Woensdag 29/01/2020

Stroompanne

Stroompanne in Gent: stroomnet wordt wijk per wijk opnieuw opgestart

Het transformatorstation van Eandis aan de Nieuwevaart. Beeld BELGA

In Gent heeft een deel van de stad nog altijd geen stroom na een incident in een transformatorstation vanochtend. Duizenden gezinnen zitten zonder elektriciteit. De stroompanne zou te wijten zijn aan een brand in een gebouw van Eandis aan de Nieuwe Vaart. De herstelling in de stroomcabine is afgerond, nu wordt het stroomnet wijk per wijk opnieuw opgestart.

Netbeheerder Eandis meldt dat negen uur na het incident een deel van het centrum opnieuw stroom heeft. "De herstellingswerken aan het transformatorstation zijn achter de rug. We zijn gestart met de laatste wijken die zonder stroom zaten opnieuw te voeden. Het net wordt wijk per wijk opnieuw opgestart", zegt woordvoerder Simon Van Wijmeersch. Tegen de avond zou de volledige stad weer over stroom moeten beschikken, maar Eandis wil zich niet vastpinnen op een exact uur.

De stroomonderbreking deed zich om 6.23 uur voor. Het ging om meer dan 500 straten en duizenden gezinnen. Het incident deed zich voor aan de Nieuwe Vaart en door de hevige rookontwikkeling konden technici zich lange tijd niet in de cabine begeven.

"De brandweer moest blussen en de cabine was te warm om te betreden. Onze technici zijn nu de interventies aan het uitvoeren om de stroomvoorziening te herstellen. Bepaalde getroffen delen van de stad, zoals de omgeving van het gerechtsgebouw en de Coupure, hebben al terug stroom. We kunnen nog geen uitspraken doen over hoeveel mensen er nog getroffen zijn en wanneer iedereen weer stroom zal hebben", zegt Van Wijmeersch.

(lees verder onder de foto)

Hulpdiensten nemen de schade op tijdens de stroompanne. Beeld BELGA

De stroompanne betreft "een groot deel van Gent", zegt woordvoerder Simon Van Wijmeersch van Eandis. "Het stroomincident deed zich voor in een transformatorstation in de Nieuwe Vaart. De oorzaak is onduidelijk maar door de hevige rookontwikkeling kunnen technici zich nog niet in de cabine begeven. De brandweer en de hulpdiensten zijn ter plaatse."

De stroompanne zou te wijten zijn aan een brand op het derde verdiep van een gebouw van Elia aan de Nieuwe Vaart, waar lange tijd werd nageblust.

Oorzaak onbekend

Volgens Van Wijmeersch zijn 200 distributiecabines in Gent getroffen door de stroompanne. Eandis meldde op haar site 516 straten die geen stroom hadden. Volgens Elia is de voeding in het transformatorstation door nog onbekende oorzaak uitgevallen en ontstond er rook in de cabine van Eandis.

Elia kan pas na de herstelling terug stroom verzekeren."Dat de voeding in ons transformatorstation uitviel gebeurde als beveiliging. Wij voeden het Eandis-net maar het incident deed zich bij Eandis voor. Van onze kant is de situatie dus normaal", zegt woordvoerder Kathleen Iwens van Elia.

Defecte verkeerslichten, werkende parkeermeters

Op verschillende plaatsen werden defecte verkeerslichten gesignaleerd, onder meer aan de Nieuwe Wandeling, Begijnhoflaan en Rabot. "Het blijft wel vrij rustig wat de verkeershinder betreft. We regelen het verkeer waar nodig", zegt de lokale politie. De trams rijden, maar op laagspanning.

Opvallend genoeg functioneren de parkeermeters nog wel, want zij werken op zonne-energie. Tot hilariteit/woede van automobilisten: "Zelf de lichten regelen, maar wel betalen voor de parking."

Noodgeneratoren in AZ Sint-Lucas en  rechtbanl

In het AZ Sint-Lucas in het centrum van Gent werd automatisch overgeschakeld op de noodgeneratoren, maar volgens een woordvoerder verloopt alles normaal in het ziekenhuis. De andere Gentse ziekenhuizen liggen buiten het gebied van de panne en ondervinden geen problemen.

De rechtbank van eerste aanleg is overgeschakeld naar een noodgenerator zodat zaken toch kunnen doorgaan. "Zie je, justitie werkt zelfs tijdens een stroompanne. Maar schrijf dat niet op: zo breng je Koen Geens nog op ideeën", aldus een Gentenaar. De gevangenis van Gent heeft geluk gehad. Daar ondervinden ze geen last van de panne.

Winkels: "Dit is een ramp"

Slagerijen in de Wondelgemstraat zaten met de handen in het haar. "Dit is een ramp. Het vlees is binnen de paar uren slecht. Dit gaat over duizenden euro's schade, en geen dagwinst. Ook alles in de frigo's is niet meer te verkopen", zeggen Kocaman en Kir van Has Kasap slagerij. Bij Rabot Market hetzelfde geluid: "Dit is een schande. Al onze diepvriesproducten zijn eraan. De winkels blijven een hele dag toe. Hoe moeten wij dit betalen?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234