Woensdag 29/01/2020

strips u Scenarist Jean Van Hamme over zijn nieuwe reeks 'Lady S.'

'Politieke schandalen, corruptie, management-crisissen... D�t is het avontuur van onze tijd. Inspiratie zat'

'Ik heb nooit gezegd dat ik zou stoppen met strips'

Hij zou zich voortaan concentreren op romans, televisie, theater of film. Zou, want Jean Van Hamme, ex-econoom bij Philips en geestelijke vader van succesreeksen als 'Largo Winch', 'Thorgal' of 'De meesters van de gerst', bracht onlangs twee nieuwe albums uit. Het ene is een cruciaal deel in de Thorgal-saga, het andere is deel 1 van 'Lady S.', een reeks die zich afspeelt in diplomatieke kringen.

Parijs / Brussel

Van onze medewerker

Geert De Weyer

Rue de Surenne, Parijs. De Belgische ambassadeur Pierre-Etienne Champenois bedelft Van Hamme onder de loftuitingen. Na Morris en Hergé is Van Hammes oeuvre wellicht het succesvolste stripexportproduct van ons land. 'Largo Winch', over een miljonair in spijkerbroek, haalt oplages van meer dan een half miljoen, net als die andere Van Hamme-klepper, 'XIII'. Ook zijn one-shots zijn topverkopers.

Van Hamme zegt dat het idee voor zijn nieuwste reeks al vijftien jaar in zijn schuif lag. Dupuis stelde hem een aantal jonge tekenaars voor het nog onafgewerkte Lady S.-scenario voor. Hij koos Philippe Aymond, van de bejubelde sciencefictionreeks 'Apocalypse Mania'. "Fijne kerel. het klikt tussen ons", luidt het spontaan.

Ondertussen werkt Van Hamme "aan projecten". Meer wil hij daar vooralsnog niet over kwijt. In maart 2006 verschijnt in elk geval het eerste deel van een nieuw avontuur van Blake en Mortimer, getekend door René Sterne ('Adler'). "Of ik me daarna nog over 'Blake en Mortimer', buig weet ik nog niet. We zien wel."

In de spionagereeks 'Lady S.' is de hoofdrol weggelegd voor een intelligente jonge vrouw, pleegdochter en assistente van James Fitzroy, afgevaardigde van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken. Zij ontpopt zich al snel als de perfecte spionne.

Eerder heette het dat Van Hamme zich zou toeleggen op literatuur, theater of film, maar voor hem is de nieuwe stripreeks geen verrassing. "Ik heb nooit gezegd dat ik zou stoppen met strips schrijven, alleen maar dat ik met 'Thorgal' en 'XIII' stop. Dat had ik me allang voorgenomen, maar misschien heb ik wel een fout gemaakt door dat te benadrukken. Kijk, het is zeker niet zo dat strips me niet meer boeien, maar ik wil tijd steken in andere projecten. Ik wil mezelf alleen bevrijden van twee reeksen die nu toch al erg lang lopen. Ze eindigen in 2006."

Zowel in 'Thorgal' als 'XIII' elimineerde u een hoofdrolspeler, respectievelijk Kriss van Valnor en kolonel Amos. Er wordt nu al over gespeculeerd dat u de belangrijkste personages een voor een zult wegschrijven.

"(grijnst) Wees gerust, dat klopt absoluut niet. Kolonel Amos... Het klinkt misschien wat cynisch, maar hij was niet langer nuttig. Ik kan trouwens niet zomaar iedereen in 'XIII' elimineren. William Vance wil met een andere scenarist verder gaan. Dat is de deal met de tekenaars. Als ik niet meer wil of er niet meer ben, kunnen ze met een andere schrijver voortgaan. Dat is zo voor 'XIII', 'Largo Winch' en ook voor 'Thorgal'."

U vindt het nieuwe Thorgal-album het beste van de reeks.

"(aarzelend) Wel, voor een romantisch avontuur heb ik het er niet slecht van af gebracht, vind ik. Maar of het nu een van de beste delen is..."

Vanaf 2006 zal Jolan, Thorgals zoon, een nieuwe reeks dragen. Althans, dat was de bedoeling.

"Wellicht gaat dat ook door. Thorgal-tekenaar Rosinski tekent wellicht het eerste deel, maar in de stijl die hij voor 'Skarbek' gebruikte. Ik zal zeker het eerste deel schrijven, maar daarna hangt het ervan af hoezeer ik me amuseer."

Voor het geld hoeft u het natuurlijk niet meer te doen.

"Geld is vrijheid. Ik heb daardoor nu meer plezier aan het schrijven."

U hebt ooit gezegd dat hedendaags avontuur zich in steden afspeelt. 'Lady S.' speelt zich af in Parijs, Brussel, Washington...

"Kijk gewoon naar het nieuws. Politieke schandalen, corruptie bij banken, problemen in de olie-industrie, managementcrisissen... Dát is het avontuur van onze tijd. Inspiratie zat."

U presenteert 'Lady S.' hier in de privé-vertrekken van de Belgische ambassadeur in Parijs. Telt u veel vrienden in diplomatieke kringen?

"Ik mag sommige ambassadeurs en ex-ambassadeurs tot mijn vriendenkring rekenen, ja. Uiteraard is dit een milieu waarin veel internationale spanningen spelen. We leven zogezegd in vrede met de ons omringende landen, maar achter de schermen speelt veel meer, in een sfeer van geheimdoenerij waar je als buitenstaander weinig over te weten komt. Ik moet als schrijver niet de hele waarheid vertellen. Ik heb dus een brede waaier aan mogelijkheden, vol conflicten."

Lady S. is ook uw eerste onafhankelijke titelheldin. Waarom hebben we daar zo lang op moeten wachten?

"Goh, ik denk dat ik aan verandering toe was. Weet je, ik denk dat mannen grotere lafaards zijn dan vrouwen. Als je een held wilt creëren zoek je iemand die uiterlijk sterk is, maar toch enkele zwakke kanten heeft. Neem Indiana Jones: stoer, sterk, maar wel bang van slangen. Daardoor leeft een personage. We gaan ervan uit dat mannen sterk moeten zijn. Van vrouwen gaan we er net van uit dat ze zwak zijn. Als auteur zoek je dan naar sterke kanten. Die omgekeerde werkwijze ligt me wel. Het is verrassender. En als het me moeite kost me voor te stellen hoe een vrouwelijk hoofdpersonage met bepaalde situaties omgaat, stap ik gewoon naar mijn vrouw."

Puur uit nieuwsgierigheid: komt er ooit nog een vervolg op De chninkel?

"De uitgever zou dat natuurlijk graag willen, maar ik zou niet weten waar te beginnen. Alles is verteld. Maar als ik een goede ingeving zou hebben, waarom niet?"

Na Zdorovje, Shanjoeska!, deel 1 van 'Lady S.', is net uit bij Dupuis. De avonturen van Thorgal verschijnen ondertussen al 28 delen lang bij Le Lombard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234