Antwerpen
Student vrijgelaten na 'twitterinterventie', maar politie blijft achter aanpak staan
De student die gisterenavond met een grappig bedoelde tweet ongewild de ontruiming van een lezing veroorzaakte in Antwerpen, is in de loop van de nacht na verhoor weer vrijgelaten. Het Antwerpse parket zal het dossier nog verder onderzoeken en oordelen of de jongeman iets te verwijten valt. "Maar dan zou moeten aangetoond worden dat hij echt de bedoeling had een dreiging te uiten en de eerste aanwijzingen lijken dat tegen te spreken", stelt parketwoordvoerder Philip Van Tongerloo. De student zelf reageert vol ongeloof: "Ik kan nog steeds niet geloven hoe hard dit uit de hand is gelopen."
De tweet in kwestie voorspelde schijnbaar "25 doden en 93 gewonden na massahysterie in het ING gebouw", maar bleek gewoon een onderdeel van een humoristisch bedoelde Twitterconversatie.
De later opgepakte student, Mohamed Ouaamari (24), had eerst geopperd dat "Allahu akbar" roepen allicht geen goed idee zou zijn op een netwerkevenement zoals de lezing, waarop een tweede persoon hem aanspoorde dat toch maar eens te proberen. De student had daarop dan weer gereageerd dat zo'n uitroep allicht de bovenvermelde massahysterie tot gevolg zou hebben.
Een veiligheidsagent van ING las die laatste tweet en maakte blijkbaar de inschatting dat er een zekere dreiging van uitging. "De veiligheidsagent belde daarom naar de 100-centrale en die oproep is dan bij ons binnengekomen", zegt Veerle De Vries van de Antwerpse politie. "Gezien de aard van de melding, hebben we er meteen een snelleresponsteam op afgestuurd. Ter plaatse is dan beslist om voor alle zekerheid het gebouw toch maar te ontruimen. 'Better safe than sorry', zeg maar. We blijven dan ook achter onze aanpak staan."
Ook de melder valt volgens het parket allicht niets te verwijten.
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
@FredPaulussen morgen in het nieuws : 25 doden en 93 gewonden na massahysterie in het ING gebouw
— Mohamed Ouaamari (@mohamedouaamari) 2 oktober 2015
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
Dit kan enkel mij overkomen. Mijn vrouw laat mij ngg geen dag alleen of ik zat al bijna in Guantanamo.
— Mohamed Ouaamari (@mohamedouaamari) 2 oktober 2015
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
Ale ironie mocht nog wel he.? Ik ben nog wat in de war met die regels voor humor die veranderd zijn sinds jesuischarlie. Want toen kon alles
— Mohamed Ouaamari (@mohamedouaamari) 2 oktober 2015
Studentengrap
Mohamed Ouaamari krijgt op sociale media veel steun en reageerde zelf ook al via Twitter en op zijn eigen blog. "Mensen die me al lang volgen weten dat mijn tweets doorspekt zijn met ironie en sarcasme. Dit is blijkbaar nog niet voor iedereen duidelijk", zo schrijft hij. "Een halfuur na de bewuste tweet waande ik mij in een film met Liam Neeson. Ik dacht dat het een verborgen camera grap was. Het was geen grap, ik werd meegenomen, vastgehouden en ondervraagd door de federale politie. Het werd meteen duidelijk dat dit slechts een uit de hand gelopen grap was en ze lieten mij zonder al te veel problemen na een paar uur vrij."
"Ik kan nog steeds niet geloven hoe hard dit uit de hand is gelopen", zegt Ouaamari nog. "Mijn tweets zijn onmogelijk te interpreteren als een aankondiging van een aanslag. (...) Ik laat me niet afschrikken door deze negatieve ervaring. Mijn humor neemt niemand mij af. Ik blijf de kansen grijpen die naar me toekomen."
Ook de advocaat van de jongeman, Ergün Top, reageert op Radio 1 op de actie van de politie. "Ik neem aan dat de politie toch wel inzicht heeft over het aantal tweets die er verstuurd zijn, en dan denk ik dat er geen discussie over mogelijk is dat dit gewoon een conversatie was. De inhoud is toch niet voor discussie vatbaar? Dit was puur ironisch en sarcastisch."
Top noemt het "surrealisme" van de bovenste plank. "Ik heb echt mijn best gedaan om in de tweets een gevaar te zien, maar dat is onmogelijk. Dit is toch surrealistisch? Ik ben 18 jaar advocaat en dit heb ik nog nooit meegemaakt in België." De conclusie is volgens Top bijzonder pijnlijk: "Als er iets gezegd wordt door Mohamed met de baard, komt dat blijkbaar nog altijd anders over dan als dat gezegd wordt door Jan met de pet. Dat is de pijnlijke vaststelling van dit incident."
Ook comedian Michael Van Peel reageerde op het incident op Facebook:
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
7 januari: "Leve de vrijheid van meningsuiting!" #jesuischarlie 30 september: alleen nog vrijheid van meningsbevestiging. #JeSuisMohamed
— Frank Van Laeken (@FrankVanLaeken) 2 oktober 2015
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
Stel je voor dat we deze afbeelding uit context hadden gezien. Iedereen bij de VRT opgepakt! #jesuismohamed pic.twitter.com/4j010oBBKm
— Kenny Vermeulen (@Nonunsenses) 2 oktober 2015