Woensdag 13/11/2019

Stripweekblad 'Robbedoes' op sterven na dood

Brussel

Van onze medewerker

Geert De Weyer

Enkele nummers geleden verscheen nog een abonnementenwerving, maar het weekblad Robbedoes, het laatste Vlaamse striptijdschrift, zou het nog maar vier nummers uitzingen. Deze week valt de beslissing. Robbedoes, dat al 67 jaar bestaat en onlangs nog zijn 3.500ste nummer vierde (DM 17/5), kende de afgelopen decennia een zware terugval in de verkoop.

Eerst was het nog slechts een hardnekkig gerucht op het internet, maar mondjesmaat werd toegegeven dat de situatie op zijn minst ernstig is. Jean-Luc Verspeeten, uitgever van Mezzanine (onderafdeling van Balloon Books, waaronder de Nederlandstalige afdeling van Dupuis valt), liet zondag weten dat het lot van Robbedoes in handen van de raad van bestuur ligt. Deze week zou de beslissing vallen. Argument voor een negatieve beslissing over het voortbestaan van het stripblad is dat het verlieslatend is. Alternatieven om Robbedoes te laten samenwerken met een ander medium werden de afgelopen jaren weliswaar op tafel gelegd, maar nooit concreet opgevolgd.

Spirou, het Franstalige zusterblad, gaat wel verder en is met een oplage van 120.000 exemplaren uitermate succesvol. "Jammer", zegt Verspeeten, "maar historisch gezien heeft geen enkel stripblad het op de Vlaamse markt gehaald. De Franse cultuur is duidelijk een andere." Verspeeten zegt dat elk jaar de toekomst van Robbedoes besproken werd, maar dat de situatie telkenmale onveranderd bleef.

Kenners die het beleid omtrent het blad al jaren volgen, zijn het er nu al over eens dat men Robbedoes een stille dood laat sterven. Het is immers opvallend dat voor het blad, anders dan bij Spirou, in al die jaren niet echt sprake was van veel redactioneel beleid of geldelijke steun.

Een van de redenen waarom het blad al die jaren toch door de mazen van het net glipte, waren de vertalingen. "Die moesten sowieso gebeuren, voor de albums", zegt een ex-werknemer. "Het maakte het blad, in feite een catalogus van Dupuis, rendabel." De reclameregie IP achtte een Nederlandstalige titel als Robbedoes ook nodig. Ook de desinteresse in het Nederlandstalige stripblad van het Waalse Dupuis zou ervoor gezorgd hebben dat het blad toch bleef verschijnen.

Nu heet het dat het weekblad in Nederland al jaren niet meer in de losse verkoop te vinden is. Ook aan advertentiewerving werd sinds jaren niet meer gewerkt. Robbedoes zou een nichepubliek hebben en daardoor moeilijker verkoopbaar zijn aan adverteerders.

Sinds de overname vorig jaar door het Franse Média-Participations, ook al eigenaar van dat andere grote striphuis Le Lombard/Dargaud en sindsdien de grootste Europese stripuitgever, is de structuur van uitgeverij Dupuis danig veranderd. Het afgelopen jaar regende het ontslagen binnen het bedrijf. Zo werd onder meer de hele directie vervangen. De onrust bij heel wat overgebleven medewerkers neemt met de dag toe. Tegenstanders zien Beyens, ex-commercieel directeur van kinderboekenuitgeverij De Ballon en nu directeur van Balloon Books, als 'de man met de rekenmachine'. Er werd niet toevallig gekozen om geen uitgever aan het hoofd van een uitgeverij te zetten, zo gaat het verwijt verder.

Beyens ziet dat anders. "Ik ben drie jaar geleden als algemeen directeur binnengehaald en sindsdien evolueert het bedrijf in gunstige zin. Kijk, je mag niet van bedrijven verwachten dat ze erbij inschieten. We zitten hier allemaal om de rendabiliteit te garanderen. Daar wordt een algemeen directeur ook voor betaald. We zijn met een heuse herstructurering bezig. In die zin noem je me beter de 'architect' van Balloon Books. Ik begrijp trouwens niet waarom de media moeten berichten over de stopzetting van een blad. Is dat dan zo belangrijk? Ik zie het in ieder geval niet als iets negatiefs. Mezzanine heeft net twee nieuwe strips van Vlaamse debutanten uitgegeven, op de Nederlandstalige en op de Franse markt. Daarover hoor ik niemand, terwijl zoiets uitermate zelden gebeurt. En mag ik ook even zeggen dat we ontzettend veel geld en tijd stoppen in de nieuwe structuur voor de stripheld Robbedoes." Zo is ondertussen bekend dat er rond het personage met het rode pakje nevenreeksen komen, geschreven en getekend door bekende gastauteurs, onder meer Frank Le Gall en de duo's Tarrin/Yann en Yoann/Vehlmann.

Voor het overige blijft Beyens vaag. "Ik ben blij dat Verspeeten het de raad van bestuur noemt, maar in feite komt het er op neer dat enkel ik en Dimitri Kennes (algemeen directeur van Dupuis, GDW) de beslissing zullen nemen. Wanneer? Laten we zeggen snel. Kijk, onze enige betrachting is de lezers beter bedienen. Wel, dat zullen we doen ook."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234