Zondag 05/12/2021

Energie

Stroomprijzen stijgen opnieuw

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De energiefactuur wordt vanaf 2019 minder op basis van het energieverbruik berekend. De Vlaamse energieregulator stelt een hogere 'vaste' kostprijs voor. Groen vreest dat kleine gebruikers de dupe worden. "Net als bij de Turteltaks vermindert zo nog maar eens de prikkel om zuinig met elektriciteit om te gaan." Dat schrijven De Tijd, Het Nieuwsblad, De Standaard en Gazet van Antwerpen vandaag.

De jongste jaren vermindert de afname van elektriciteit van het distributienet doordat steeds meer mensen zelf elektriciteit produceren, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Daardoor dreigt een steeds kleinere groep op te draaien voor de kosten van het distributienetwerk.

Om de kosten eerlijker te verdelen wil de VREG de nettarieven aanpassen en een basistarief invoeren voor elke netgebruiker, waardoor hoeveel iemand verbruikt, een minder groot effect zal hebben op de energiefactuur. Over het voorstel start nu een consultatieronde.

Het is al de zevende keer in anderhalf jaar tijd dat de stroomprijs verandert.

Kritiek

Het voorstel van de Vlaamse energieregulator VREG om de distributiekosten voor elektriciteit te herzien, wordt niet overal enthousiast ontvangen.

GROEN
Oppositiepartij Groen waarschuwt dat het voorstel nadelige effecten heeft voor kleine verbruikers. "Iemand die 600 kilowattuur per jaar verbruikt, betaalt volgens dit voorstel 182 euro voor distributienetkosten in plaats van 76 euro. Hij betaalt op jaarbasis dus 106 euro meer", zegt Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen). "Net als bij de Turteltaks vermindert zo nog maar eens de prikkel om zuinig met elektriciteit om te gaan."

TEST-AANKOOP
Test-Aankoop reageert terughoudend op het voorstel. "Wij hebben altijd gepleit voor een factuur op basis van het effectieve verbruik", stelt Simon November, woordvoerder van de consumentenorganisatie. "De factuur bepalen op basis van capaciteit neemt elke motivatie weg om via zuinige omgang met energie het verbruik te drukken. Naast de factuur dreigt dus ook het verbruik omhoog te gaan."

De consument die zich zal willen verdedigen, zal volgens Test-Aankoop geen andere oplossing hebben dan het beschikbaar vermogen van zijn installatie te laten wijzigen. "Maar dit zal voor hem een enorme achteruitgang betekenen op vlak van zijn gebruikscomfort", klinkt het.

November geeft wel aan dat de VREG hen nog zou consulteren bij hun beslissing. "Dat is een uitnodiging die wij graag aanvaarden. We hebben begrip voor de zorgen van de VREG, maar een nieuwe vaste kost opleggen, is voor ons geen oplossing."

VZW NETWERK TEGEN ARMOEDE
"Het voorstel dreigt kwetsbare consumentengroepen te benadelen", stelt Frederic Vanhauwaert, coördinator van de vzw Netwerk Tegen Armoede. Vanhauwaert wijst op de kwetsbare positie van veel consumenten. "Veel huurders hebben geen invloed op de capaciteit die de huisbaas wil, maar moeten toch de meerkost betalen. Daarnaast vormt een extra vaste kost een groot obstakel voor consumenten zonder veel financiële ruimte."

Tommelein

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) pleit voor een nieuwe tariefstructuur voor de elektriciteitsprijs die aangepast is aan de toekomst. Aan het voorstel dat de Vlaamse regulator Vreg uitwerkte, wil hij echter nog geen conclusies koppelen. Het gaat immers slechts om een eerste voorstel waarover nu een ruime consultatieronde start.

"Het moet absoluut duidelijker en eerlijker", zegt de liberaal. Hij merkt op dat we voor een energietransitie staan, met meer eigen energieproductie en decentrale systemen. Volgens Tommelein is het dan ook logisch dat er op termijn aanpassingen gebeuren om dat allemaal mogelijk te maken. Er zijn nu eenmaal kosten die moeten betaald worden, zoals openbare verlichting en sociale openbare dienstverlening.

Wel benadrukt de minister dat het bepalen van de nieuwe tariefstructuur de exclusieve bevoegdheid is van de onafhankelijke regulator. Ministers en regering kunnen en mogen daar niet in tussenkomen.

null Beeld belga
Beeld belga

"Moet win-winsituatie worden"

Binnen de meerderheid vindt N-VA'er Andries Gryffroy het "onbegrijpelijk" dat de regulator pas tegen 1 januari 2019 voorziet in de invoering van het "slim partieel capaciteitstarief". Volgens het Vlaams parlementslid is dat veel te laat. "Het remt ondertussen innovatie en de mogelijkheid om de burger beter te sensibiliseren hoe hij best met zijn energieverbruik omgaat."

De tariefaanpassing moet voor Gryffroy een win-winsituatie worden. "Omdat er vandaag nauwelijks variatie is in de capaciteit van de aansluiting, worden mensen niet aangemoedigd hun verbruik te spreiden in de tijd", luidt het. "Natuurlijk moeten we de burger dan wel de kans geven zijn aansluiting aan te passen aan zijn eigen noden, met name meer of minder capaciteit. Iedereen wint daarbij, ook de burger".

Hij gelooft ook dat door te werken met een capaciteitstarief en een sociaal tarief, kwetsbare gezinnen kunnen worden beschermd, en niet door de oude tarieven te handhaven.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234