Zaterdag 22/01/2022

Stromend water is niet overal even goedkoop

Wie een woning bouwt, betaalt niet in elke gemeente evenveel voor een aansluiting op water, gas en stroom. Zo kost een waterleiding in Brussel bijna vijf keer meer dan in Sankt-Vith. En dat kan niet, vindt Test-Aankoop.

Freek Smets

Een aansluiting op elementaire nutsvoorzieningen kun je in België enkel aanvragen bij de netbeheerders, de gemeentelijke bedrijfjes die de bevolking van gas, water en stroom voorzien. Maar uit cijfers van consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt nu dat zo'n aansluiting in sommige gemeenten veel meer kost dan in andere.

Test-Aankoop ging bij de Belgische intercommunales aankloppen en vroeg er offertes voor aansluitingen op gas, stroom en water, volgens een vast stramien: "een volledige aansluiting met graafwerken over een lengte van 1,7 meter op de openbare weg, en van 10,3 meter op privé-terrein, alsook de verbinding met de eigen installatie in de eigen woning". Test-Aankoop vroeg telkens ook wat de prijzen zijn voor klanten die graaf- en andere werkzaamheden liever aan de netbeheerder overlaten, en voor klanten die liefst zoveel mogelijk zelf doen.

"Ons is opgevallen dat een aansluiting op gas, elektriciteit of water soms zeer duur is, en soms zeer goedkoop", zegt woordvoerder Ivo Mechels van Test-Aankoop. "Dat lijkt op pure willekeur." Een aansluiting op het drinkwaternet kost in het Waalse dorpje Sankt-Vith bijvoorbeeld 270 euro. In Brussel loopt dat op tot 1.521 euro bij netbeheerder BIWD. Een verschil van 463 procent.

Maar ook voor een aansluiting op het elektriciteitsnet rekenen de netbeheerders zeer uiteenlopende prijzen aan. Wie in het gebied van de West-Vlaamse netbeheerder WVEM woont, betaalt tot 880 euro. Bij het Waalse AIEG is dat maar 274 euro, een verschil dat oploopt tot 222 procent. Ook wie gas, elektriciteit en water samen aanvraagt, betaalt in sommige gemeenten veel meer dan in andere. In Oudenaarde kost het hele pakket 1.417 euro. In Anderlues, bij Charleroi, is dat 2.486 euro. Bovendien blijken Waalse netbeheerders bijna een tiende duurder dan Vlaamse.

Test-Aankoop erkent dat niet elke aansluiting evenveel kan kosten. In het ene geval moet bijvoorbeeld de gevel van een huis doorboord worden voor een waterleiding, in het andere geval niet. "Maar dat verklaart niet dat de tarieven zo sterk uit elkaar lopen. En aangezien u met handen en voeten aan de netbeheerders van uw gemeente gebonden bent, zult u het maar voor hebben dat ze net bij u allemaal stevig doorrekenen", luidt het in het jongste nummer van het magazine van Test-Aankoop.

Volgens Test-Aankoop misbruiken de netbeheerders duidelijk hun monopoliepositie, en dat kost de consument veel geld. "Het is totaal onlogisch dat de materialen en werkuren voor eenzelfde aansluiting veel duurder zijn in Anderlues dan in Oudenaarde", zegt Mechels

De consumentenorganisatie wil dat federaal minister van Energie Marc Verwilghen (VLD), die bevoegd is voor de tarievenpolitiek van de stroom- en gasnetbeheerders, maatregelen neemt. Maar ook de Creg, de federale energieregulator, moet zijn verantwoordelijkheid nemen, zo luidt het nog.

Verwilghen reageert voorlopig niet op de cijfers van Test-Aankoop. "De minister zal vragen dat de Creg zijn volle verantwoordelijkheid neemt", luidt het op het kabinet.

Test-Aankoop laakt prijsverschillen voor aansluitingen op nutsvoorzieningen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234