Vrijdag 27/01/2023

Reportage

Studenten houden de klimaatmars recht: “Het voelt wat militanter aan”

Zowat 11.000 scholieren, studenten en grootouders zijn voor de zesde week op rij door de straten van Brussel getrokken om meer aandacht te eisen voor het klimaat. Beeld Tim Dirven
Zowat 11.000 scholieren, studenten en grootouders zijn voor de zesde week op rij door de straten van Brussel getrokken om meer aandacht te eisen voor het klimaat.Beeld Tim Dirven

De zesde klimaatmars keerde terug naar de bron in Brussel en werd overgoten door zon, een nieuwe lading studenten en groot nieuws: de Zweedse Greta Thunberg komt volgende week mee betogen. “Ik vreesde even dat ze te vroeg aan het pieken waren om het momentum tot 26 mei te bewaren.”

Michiel Martin

“Allee, Brussel jong, komt gij hier vaak?”, vraagt de ene student aan de andere in station Brussel-Noord. “Neen, alleen om te betogen.” Aflevering zes van de klimaatactie van Youth for Climate is schijnbaar gekaapt door Students for Climate. Tussen de 11.000 kopjes die door de politie werden geteld, zitten duidelijk minder puistjes dan vorige week in Leuven. Klimaatspijbelen kan je het bijna niet meer noemen.

“Het zijn inderdaad hoofdzakelijk volwassenen vandaag, dat zorgt ervoor dat de beweging wat militanter aanvoelt. Er is meer verbolgenheid, ik heb zelfs rookbommen gezien”, zegt historicus David Van Reybrouck. Sinds zijn ontmoeting met Anuna De Wever in De afspraak – na de allereerste spijbelactie – is hij niet alleen een vertrouwd gezicht in de Brusselse straten, Van Reybrouck geeft achter de schermen ook een beetje advies.

Hij weet dan al wat bij aankomst aan het Zuid-station door de boxen zal knallen: “Greta komt af”, roept Kyra Gantois de menigte toe. Er wordt gegild. Greta Thunberg, de Zweedse tiener die wereldwijd faam vergaarde met haar spijbelactie, zorgt ervoor dat de klimaatmars nog een weekje langer in Brussel blijft plakken. Normaal stond een bezoekje aan Namen gepland, maar dat moet wijken.

“Uiteraard zijn we heel erg tevreden met haar komst”, zegt Anuna De Wever. “Zij inspireert iedereen die hier aanwezig is.” Dat de naam ‘Anuna’ bij steeds meer tieners over de lippen rolt als spreekbuis, schuift ze wat af. Maar de ontmoeting met de vier jonge klimaatpelgrims Finn, Lucie, Maxime en Gust – die van Gent naar Brussel stapten, met De Morgen in hun spoor – spreekt boekdelen. Anuna neemt het woord, bedankt hen, geeft een high five. De kinderen zijn zo onder de indruk dat ze in de meute opgaan zonder veel te zeggen.

De klimaatpelgrims zijn nogal overweldigd als ze Anuna De Wever mogen ontmoeten. Beeld Tim Dirven
De klimaatpelgrims zijn nogal overweldigd als ze Anuna De Wever mogen ontmoeten.Beeld Tim Dirven

Momentum

In die meute lijken de vier dus wel erg jong. “Wie er precies meebetoogt, speelt van geen belang. Zolang we maar blijven gaan”, zegt De Wever over de wissel van de wacht met de studenten. Toch lijkt de komst van Greta ook wel een beetje een strategische zet: de 16-jarige maakt hopelijk weer wat vers engagement bij haar leeftijdsgenoten los.

Want de lokale betogingen, van Diest (1.500) over Alsemberg (700) tot in Wervik (300), kunnen niet verhullen dat de 35.000 spijbelaars van 24 januari flink geslonken zijn. In Nederland is er zelfs gekozen om na de succesvolle betoging van vorige week, toen 10.000 jongeren in Den Haag opdaagden, pas begin maart een volgende actie te houden.

Toch lijkt David Van Reybrouck de redenering van Anuna De Wever – “We moeten niet elke keer met 30.000 zijn” – te volgen. “Ik heb even gevreesd: hebben ze niet te vroeg gepiekt om het momentum te bewaren tot de verkiezingen van 26 mei?”, zegt Van Reybrouck, die de mars overschouwt. “Dat momentum is er nog. Naar nieuwe steden trekken was een slimme zet.”

Conferentie met experts

Slimme zetten komen bovendien op de juiste momenten. De vierde betoging kon profiteren van een eerste golf studenten die de blok achter zich lieten, de vijfde – tijdens de lesvrije week – trok naar Leuven, de zesde was zoals gemeld helemaal volgestouwd met volwassen en voor nummer zeven is de grote ster op bezoek. Wat gaat Youth for Climate daarna nog uit de hoed toveren? “We denken na over een conferentie met experts, om de jongeren nog beter te informeren”, zegt Kyra Gantois.

Dat het informeren al volop aan de gang is, valt af te leiden uit het feit dat de gesprekken met jongeren steeds minder klimaatonzin bevatten (hoewel nog steeds niet tot nul herleid). Klimaat staat op de agenda, zowel op de schoolbanken als aan de keukentafel. “En aan die keukentafels zitten ook bedrijfsleiders die op hun verantwoordelijkheden worden gewezen”, zegt Patricia Kempeneer (54), die het voelt bij haar eigen zoon van 23. “Toen ik vertelde dat ik voor deze betoging met de auto tot aan de park-and-ride zou rijden, kreeg ik al onder mijn voeten.”

David Van Reybrouck en Anuna De Wever. De bewondering is wederzijds. Beeld Tim Dirven
David Van Reybrouck en Anuna De Wever. De bewondering is wederzijds.Beeld Tim Dirven

Feestje

Zijn de jongeren zelf het stilaan dan niet beu? “Niet als het zonnetje erdoor komt”, knipoogt iemand ons toe. Toegegeven, met beats van Roméo Elvis of Jebroer die door de luidsprekers knallen, lijkt de klimaatmars soms meer op een feestje dan een betoging. Als de stoet zich voorbij een bouwwerf trekt en de bouwvakkers de jeugd toezwaaien, lijkt de massa stilaan in extase.

Al zijn er ook veel jongeren die met een duidelijk doel naar de betogingen komen. Brusselaars Hippolyte (17) en Clara (15) duiken links en rechts tussen de mensen door om het vuil dat ze tegenkomen in een vuilniszak te steken, en de jongens van de richting Energiemanagement van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maken zelfs wat reclame met de slogan ‘Gaan jullie maar brossen, wij zullen het wel oplossen’. “Wij zijn de toekomst”, grijnst spreekbuis Quinten Hermans (19).

Neen, wat de jongeren beu zijn, is de polarisatie die het debat over de klimaatmarsen nu al eventjes domineert. “Mensen zetten ons weg als linkse jongeren”, zeggen Siel Demeyer (15) en Jitse Detemmerman (16) “Maar het is zoals Anuna De Wever zegt: het klimaat moet voor alle partijen een prioriteit zijn.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234