Woensdag 14/04/2021

Studenten katholieker dan de bisschop

Bisschop Bonny's pleidooi voor een kerkelijke erkenning van holebirelaties wordt niet door alle jongeren gesteund. Zo vindt het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) dat de man een grens overschrijdt. 'Hij lijkt seksualiteitsbeleving buiten het sacrament van het huwelijk te willen verkopen als niet-zondig.'

"Monseigneur, wat u voorstelt is niet katholiek!" Met die woorden richt de Antwerpse afdeling van KVHV zich tot bisschop Johan Bonny. Aanleiding zijn de recente uitspraken van de gedoodverfde opvolger van aartsbisschop André Léonard in deze krant (DM 27/12). In een lijvig interview riep Bonny opnieuw op om holebi's met meer respect te behandelen.

Dat standpunt stuit de Antwerpse KVHV tegen de borst. "Door zijn oproep om homoseksuele relaties binnen de rooms-katholieke kerk een structurele plaats te bieden, overschrijdt Mgr. Bonny een nieuwe grens", klinkt het op de Facebookpagina van de studentenclub. "Deze keer niet van fatsoen, maar van geloofsleer en moraal." Volgens de studenten schept de bisschop het beeld dat homoseksuelen geen plek zouden hebben binnen de katholieke kerk. "En dat is manifest onjuist. Elke mens is immers geroepen door God om lid te worden."

De vereniging vindt dat het huwelijk, en de seksualiteitsbeleving die binnen dat kader kan en als einddoel de voortplanting van de mens heeft, behouden moet blijven voor man en vrouw. Bonny wil die spelregels veranderen, geloven ze. "Hij lijkt seksualiteitsbeleving buiten het sacrament van het huwelijk te willen verkopen als niet-zondig. Dit heeft tot gevolg dat iedereen, homoseksuelen zowel als gescheiden mensen, buiten het huwelijk hun relaties seksueel mogen beleven zonder dat dit als zondig wordt bestempeld door de kerk."

De Antwerpse afdeling van het KVHV staat volgens haar organigram onder leiding van preses Wouter Jambon, zoon van de N-VA-minister van Binnenlandse Zaken. De Gentse KVHV-preses Michiel Vantongerloo trad de Antwerpse jongeren gisteren meteen bij. In studentenblad Schamper zei hij dat homoseksuele relaties binnen de kerkelijke doctrines geen plaats kennen. "Wat iedereen in zijn slaapkamer doet, is zijn of haar zaak. Maar de kerkelijke regels zijn nu eenmaal zo: het huwelijk is tussen een man en een vrouw (...) Waarom zou de kerk nu plots moderner en populair moeten zijn? Het homohuwelijk wordt al wettelijk erkend, waarom zou dat nu ook kerkelijk erkend moeten worden?" Volgens Vantongerloo past wat Bonny zegt in zijn charmeoffensief. "Hij weet dat hij hiermee niet wordt afgeschoten en het hem kan helpen om aartsbisschop Léonard op te volgen."

'De jaren stillekes'

De aanval van de KVHV zorgde gisteren voor een storm aan reacties op Twitter en uit politieke hoek. "Griezelig", noemden de Jongsocialisten de visie. "Terug naar de jaren stillekes, waar seksualiteit niet besproken werd en holebi's het best in de kast bleven zitten." Ze stellen dat ze net blij zijn met de openingen die Bonny de samenleving en de kerk bood, vinden het afschuwelijk dat een jonge groep mensen daar zo conservatief op reageert. De Antwerpse afdeling zegt klacht in te dienen bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

Het is niet de eerste keer dat de studentenvereniging, met Jambon aan het hoofd, een storm aan reacties oogst. Afgelopen zomer nog haalde de preses het nieuws met een persbericht, getiteld 'Hoger onderwijs is niet voor iedereen weggelegd'. Daarin reageerde hij enthousiast op de verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. "Een zekere elitevorming is goed", klonk het toen. Antwerpse KVHV is ook de vereniging waar minister Jambonvertelde dat geheime afspraken over een volgend staatshervorming in kluizen zijn opgeborgen en pochte dat hij alle Belgische vlaggen uit zijn kabinet had verwijderd. Later zei Jambon dat hij 'te letterlijk' werd geciteerd. N-VA-voorzitter Bart De Wever was ooit preses van de club. De Antwerpse KVHV werd om een reactie gevraagd, maar ging niet op vragen in. Bonny wenste niet te reageren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234