Maandag 29/11/2021

StripsRobert Crumb maakt satirische strip van het boek Genesis

Striptekenaar Robert Crumb heeft zijn versie van Genesis, het eerste boek van de Hebreeuwse Bijbel, gepresenteerd. De ‘grootmeester van de alternatieve undergroundstrip’ vindt de satirische strip die hij ervan maakte allerminst heiligschennis. “Voor mij is het geen heilige tekst”, zei de 66-jarige Amerikaan op de persvoorstelling. “Het is veeleer een mythe vol sterke verhalen en beelden. Het is zo bizar en merkwaardig en tegelijkertijd zo verworteld in onze cultuur.”Van expliciete sekstekeningen zag Crumb deze keer af, al geeft hij zijn vrouwen nog altijd erg volumineus weer. “Ik identificeer me nog het liefst met Jacob, die door de vrouwen onder de knoet wordt gehouden”, grapte hij. Oorspronkelijk wilde de striptekenaar, die al bijna twintig jaar in Frankrijk woont, enkel het verhaal van Adam en Eva onder handen nemen, maar een vriend vond dat hij dan meteen voor de hele Genesis moest gaan. Crumb nam de uitdaging aan. De Nederlandse vertaling van Book of Genesis ligt in november in de rekken. (ST)

MuseaHermitage telde al 360.000 bezoekers

Gisteren was het precies honderd dagen geleden dat de deuren van de Hermitage Amsterdam voor iedereen opengingen. Vanaf het allereerste weekend, waarin het museum 31 uur achter elkaar open was, zijn er nu ruim 360.000 bezoekers en gasten geteld. Uit publieksonderzoek blijkt dat bijna 80 procent van de bezoekers speciaal voor de Hermitage naar Amsterdam komt en dat nu al één op de zes bezoekers uit het buitenland afkomstig is. Van het totale aantal bezoekers (360.000) kwamen er 110.000 door een speciale actie van de BankGiro Loterij.In de Hermitage loopt nog tot 31 januari 2010 de tentoonstelling Aan het Russische hof. Paleis en protocol in de negentiende eeuw, die met ruim 1.800 objecten van het moedermuseum in St.-Petersburg een van de grootste tentoonstellingen is die ooit in Nederland werd gehouden.

LiteratuurWinnie the Pooh herrijst volgende week

Winnie the Pooh, de aandoenlijke, aan honing verslingerde beer uit de verhalen van de Britse schrijver A.A. Milne, beleeft na eenentachtig jaar zijn herrijzenis. Op 5 oktober 2009 verschijnt wereldwijd het boek Return to the Hundred Acre Wood. Het is het officiële vervolg op Winnie the Pooh, met toestemming van de erven-Milne. Het nieuwe avontuur, dat in het Nederlands Terug naar het Honderd Bunders Bos heet, is van de hand van de Britse auteur David Benedictus, de illustraties zijn van Mark Burgess. “Wij hopen dat de miljoenen Winnie the Pooh-fans en lezers over de hele wereld deze nieuwe verhalen zullen omarmen alsof ze van Milne zelf zijn gekomen”, zegt Michael Brown van de Pooh Properties.Het eerste verhaal over de Pooh-beer verscheen al in 1926 en werd geschreven door Alan Alexander Milne (1882-1956). Het tweede boek, The House at Pooh Corner, zag het licht in 1928. Winnie de Poeh is in feite de knuffelbeer van Janneman Robinson. Hij kan in de verhalen volop praten, net als de andere speeldieren en woont in het Honderd Bunders Bos, gebaseerd op een reëel bestaand bosje in de buurt van het huis van Milne.Een groot deel van de populariteit van Pooh en zijn vrienden was destijds te danken aan de tekeningen van Ernest Shepard (1879-1976). Shepard was eveneens een politieke cartoonist, die aan het einde van zijn leven zou betreuren dat iedereen hem slechts van de wat eenvoudige beer kende.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234