Woensdag 28/07/2021

Video

Stroomfactuur voor gezinnen en kmo's gaat nog maar eens omhoog, grote bedrijven betalen minder

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Gezinnen en kmo's in Vlaanderen zullen in 2017 opnieuw meer betalen voor hun elektriciteit, terwijl grotere bedrijven op middenspanning signifant minder zullen betalen. Dat is de uitkomst van de berekening door de Vlaamse energieregulator Vreg van de nieuwe distributietarieven.

De jaarlijkse stroomfactuur voor een gezin met een doorsnee verbruik stijgt in 2017 met 5 procent of 50 euro naar 1.022,29 euro. Dat is voornamelijk een gevolg van hogere exogene kosten in de distributienettarieven: kosten waar de netbeheerder geen impact op heeft, zoals de vergoeding van groenestroomcertificaten of de vennootschapsbelasting die netbeheerders sinds vorig jaar moeten betalen. Die exogene kosten stijgen met bijna twaalf procent en zorgen voor hogere distributienettarieven.

Distributienettarieven zullen in 2017 goed zijn voor maar liefst 38,5 procent van de stroomfactuur van een gezin: het hoogste percentage ooit. De prijs voor de grondstof elektriciteit zakt onder de dertig procent van de totale factuur. En van de distributietarieven is 51 procent voor rekening van die exogene kosten.

Ook voor de kmo's (op laagspanning) gaat om dezelfde redenen de factuur omhoog: met ruim 6 procent voor een gemiddelde kmo (50.000 kWh jaarverbruik).

Opvallend: voor bedrijven op middenspanning - zeg maar industriële bedrijven - daalt de factuur. Voor diezelfde kmo met een jaarverbruik van 50.000 kWh maar op middenspanning gaan de distributienettarieven met 839 euro omlaag. Dat is het gevolg van nieuwe toewijzingsregels: de netbeheerders hebben gesleuteld aan de toewijzing van de kosten, met verschuivingen tussen de klantengroepen tot gevolg. "Het voordeel is wel dat we nu een stabiele methode hebben voor de volgende jaren", aldus Thierry Van Craenenbroeck, waarnemend topman van de Vreg.

Of gezinnen en kmo's nu niet de factuur van de grote bedrijven betalen? "Dat is niet door ons gestuurd", verzekert Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de Vreg. "Het is een proces waarvan de uitkomst niet voorspelbaar was. Een samenloop van factoren".

Nog prijsstijgingen

Gaat ook omhoog voor gezinnen, maar in mindere mate: de aardgasfactuur. Die stijgt met 0,83 procent of 8 euro, als gevolg van licht hogere distributie- en transmissietarieven. Idem voor kmo's, waar de aardgasfactuur met 0,83 procent stijgt.

Wordt eveneens duurder: het prosumententarief voor vooral eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller. Eigenaars van een gemiddelde installatie zullen in 2017 gemiddeld 33 euro meer betalen.

Wordt stukken goedkoper: het injectietarief. Dat moet betaald worden om stroom in het net te injecteren. Voor middenspanning dalen ze met 41,50 procent. De uitbater van een windmolen van 2 MW op middenspanning ziet het injectietarief bijvoorbeeld dalen met 3.731 euro. Dat is het gevolg van een grote stijging van het geïnjecteerde volume, terwijl de kosten minder snel stegen.

"Solidarisering verplichtingen openbare dienst ligt bij laagspanning"

Terwijl de distributienettarieven voor gezinnen en kmo's ook in 2017 opnieuw stijgen, dalen ze fors voor bedrijven op middenspanning. "De solidarisering van de openbaredienstverplichting ligt nu eenmaal bij de laagspanning", reageert men bij Eandis.

Het zijn ook de klanten van het laagspanningsnet (gezinnen en kmo's) die het meest profiteren van de openbaredienstverplichtingen van de distributienetbeheerders (isolatiepremies, budgetmeters, ...).

Dat maakt dat de verdeling van de openbaredienstverplichtingen en toeslagen voor ongeveer 90 procent bij de gezinnen en kmo's ligt, en voor tien procent bij de bedrijven op middenspanning (industrie), bevestigt de Eandis-woordvoerder.

Sp.a: "Gezinnen en kmo's betalen factuur van grote bedrijven"

"De gezinnen en kmo's betalen de energiefactuur van de grote bedrijven". Dat zegt sp.a-parlementslid Rob Beenders in een reactie op de berekening door de Vlaamse energieregulator VREG van de nieuwe distributietarieven. "Het is dé constante in het beleid van N-VA, CD&V en Open Vld: altijd dezelfden die de rekening betalen, en altijd dezelfden die niet moeten betalen", aldus Beenders.

"Gezinnen en kmo's die in 2016 hebben ingezet op minder stroomverbruik krijgen in 2017 een mooie beloning: een hogere stroomfactuur", reageert Beenders. "Begrijpe wie kan. Grote industriële bedrijven daarentegen krijgen een verlaging van de stroomfactuur. Het is dus duidelijk dat gezinnen en kmo's de stroomfactuur betalen van de industriële bedrijven."

Groen: "Tekenend voor regering-Bourgeois"

"Het is tekenend voor de regering-Bourgeois van N-VA, Open Vld en CD&V dat kmo's en gezinnen steeds het gelag betalen, en de hele grote verbruikers buiten schot blijven. Dit is geen wet van Meden en Perzen, maar een duidelijke keuze". Dat zegt Groen-parlementslid Johan Danen in reactie op de nieuwe distributietarieven voor elektriciteit die dinsdag bekendgemaakt werden.

Volgens Groen-parlementslid Johan Danen zijn de mensen de steeds hogere energiefacturen beu. "De elektriciteitsfactuur lijkt wel een tweede belastingbrief. En ook het steeds maar doorschuiven van de zwarte piet is onaanvaardbaar", aldus Danen.Hij roept de regering-Bourgeois op te komen met een Energiepact voor de langere termijn. "Want zonder plan loopt de regering altijd achter, en komen de facturen steeds weer op het bord van de gewone gezinnen terecht".

Vlaams Belang: "Energieconsument als melkkoe van de regering"

Ook oppositiepartij Vlaams Belang is niet te spreken over de nieuwe berekening van de distributienettarieven. Volgens Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin behandelen de regeringen de energieconsument als "melkkoe". Sintobin dringt bij de Vlaamse regering aan op initiatieven "die de betaalbaarheid van energie opnieuw moeten garanderen."

Oppositiepartij Vlaams Belang reageert "met verbijstering" op de nieuwe tarieven. "De distributienettarieven zullen volgend jaar stijgen tot het hoogste aandeel ooit in de stroomfactuur van een gezin", aldus Vlaams parlementslid Sintobin. "Het gegeven dat de prijs voor de grondstof elektriciteit onder de dertig procent van de totale factuur zakt, vormt het ultieme bewijs dat de modale Vlaming dus eens te meer opdraait voor regeringsbeslissingen van zowel de federale als Vlaamse regering die nu al goed zijn voor méér dan de helft van de distributienettarieven".

Vlaams Belang noemt de nieuwe prijsstijging "onaanvaardbaar". Sintobin: "Het is de hoogste tijd dat de Vlaamse regering en Vlaams minister Bart Tommelein kleur bekennen en toegeven dat aan de door het klimaatbeleid beoogde transitie een prijskaartje hangt voor de modale Vlaming dat stilaan onbetaalbaar wordt, alle retoriek over zonnepanelen ten spijt. Zolang het huidig systeem van de groenestroomcertificaten en de rol van de netbeheerders hierin niet wordt veranderd, zal de factuur van de Vlaming blijven stijgen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234