Geert Noppe (VVS): 'Dit is zonder enige vorm van overleg door de strot van de studenten geramd'

'Drie maanden bezig en mijn droomjob kwijt'

Ruim duizend studenten kinesitherapie zakten af naar Brussel om er luidkeels hun ongenoegen te uiten over het vergelijkend examen voor kinesitherapeuten dat minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) organiseert. Er zijn slechts 270 Riziv-nummers te verdelen onder 384 afgestudeerde Vlaamse studenten kinesitherapie. 'Over twee weken kennen we de uitslag van dat examen', zegt Wouter Bossuyt van Skito (Studenten Kinesitherapie Tegen Onrecht). Dan zal blijken welke studenten de job waarvoor ze net hun diploma behaalden, kunnen uitvoeren en welke niet.'

Brussel

Van onze verslaggever

Tom Cochez

Geslaagd, al dan niet met onderscheiding en toch niet aan de slag kunnen als door het Riziv erkend kinesitherapeut, dat is het lot dat 104 Vlaamse studenten kinesitherapie straks wacht. In totaal worden er voor het komende jaar 450 afgestudeerde kinesitherapeuten door het Riziv erkend. De Franstaligen hebben geluk. Voor hen zijn er 180 erkenningen weggelegd en dat aantal komt overeen met het aantal afgestudeerden. Hun Vlaamse collega's hebben pech. Er zijn 270 Vlaamse erkenningen voorzien, maar er zijn wel 384 afgestudeerde kinesitherapeuten. Een Riziv-erkenning is nodig om zelfstandig te mogen werken, maar vaak ook om als kinesitherapeut aan de slag te kunnen in ziekenhuizen en rust- en verzorgingsinstellingen.

Gisterenochtend werden de afgestudeerde Vlaamse studenten verwacht in de lokalen van Selor, het selectiebureau van de overheid om er een vergelijkend examen af te leggen. "Ongeloof is het gevoel dat overheerst bij de studenten", zegt Wouter Bossuyt. "We studeren vijf jaar om dan nog een examen af te leggen dat moet uitmaken wie wel en wie niet erkend wordt. Dat op zich is al ondenkbaar, maar daar komt nog eens bij dat de cijfers waarop minister Demotte zich baseert om de aantallen te bepalen gewoon verkeerd zijn. We hopen dat de politiek alsnog wakker schiet en dit onrecht herstelt."

Opvallend is dat de studenten niet alleen staan met hun eisen. Ook de academische wereld schaart zich achter het protest tegen het vergelijkend examen. De professoren zijn van mening dat ze zelf goed geplaatst zijn om in vijf jaar tijd uit te maken wie wel en wie niet geschikt is om kinesitherapeut te worden. Ook de overkoepelende Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) schaart zich achter de actie. "We zijn gekant tegen elke vorm van contingentering", zegt Geert Noppe. "We begrijpen dat er bespaard moet worden in het Riziv-budget, maar dat kan niet op basis van verkeerde cijfers en op de kap van de toekomstige generatie. Het is gemakkelijk om die groep te treffen omdat ze minder lobbywerk kan verrichten, maar blijkbaar durft men de klok niet terug te draaien en de beleidsfouten uit het verleden recht te zetten."

De VVS hekelt ook de communicatie die het kabinet-Demotte heeft gevoerd in verband met het vergelijkend examen. "Dit is zonder enige vorm van overleg door de strot van de studenten geramd. De modale student kinesitherapie wist niet eens dat dit hem of haar boven het hoofd hing."

Een van die net afgestudeerden is Lydie Cluytens. Omdat ze op vakantie was en de inschrijvingsbrief voor het vergelijkend examen een dag te laat vond, kon ze gisteren niet eens deelnemen aan het examen. "Ik werk nu drie maand in een groepspraktijk. Mijn collega's hebben me extra opgeleid om met een respiratoir IPV-toestel voor mucopatiëntjes te werken (Intrapulmonaire Percussie Ventilatie, ToC), vooral voor baby'tjes. We moeten nu al patiëntjes weigeren omdat we te veel werk hebben en toch zal ik de voorlopige erkenning die ik heb gekregen nadat ik was afgestudeerd kwijt spelen op het moment dat de definitieve erkenning na de examens wordt toegekend. Ik ben drie maanden bezig en ik ben nu al mijn droomjob kwijt. Het enige wat ik met mijn diploma nu nog kan, is als medisch afgevaardigde werken of in een fitnesscentrum aan de slag gaan. Daarvoor heb ik geen vijf jaar gestudeerd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234