Dinsdag 28/01/2020

Studenten en leerkrachten RITS klagen 'stalinisme' aan

'Een vaudeville', 'ondemocratisch bestuur', 'puur stalinisme': de emoties liepen gisteren hoog op tijdens een vergadering van studenten en leerkrachten van het RITS, de opleiding voor theater- en filmregisseur in Brussel. De actievoerders zijn kwaad omdat hun 'democratisch verkozen' departementshoofd, Marnix Verduyn, moet opstappen. Daardoor komt volgens hen een beter geïntegreerde opleiding in het gedrang.

BRUSSEL.

Eigen berichtgeving

De studenten en leerkrachten van het RITS bliezen verzamelen in het schoolgebouw aan de Brusselse Moutstraat, waar ook het huidig departementshoofd, Hugo Meert, zijn kantoor heeft. Dat kantoor dient nu als tijdelijke coördinatiecel voor de protestacties, want sinds begin deze week hebben de studenten en leerkrachten zich gegroepeerd in vier comités, die respectievelijk de acties, de coördinatie, de omkadering en de leefbaarheid binnen de school moeten garanderen.

De snelheid waarmee deze comités werden opgericht, zegt veel over de eensgezindheid van het protest. Studenten van het korte èn van het lange opleidingstype stonden gistermiddag schouder aan schouder te luisteren naar een panel van leerkrachten en vertegenwoordigers, waaronder Luckas Vander Taelen, vakhoofd Journalistiek binnen de school, en Pol Dehert, artistiek leider van de afdeling Dramatische Kunst. Beiden oogstten applaus met hun klachten aan het adres van de Erasmushogeschool, de structuur waar het RITS als departement sinds enkele jaren deel van uitmaakt.

Door die overkoepeling zit het RITS in hetzelfde schuitje als bijvoorbeeld een verplegersopleiding en een tuinbouwschool, en daar wringt volgens Vander Taelen al het schoentje. "Wat hebben wij te maken met verpleegsters als wij niet ziek zijn," vroeg hij zich luidop af, en noemde de Erasmushogeschool een "artificiële creatie" die onder andere de mogelijkheid van een verenigde Brusselse kunstenopleiding (Sint-Lucas, RITS, conservatorium...) in de weg staat. Vander Taelen had het nog over de onleefbaarheid van een kunstopleiding binnen die huidige hogeschoolconstructie, en vergeleek het RITS met een kolonie in verdrukking.

De eerste reden om te protesteren blijft echter de "niet-democratische wijze" waarop de Erasmushogeschool een departementshoofd voor het RITS wil aanstellen, aldus Vander Taelen. Daarin werd hij bijgetreden door collega Pol Dehert, die een emotionele oproep deed om de acties niet te staken "eer er een antwoord komt op de vraag wie er baat bij heeft dat een opleiding scheef draait". Dehert nam de historische woorden J'accuse in de mond en lichtte de vertrouwensbreuk toe die gaapt tussen het RITS enerzijds en het bestuurscollege van de Erasmushogeschool anderzijds.

Die breuk is het resultaat van verschillende verkiezingen, pogingen om na het aftreden van de vorige directeur een nieuw departementshoofd aan te stellen. Daarvoor waren er aanvankelijk drie kandidaten, waaronder Hugo Meert en Marnix Verduyn. Meert won de eerste verkiezing met vijf tegen vier, maar dat was volgens de toenmalige decreetnormen te weinig om te worden aangesteld. Sindsdien heeft Verduyn meerdere verkiezingen gewonnen, met bij de laatste acht stemmen tegen de drie van Meert. Toch werd Verduyn uit zijn ambt ontzet, hoewel hij als departementshoofd duidelijk de grootste aanhang heeft. Met name Verduyns aanpak om de verschillende opleidingen dichter bij elkaar te brengen, zorgt voor heel wat enthousiasme in de organisatorisch versplinterde school, die dan ook over uiteenliggende campussen is verspreid: in de Moutstraat, aan het Montgomeryplein en in Jette.

Door de opleidingen beter te integreren speelt het RITS een unieke troef uit, staat er in een statement te lezen dat de studenten en leerkrachten gisteren voorstelden. Daarin werd ook een aantal eisen geformuleerd, waaronder de oproep aan het bestuurscollege van de Erasmushogeschool om in debat te treden. Het college reageerde gisterenavond alvast met de mededeling dat de bekommering om de goede werking van het RITS een feit is en dat men begrip heeft voor de protestacties. Vandaag en morgen zijn er daarom vergaderingen.(SH)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234