Zondag 16/05/2021

Reportage

Studenten camoufleren terugval bij scholieren: “Wij hadden dit al veel langer moeten doen”

Voor de vierde week op rij eisen scholieren en studenten een beter klimaatbeleid.  Beeld BELGA
Voor de vierde week op rij eisen scholieren en studenten een beter klimaatbeleid.Beeld BELGA

Met 12.500 betogers in Brussel kreeg ‘brossen voor de bossen’ een logische terugslag. De groeipijn bij de scholieren werd deels gecamoufleerd door een nieuwe golf sympathisanten: de studenten. “Ik ben jaloers dat onze generatie niet de ballen heeft gehad om te betogen.”

“Het is effe chaos”, zegt Anuna De Wever, het gezicht lichtjes bedrukt. Aan het kruispunt van de Boudewijn- en de Koning Albertlaan wordt de meute opgehouden door ‘gele hesjes’ (vrijwillige stewards), maar die kunnen het niet verhinderen: de elektrische wagen, geëquipeerd met boomboxen, is omsingeld door scanderende tieners.

Hoewel het drummen is om in de voorste gelederen te geraken, is de stoet minder overweldigend dan vorige week. Logisch ook, toen kwamen liefst 35.000 jongeren de straat op. De officiële telling verwijst aflevering vier terug naar het niveau van twee weken geleden: 12.500 deelnemers. Niet elke scholier heeft chille ouders, begripvolle directies of gewoon de luxe om de puntenkaart blijvend onder druk te zetten.

Toch valt het op: net door de kracht van het getal is de beweging veel minder gaan aanvoelen als ‘spijbelen’. “Mijn ouders gaven me nu pas toestemming omdat ze zagen dat iedereen het doet”, zegt Jan (15), die er voor de eerste keer bij is. Ook directies bezweken onder die druk. Er lopen veel leerkrachten met een klasgroep en zelfgemaakte oriëntatiepaaltjes rond. “Gelukkig”, zeggen Billie en Sophie (beide 12) uit Turnhout. “Want alleen naar Brussel, dat mag zomaar niet van onze ouders.” Er zijn compromissen gesloten: een ‘lange woensdag’ op school, of zelfs bijles van de grootouders.

De sterke afname in Brussel wordt bovendien gecamoufleerd door een nieuwe golf die zich aandient: de studenten van de hogescholen en universiteiten die het blokjuk van zich af hebben geworpen. “Eigenlijk ben ik een beetje jaloers”, zegt Sarah Stockx (22), die in Brugge haar schouders onder ‘Students for Climate’ zet. “Zij hebben de ballen gehad om te doen wat wij al veel langer hadden moeten doen.”

Net nu er wat sleet op de formule lijkt te komen - het is bijzonder lang zoeken naar een slogan die origineel aanvoelt - kan de beweging het electorale gewicht van de 18-plussers goed gebruiken. Het moet wat meer geloofwaardigheid in de beweging pompen, zegt Stockx. “Nu worden die jongeren door sommige politici als doemdenkers weggezet. Dat vind ik zo flauw.”

Ook daar is het realisme echter wat neergedaald. Het gros van de spijbelaars laat zich, in tegenstelling tot de eerste betoging, niet meer vangen aan ‘dogmatische prietpraat’. “Bij de allereerste mars wist ik alleen dat het ‘niet oké’ gaat met het klimaatbeleid. Door de debatten te volgen op televisie, heb ik nu een veel beter zicht op wat ‘niet oké’ precies betekent”, zegt Luna (15), die mee aan de kop loopt op een boogscheut van Anuna De Wever. De bewondering is bij veel leeftijdsgenoten groot. Waar Greta Thunberg, de Zweedse tiener/pionier, op 10 januari nog de heldin van de beweging was, vult De Wever nu die schoenen.

Minder volk dan de vorige editie, maar met 12.500 spijbelaars lopen de straten van Brussel toch nog behoorlijk vol. Beeld BELGA
Minder volk dan de vorige editie, maar met 12.500 spijbelaars lopen de straten van Brussel toch nog behoorlijk vol.Beeld BELGA

Lesvrije week

De cijfers lopen dus terug, maar de beweging lijkt wel door de puberteit geloodst. Goed georganiseerd, door een divers publiek gedragen. Wie zich doorheen de meute laat uitzakken, ziet de slogans in het Frans, Nederlands en Engels even snel afwisselen als de draadloze muziekboxen schakelen tussen punk, hip-hop en – bij gebrek aan bekendheid met het genre – herrie. Langs de weg worden de jongeren fel aangemoedigd door gerimpelde gezichten, in de stoet zelf valt het tegelijkertijd op hoeveel erg jonge snoetjes er te zien zijn.

“We hebben dan wel geen stem in mei, het is onze verdienste dat we de andere generaties hebben wakker geschud”, verwoordt Storm (14) dat gevoel. Na vier keer spijbelen is er nog steeds geen deukje in zijn engagement te bespeuren. Dat moeten we misschien eerder bij de studenten gaan zoeken. Met de lesvrije week in aantocht en de angstbordjes over ‘een toekomst zonder sneeuw’, staan de skilatten wellicht al klaar. Een gokje: week vijf zou wel eens een moeilijke kunnen worden. Al blijft bezielster De Wever wel optimistisch: “We zijn nog lang niet voldaan.”

Luik spant de kroon

In Brussel liep het aantal dan wel terug naar 12.500 spijbelaars, in heel België waren het nog steeds ruim 30.000 ‘bosbrossers’ die de straat optrokken. Het zwaartepunt lag verrassend genoeg in Luik, waar ongeveer 15.000 leerlingen en studenten vertrokken voor een klimaatmars vanuit station Guillemins, drie keer meer dan gehoopt. De stad ondersteunde de actie en beloofde dat de leerlingen die spijbelden niet gestraft zouden worden.

Ook in Leuven zijn op het Ladeuzeplein meer dan 3.000 leerlingen en leerkrachten uit 27 basisscholen bijeengekomen om van de overheid meer maatregelen te eisen tegen de klimaatopwarming. In Antwerpen kwamen 350 jongeren op voor de derde spijbelactie in de binnenstad.

’s Ochtends vroeg werd aan de woning van energieminister Marie Christine Marghem (MR) in Doornik al betoogd door enkele lokale jeugdorganisaties, die zo’n 100 deelnemers op de been brachten. Ze hadden evenwel geen contact met de minister.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234