Zondag 18/04/2021

Student doodgemarteld in Iraanse cel

Een lid van de Basiji-militie, die dagenlang de betogers te lijf ging, doet zijn verhaal tegen de Wall Street Journal. ‘De revolutie stond op het spel’

Een maand nadat presidentsverkiezingen in Iran resulteerden in een diepe kloof tussen de aanhangers van zittend president Mahmoud Ahmedinejad, die menen dat hij een tweede ambtstermijn verkreegVolgens tal van mensenrechtenorganisaties en websites zijn er de voorbije weken overigens vele duizenden gearresteerd. Getuigen menen dat de Evin-gevangenis, waar politieke opposanten doorgaans worden heen gebrachtDe processen moeten nog beginnen maar er wordt ondertussen wel melding gemaakt van doden in de gevangenis. Volgens Iraanse blogs is Sohrab Arabi, een 19-jarige student deze week in de gevangenis doodgemarteld. Zijn ouders kregen eerst het nieuws dat ze de formaliteiten voor zijn vrijlating mochten komen afhandelen, daarna volgde de melding dat ze zijn lijk moesten ophalen. Ook duiken hier en daar verhalen op over de minstens 24 jongeren die tijdens de demonstraties eind juni werden gedood. De moeder van een van hen, een student van de kunstacademie, vertelt hoe ze dagenlang in het ziekenhuis bij haar stervende zoon doorbracht, geflankeerd door agenten. De jongen, die eind juni stierf aan een schotwonde in de hersenen, had niet aan de demonstraties deelgenomen, zo getuigen zijn vrienden die bij hem waren. Ze begaven zich op dat moment naar huis en kwamen in een file terecht. Toen ze uit de taxi stapten, werd de jongeman geraakt. Het schot werd afgevuurd vanop het dak van een nabijgelegen gebouw.

‘Zuur in het gezicht’

Voor het eerst duiken er ook interviews op met leden van de Basiji-militie, die op hun motorfietsen, gewapend met stokken en ijzeren staven, de betogers te lijf gingen. Farnaz Fassihi, een etnisch Iraanse journalist die voor de Wall Street Journal werkt, interviewde de 24-jarige Mehdi Moradani, die sinds zijn negende lid is van de militie. “Het ging al gauw niet meer over de verkiezingen. Ik verdedigde mijn land, onze revolutie en de islam. Alles stond op het spel”. Moradani was ook bij het neerslaan van de studentenprotesten tien jaar geleden betrokken. “We werden er naartoe gebracht en men zei ons dat we de vijanden van de revolutie moesten aanpakken. Dat hebben we gedaan”. Ook in 2003 was hij met motorfiets en houten stok paraat. “De revolutie en de islam hebben me nodig, ik zou mijn leven geven als de regering dat vraagt”, aldus Moradani. Voor de verkiezingen voerde hij campagne voor Ahmedinejad. Hij hing posters op en woonde meetings bij. “Toen de protesten begonnen, dachten we dat het na een paar dagen wel over zou zijn. Niemand geloofde dat het zo lang zou duren. Bovendien bleven de studenten ook niet vreedzaam. Als een van onze mensen van zijn bromfiets viel, dan werd hij met stokken bewerkt. Sommigen kregen zelfs zuur in het gezicht”. Journalist Fassihi kreeg die laatste aantijging in het ziekenhuis door artsen bevestigd. Die verklaarden dat ze vele tientallen mensen met schotwonden behandelden, stuk voor stuk demonstraten, maar dat er ook velen zware verwondingen overhielden aan afranselingen. Onder hen bevonden zich ook Basiji-militieleden, van wie een enkele inderdaad zuur in het gezicht kreeg. Voor Moradani hadden de protesten ook een persoonlijk staartje. Hij was verloofd met een meisje uit een erg conservatieve familie. Zijn aanstaande liet hem tijdens de protesten weten dat hij moest kiezen: haar verliezen of de Basiji vaarwel zeggen. Aangezien hij dat laatste “onmogelijk” vindt, is hij zijn geliefde kwijt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234