Donderdag 28/05/2020

Striptekenaars komen op voor hun subsidies

Open brief naar cultuurminister Bert Anciaux verdeelt Vlaamse stripwereld in twee kampen

Antwerpen

Van onze medewerker

Geert De Weyer

Al jaren ergerde hij zich er ziek aan, maar nu was de maat meer dan vol. Steven Dupré (33), gerenommeerd tekenaar van Sarah & Robin, stuurde gisteren een open brief naar minister van Cultuur Bert Anciaux (VU&ID) waarin hij en 31 andere (on)bekende Vlaamse collega-(onder)tekenaars hun grieven kenbaar maakten over het onbestaande subsidiebeleid voor striptekenaars. De brief werd ook naar De Standaard gelekt.

Terwijl illustratoren van kinderboeken al jaren recht hebben op werkbeurzen, krijgen striptekenaars anno 2000 nog steeds niets. Het nieuws kwam echter als een volslagen verrassing, want had Anciaux in december vorig jaar op de Turnhoutse Stripdagen al niet laten weten een subsidieplan voor het striplandschap te willen opstellen? Ter voorbereiding daarvan had zijn kabinet eerder dit jaar een twintigtal mensen uit het milieu uitgenodigd voor een verkennend rondetafelgesprek. Talent-uitgever Ronny Matton was er een van, samen met onder meer een delegatie van het stripblad Beeldstorm, Patrick Van Gompel (niet in zijn hoedanigheid als journalist, maar als organisator van de Turnhoutse Stripdagen) Eric Lesire (als voorzitter van vzw Beeld Beeld), Charles Dierick van het Brusselse Stripmuseum, Brabant Stripmagazine en tekenaars Ferry en Hec Leemans.

Interessant initiatief, zo lijkt het wel, maar Dupré wuift die bijeenkomst meteen weg. Hij heeft bedenkingen bij de samenstelling van de groep en vindt het eerste verslag alvast onbevredigend. "Wat mij betreft zaten er te veel mensen bij die handelden uit opportunistische overwegingen. Op zo'n manier krijg je een vertekend beeld van de problematiek. Mijn uitgangspunt is veeleer: als het met ons, de auteurs, goed gaat, gaat het ook goed met de sector in zijn geheel. Immers, zowel uitgevers, festivalorganistoren als winkeliers zijn allen afhankelijk van wat wij produceren. Maar die belangrijke groep wordt gewoon niet gehoord. Afgaande op het eerste verslag vind ik dat het gesprek overgedaan moet worden. Anciaux heeft wel een officiële erkenning beloofd, maar wat mij betreft laat dat lang op zich wachten."

Dupré is alvast voorstander van een subsidieregeling zoals die in Nederland van toepassing is. Daar kan een stripauteur een bepaald project indienen voor één jaar. Het bedrag dat hij daarvoor krijgt, is ongeveer 900.000 frank.

Opmerkelijk bij deze hele polemiek is wel dat een studiomedewerker als Paul Geerts zijn handtekening zette. De man werkt immers in een studiosysteem met zowat alle denkbare (financiële) voordelen en zijn Suske en Wiske geniet onklopbare populariteit. "Ach," argumenteert Dupré, "die man denkt gewoon na en kijkt verder dan zijn eigen grenzen. Ferry heeft de brief ook ondertekend. Hij geeft les aan het Gentse St. Lucas Instituut en ziet elke dag hoe moeilijk het is om als striptekenaar aan de bak te komen. Kijk, voor ons is het simpel: als er nog een volgende generatie striptekenaars zal opstaan, zal dat alles te maken met het al of niet nakomen van een subsidieregeling."

Maar ergens knelt het schoentje. Hoogst ontgoochelend is het kleine aantal tekenaars dat de open brief ondertekende: 31. Nog steeds goed voor een derde van de Vlaamse striptekenaars, maar toch. Ook zowat alle de leden van het Vlaamse stripgild distantieerden zich van de brief. "Euh... er is inderdaad een reden voor", zucht Dupré. "Toen bekend werd dat we een open brief zouden opstellen heeft iemand blijkbaar alle tekenaars aangeschreven en ze aangemaand het vooral niet te ondertekenen."

Navraag leert dat het hier gaat om niemand minder dan Patrick Van Gompel. Hij ontkent echter en zegt dat een en ander een eigen leven is gaan leiden op internet. "Ik heb van één tekenaar de open brief in handen gehad en heb aan enkele mensen, onder wie Ferry, Dupré, Hec Leemans en Wim Swerts, vier of vijf lijntjes teruggeschreven met de mededeling dat het lichtelijk overdreven was om meteen een open brief op te stellen zonder eerst de resultaten en voorstellen van het kabinet af te wachten. Die brief is via de Peekelman Groep (een discussieforum op internet over strips, gdw) ter discussie gesteld en is achter mijn rug een eigen leven gaan leiden. Ik heb dus niet iedereen persoonlijk aangeschreven, per brief noch via e-mail. Ik vind alleen, en daar blijf ik bij, dat het te snel is om er nu al op te reageren. We hebben het tijdens het gesprek over zowat alles gehad, gaande van beurstoelagen tot de ontwikkeling van computerprogramma's. Wat hadden de auteurs gewild? Dat we ze met zijn honderden zouden uitnodigen, zodat ze met zijn allen konden krijsen dat er meer geld naar de auteurs moet gaan?"

"Iedereen heeft zijn eigen mening hierover", besluit Dupré, "maar ik vind zijn houding kleingeestig. Waarom zouden we het ijzer niet smeden als het heet is?"

Van Gompel van zijn kant noemt de felle reactie van het tekenaarskamp dan weer kortzichtig. "Er bestaat zoiets als beleefdheid en diplomatie", zegt hij. "Dat is hier niet van toepassing geweest, heb ik de indruk. Anciaux is de eerste minister in de geschiedenis die hier oog voor heeft; hem afschieten nog voor hij begonnen is, lijkt me tactisch gezien geen goede zet. Ik vrees, kortom, dat vele ondertekenaars niet goed zijn ingelicht."

Wordt, zoals dat in goede striptermen heet, vervolgd.

De ondertekenaars

Jan Bosschaert, Jeff Broeckx, Ken Broeders, Steven Dupré, Urbanus, Willy Linthout, Griffo, Ferry, Marc Hooremans, Marc Sleen, Marc Legendre, Tom Bouden, Marvano, Bart Schoofs, Jeroen Jannsen, Paul Geerts, Walter De Strooper, Carl Cambré, Luc Cromheecke, Bart De Neve, Kris De Saeger, Steven De Rie, Lode Devroe, Kim Duchateau, Werner Goelen, Ronald Grossey, Paul Moerman, Erwin Sels, Dirk Stallaert, Karyl Strzelecki, Klaas Storme, Mark Van Oppen en Ivan Quinten.

Patrick Van Gompel: 'Anciaux is de eerste minister die oog heeft voor strips. Hem afschieten voor hij begonnen is, is geen goede zet'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234